Παραπολιτικά

Ευνούχοι χωρίς βέτο

Σε μια παραλλαγή ενός παλιού ανεκδότου, θα μπορούσαμε να πούμε σε όσους ειρωνεύονται το... μέγεθός μας:

-Ναι, ρε! Είμαι νάνος, αλλά με ένα... βέτο τόοοοοοσο!

Εγώ γράφω βέτο, αλλά εσείς πιάνετε το υπονοούμενο.

Αυτό, λοιπόν, το βέτο θέλουν τώρα να μας το κόψουν οι μεγάλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουτέστιν να μας ευνουχίσουν.

Και έρχεται το συναφές ερώτημα: Το μέγεθος μετράει; Και απαντώ. Εξαρτάται. Όταν πρόκειται για την ισότητα των κρατών, δεν μετράει. Όταν όμως πρόκειται για το βέτο των μικρών, μετράει και παραμετράει.

Τώρα, είναι άλλη υπόθεση αν έχουμε το βέτο, αλλά δεν τολμούμε να το χρησιμοποιήσουμε.

Τόσο εμείς όσο και η Ελλάδα ποτέ δεν ασκήσαμε βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά αντίθετα με κάθε ευκαιρία διακηρύσσαμε ότι ενθαρρύνουμε την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ψευδαίσθηση ότι ο Ερντογάν θα εκτιμούσε αυτήν τη φιλική (στην πραγματικότητα τουρκοφοβική) στάση. Είναι ανάγκη, όμως, να διατηρήσουμε αυτό το όπλο, ειδικά για την Τουρκία, ίσως κάποτε κάποια ηγεσία μας αποφασίσει να το βγάλει από την αραχνιασμένη αποθήκη.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει των Συνθηκών της, είναι όλοι ίσοι. Ναι. Μέχρι τη στιγμή που κάποιος μικρός θα πιστέψει ότι όντως είναι ίσος με τους μεγάλους και οι μεγάλοι θα τον υποχρεώσουν να ξαναμπεί στην τρύπα του.

Για να λέμε και του στραβού το δίκαιο, είναι όντως πρόβλημα εάν ένα κράτος, μικρό, μεσαίο ή μεγάλο, πάρει μια παράλογη απόφαση, σε πλήρη αντίθεση με όλους τους άλλους, και επιμένει σ’ αυτήν ασκώντας βέτο και παραβλάπτοντας τα συμφέροντα των υπολοίπων εταίρων. Φανταστείτε, ας πούμε, να μπει κάποια στιγμή η Τουρκία στην ΕΕ και να έχει δικαίωμα βέτο. Θα παραλύσει πλήρως τις Βρυξέλλες.

Εμείς οι μικροί είμαστε όπως τον Δαυίδ απέναντι στον Γολιάθ, που κρατάμε μόνο σφενδόνα. Τώρα θέλουνε να μας την πάρουνε κι αυτήν.

Γι’ αυτό θα πρέπει να συντονιστούμε με τα άλλα μικρά κράτη και να προσπαθήσουμε να παρεμποδίσουμε τον... Ηρώδη (Γερμανία) να σφαγιάσει αυτό το ζωτικής σημασίας δικαίωμά μας. Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, διατηρούμε τη δυνατότητα να ασκήσουμε βέτο, για να εξουδετερώσουμε την κατάργηση του βέτο.

Ώστε να μπορούμε και στο μέλλον να αντιτάσσουμε με αυτοπεποίθηση: «Ναι, ρε!

Νάνος, αλλά με ένα... βέτο τόοοοοοσο!».

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ