Μαύρες Παρασκευές, πράσινα άλογα, ζαμάν φου... κι ό,τι βρέξει ας κατεβάσει!

Πάει! Τα τελευταία χρόνια δεν είναι μόνο οι λαθρομετανάστες που εισέβαλαν παράνομα στον νησί. Μούρη έσκασαν... ο «άγιος» Βαλεντίνος, ο Σάντα Κλάους, το Halloween και το Black Friday. Κι απ' ό,τι ακούω, καραούλι έστησε και το Ραμαζάνι. Το οποίο σχεδιάζει να μπουκάρει στη «Νότια Κύπρο» από την πίσω πόρτα!

Βέβαια, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, ορισμένα ξενόφερτα μιμίδια έχουν και τα καλά τους...

Ο «άγιος» Βαλεντίνος, ας πούμε, μας θυμίζει πως τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, οι άντρες οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε με τρυφερότητα στην εκλεκτή μας. Στη σύζυγο, στη φιλεναδίτσα, ή στο μανουλομάνουλο γκομενάκι με το οποίο κυκλοφορούν... «οι ελέ... οι ελεύθεροι κι ωραίοι...» όπως άδει κι ο Νταλάρας!

Και τρέχουμε οι μόρτες στα ανθοπωλεία, αγοράζουμε τριαντάφυλλα, γράφουμε μελένια λόγια σε κάρτες τιγκαρισμένες με κόκκινες καρδούλες και το βράδυ πιάνουμε το αμόρε μας από το χέρι, την πάμε σε κάποιο κυριλέ εστιατόριο ή σε κάποιο Piano Bar, ζητούμε από τον πιανίστα να της αφιερώσει το τραγούδι «Σ' αγαπώ σαν το γέλιο του Μάη»… και ενώ η φλόγα των κεριών τρεμοπαίζει στο ημίφως, με φωνή τρεμάμενη λέμε στην αγαπημένη μας...

I love you!

Το τραγούδι «Έλα κρυφά, έλα λαθραία» το άκουσε ένας ακόμα λαθρομετανάστης. Ο Σάντα Κλάους! Ο «άγιος» με την κόκκινη γούνα, τα άσπρα μαλλιά και την κάτασπρη γενειάδα. Ο οποίος, believe it or not, είναι δημιούργημα της Coca Cola*.

*Το άρθρο περιέχει διαφημίσεις...

Η Coca Cola, λοιπόν, το 1930, σε διαφημιστική της καμπάνια, λάνσαρε τον Σάντα Κλάους παρουσιάζοντας τον «άγιο» σε φιλμάκι να μοιράζει δώρα στα παιδιά. Κι από τότε, the American «άγιος» Βασίλης «επισκέπτεται» την Κύπρο, τρέχει στα Jumbo*, αγοράζει του κόσμου τα δώρα και τα χαρίζει στα πιτσιρίκια! Αυτό που αδειάζει κάθε Χριστούγεννα, βέβαια, δεν είναι το σακίδιο του Σάντα Κλάους, αλλά η τσέπη μας!

Άλλο ένα έθιμο, που κι αυτό μας ήρθε από την America, είναι το Halloween! Το οποίο τελευταία έγινε πολύ τρέντι. Σε βαθμό που άρχισαν να το παίρνουν καταπόδι και οι Κύπριοι. Σκαλίζουν κολοκύθες, μασκαρεύονται σε ζόμπι, φαντάσματα, μάγισσες και τρομοκρατούν τους γείτονες λέγοντας «trick or treat»! Υπονοώντας πως, αν δεν τους δώσουν κάποια λιχουδιά, θα τους κάνουν μάγια και θα τους μεταμορφώσουν σε αγελάδες!

Άφησα το Black Friday τελευταίο! Την τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη οι μαγαζάτορες τυπώνουν τεράστιες αφίσες και πανό και διατυμπανίζουν πως προσφέρουν εκπτώσεις μέχρι και 150%. Δουλεύοντας το αγοραστικό κοινό σε ψιλό γαζί! Κι ο κόσμος πέφτει στην παγίδα και τρέχει να προλάβει... Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που συμβαίνει είναι πως τα ψιμάρια βοηθούν τα τσακάλια να ξεφορτωθούν το παλιό τους στοκ...

Καμιά σημασία δεν έχει. Everybody’s happy!

Μπορεί χαριτολογώντας να ονειδίζω τις ξενόφερτες αυτές παραδόσεις, αλλά, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, λίγο με πονοκεφαλιάζουν. Αυτό που με πονοκεφαλιάζει και με πονάει αφάνταστα είναι πως στο νταβαντούρι της παγκοσμιοποίησης επάνω χάσαμε την εθνική μας ταυτότητα. Τις χριστιανικές μας αρχές, την εθνική μας περηφάνια και την αγάπη για την πατρίδα... Και ενώ η Ρωμιοσύνη λαβωμένη απ’ των οχτρών τα τόξα οδύρεται σαν Μανιάτισσα μοιρολογίστρα, τα πολιτικά κόμματα...

Ζαμάν φου κι απάνω τούρλα! Ό,τι βρέξει ας κατεβάσει...

Αντί να συστρατευθούν, και με μια φωνή να τα βάλουν με τους κουρσάρους, λεπτό δεν σταμάτησαν να χύνουν βιτριόλι και να επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλο. Με αποτέλεσμα να φανατίζουν τους ομοϊδεάτες τους, και εν έτει 2023 να βλέπουμε σε ποδοσφαιρικούς αγώνες από τη μια να ανεμίζονται σημαίες με τη φωτογραφία του Γρίβα, κι από την άλλη να ανεμίζονται σημαίες με το σφυροδρέπανο!

Και γογγύζω ο ζαβαλής...

Έως πότε, ω Έλληνες, να πλανώμεθα τόσον αστοχάστως;

*Επίτιμος Καθηγητής, Βραβευμένος Συγγραφέας, Συνθέτης, Σκηνοθέτης και Δημοσιογράφος