Κυπριακό

Το... ξέκοψε ξανά για Ομοσπονδία ο Τατάρ - Δεν περιμένει πρόοδο ούτε το 2024

Η Kıbrıs γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δεν αναμένει κάποια εξέλιξη για το Κυπριακό εντός του 2024, ότι φάνηκε πως ο «λαός» δεν θέλει ομοσπονδία πλέον και ότι η επιμονή της αντιπολίτευσης στην ομοσπονδία είναι «κενή ελπίδα», αναφέρεται στην επισκόπηση του τουρκοκυπριακού Τύπου από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Η Kıbrıs γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δεν αναμένει κάποια εξέλιξη για το Κυπριακό εντός του 2024, ότι φάνηκε πως ο «λαός» δεν θέλει ομοσπονδία πλέον και ότι η επιμονή της αντιπολίτευσης στην ομοσπονδία είναι «κενή ελπίδα», αναφέρεται στην επισκόπηση του τουρκοκυπριακού Τύπου από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα ο Τατάρ ανέφερε και τα εξής:

«Δεν έχω κάποια προσδοκία για το Κυπριακό. Διορίστηκε μια προσωπική απεσταλμένη. Αυτό το άτομο δεν έχει σχέση με το Συμβούλιο Ασφαλείας. Της δώσαμε περίοδο έξι μηνών. Υπάρχει ή δεν υπάρχει κοινό έδαφος για έναρξη διαπραγμάτευσης; Καθήκον της είναι να βρει απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Και για να υπάρξει έδαφος πρέπει να έχουμε κυριαρχία, να έχουμε ισότητα. Χωρίς να γίνει αποδεχτό αυτό, δεν θα δημιουργηθεί έδαφος».

Ο Τατάρ υποστήριξε ότι κέρδισε περισσότερο έδαφος εντός του 2023 η πολιτική των δύο κρατών που έθεσαν επί τάπητος μαζί με την Τουρκία.

«Αυτός δεν είναι εύκολος δρόμος. Απέναντί μας υπάρχει η ΕΕ και οι σύμμαχοί της», είπε προσθέτοντας ότι στο πλευρό τους βρίσκεται η Τουρκία με την στήριξη της οποίας έβαλαν στο τραπέζι τα δύο κράτη.

«Είπαμε ότι αν θα αρχίσει μια διαπραγμάτευση, θα καθίσουμε ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την υλοποίηση της διαδικασίας της αναγνώρισης, η οποία περιλαμβάνει κεκτημένα μας δικαιώματα όπως η κυριαρχική ισότητα», υπενθύμισε και επανέλαβε: «Ακολουθούμε αυτή την εθνική πολιτική σε αρμονία με την Τουρκία. Ενισχύθηκε η βάση αυτής της νέας πολιτικής».

Υποστηρίζοντας ότι μειώθηκε η προσδοκία των Τουρκοκυπρίων για μια λύση στη βάση της ομοσπονδίας, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι μετά το Σχέδιο Ανάν και το Κραν Μοντάνα ο «λαός» είδε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση ομοσπονδίας, «διότι το παιχνίδι που παίζεται εδώ είναι να εκδιωχθεί η Τουρκία από το νησί, όμως οι Τούρκοι της Κύπρου δεν το εγκρίνουν αυτό».

«Δεν μπορώ να απαντήσω πότε θα υπάρξει αναγνώριση»

Ο Τατάρ ισχυρίστηκε και τα εξής:

«Η βάση ενισχύθηκε, όμως δεν μπορώ να απαντήσω πότε θα υπάρξει αναγνώριση. Μπορώ να πω το εξής. Ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή γι’ αυτήν. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε την πραγματικότητα της ΤΔΒΚ με την στήριξη της Τουρκίας. Για τον λόγο αυτό υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν για να μπορεί να λειτουργεί καλύτερα η οικονομική κατάσταση, η κοινωνική ζωή και κάθε είδους δημόσια δημοκρατική δομή εδώ. Πρέπει να ενισχύσουμε αυτή τη δομή και να διασφαλίσουμε να υπηρετεί τον τουρκικό κόσμο ένα ανεξάρτητο τουρκικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αδύνατη η επιστροφή στην ομοσπονδία

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης περί αλλαγής πολιτικής και επιστροφής στην ομοσπονδία μετά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν στην Ελλάδα, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν και ότι αποτελεί απλώς ελπίδα της αντιπολίτευσης.

«Η αλλαγή πολιτικής είναι μόνο ελπίδα γι’ αυτούς», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας τα εξής:

«Η Τουρκία είναι ένα μεγάλο κράτος. Κοιτάζει τη δική της επιβίωση, το δικό της συμφέρον. Εδώ συμπίπτει το δικό μας συμφέρον και το συμφέρον της Τουρκίας. Η Τουρκία στηρίζει τη δική μας επιβίωση. Είναι πολύ σημαντική και για την ίδια την ασφάλεια της Τουρκίας. Είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη της ΤΔΒΚ στη Γαλάζια Πατρίδα, η παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στη γαλάζια πατρίδα είναι τριπλάσια από το έδαφός της. Όταν αυτά ενωθούν με τα δικαιώματα της Τουρκίας στη γαλάζια πατρίδα, μιλάμε για μια γαλάζια πατρίδα 400 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Να φύγει σήμερα η Κύπρος, να έρθει η Ελλάδα εδώ, θα πληγεί η γαλάζια πατρίδα της Τουρκίας, θα γίνει άνω κάτω ο εναέριος χώρος της. Υπάρχει ένας διάδρομος ανάμεσα στο Ερτζιάν και την Άγκυρα, αυτός ο εναέριος χώρος ελέγχεται με μη επανδρωμένα πτητικά μέσα και με οπλισμένα μη επανδρωμένα πτητικά μέσα. Όταν κοιτάζει κανείς το Κυπριακό, αν θα αναλυθεί σωστά, φαίνεται ότι πρέπει να πάει πέρα από τη ρητορική ότι ‘η Κύπρος ανήκει στους Κυπρίους’. Αυτή τη στιγμή υπάρχει και ένας διάδρομος της Λιβύης. Αν θέλουν να κάνουν άνω κάτω τις ζώνες θαλάσσιας αρμοδιότητας της Τουρκίας, το δίκαιο, τα δικαιώματά της, ο διάδρομος της Λιβύης το εμπόδισε αυτό. Η ΤΔΒΚ βρήκε τη θέση της σε αυτή τη γεωγραφία με τελείως διαφορετική προοπτική».

Στη συνέχεια ο Τατάρ υποστήριξε ότι είχε δημιουργηθεί μια εντύπωση της «μεγάλης Ευρωπαϊκής Ένωσης» με την ομοσπονδιακή λύση, την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, όμως πλέον έχει διαλυθεί αυτή η εντύπωση.

«Μέσα σε αυτή την εξίσωση αναβαθμίστηκε πολύ περισσότερο το καθεστώς της ΤΔΒΚ», ισχυρίστηκε προσθέτοντας ότι αυτό έγινε εφικτό με μια «εθνική στάση».

«Βεβαίως και θα συνεργαστούν μεταξύ τους η Τουρκία και η Ελλάδα σε πολλά θέματα όπως η ενέργεια, το εμπόριο, ο τουρισμός», είπε.

Επαναλαμβάνοντας ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη και τη συνάντηση με τον Έρντογαν επιβεβαιώθηκε ότι δεν θα αλλάξει η πολιτική τους, ο Τατάρ είπε ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή από αυτή την πολιτική για την επιβίωση τόσο της Τουρκίας όσο και της «ΤΔΒΚ» και ισχυρίστηκε:

«Δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς την κυριαρχική ισότητα. Όμως, μπορεί να υπάρξει συνεργασία δύο κρατών. Μπορεί να υπάρξει συνεργασία σε θέματα όπως οι φυσικοί πόροι, το νερό, ο ηλεκτρισμός».

Αναφερόμενος στις προσδοκίες του για το 2024, ο Τατάρ είπε ότι πρέπει να κοιτάζουμε το μέλλον με ελπίδα και ευχήθηκε να είναι όλα καλύτερα τη νέα χρονιά, επισημαίνοντας τη σημασία του να αφήσουν στην άκρη τους εσωτερικούς τους καβγάδες οι Τουρκοκύπριοι και να ενωθούν για την ενίσχυση της «ΤΔΒΚ» και την επιβίωση της «χώρας» μαζί με την Τουρκία.

Οι αλλοδαποί εμπιστεύονται τους «τίτλους ιδιοκτησίας» της «ΤΔΒΚ»

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στον τομέα των οικοδομών στα κατεχόμενα και τη συζήτηση που προκαλούν αυτές, ο Τατάρ υποστήριξε:

«Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία ήρθαν Ρώσοι και Ουκρανοί. Σε εξάρτηση με κάποια προβλήματα σε άλλες περιοχές, υπήρξαν κάποιοι που ήρθαν στον τομέα των οικοδομών από χώρες όπως το Ιράν, το Καζακστάν και επένδυσαν εμπιστευόμενοι τον τίτλο ιδιοκτησίας της ΤΔΒΚ. Σε αυτό το θέμα δημιουργήθηκε μια πολύ μεγάλη κοινή γνώμη ειδικά μετά την σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης. Από την άποψη του ελέγχου των εδαφών και του τομέα των οικοδομών εδώ. Αυτό που λέω είναι ότι πρέπει να εξετάζονται αυτά με απόλυτο τρόπο. Σύμφωνα με το νόμο μας, μία κατοικία και ένα στρέμμα [Σημείωση μεταφραστή: δικαιούνται να αγοράζουν οι αλλοδαποί στα κατεχόμενα] και αυτό σύμφωνα με την έρευνα ασφαλείας και την απόφαση του υπουργείου. Αυτή η δουλειά είναι στα χέρια του κράτους. Δεν είναι νόμιμα τα πράγματα που γίνονται έτσι, με συμφωνία».