Περιβάλλον

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Βουνού

Το έργο «Πανδώτειρα» γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βουνού με πεζοπορία

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, 2023

Μονοπάτι «Λούματα των Αετών»

Εκκίνηση στις 9:30 από την Παιδική Χαρά Αμιάντου

Πεζοπορία

Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τη σημαντική χλωρίδα της περιοχής, με την καθοδήγηση εμπειρογνωμόνων. Το μονοπάτι «Λούματα των Αετών», το οποίο είναι μεταξύ του χωριού Κυπερούντα και του Μεταλλείου του Αμιάντου, έχει μία καταπληκτική θέα. Αξίζει να αναφερθεί, ότι το μεγαλύτερο μέρος του μονοπατιού αποτελούσε στο παρελθόν τη διαδρομή που ακολουθούσαν οι εργάτες του μεταλλείου του Αμιάντου προς τα γύρω χωριά. Επίσης, προς τα μέσα της διαδρομής, υπάρχει το αναστηλωμένο κρησφύγετο των αγωνιστών της ΕΟΚΑ 1955-59.

Δράσεις για παιδιά

Τα παιδιά ηλικίας 4 – 10 χρονών, αντί για την πεζοπορία, θα μπορούν να συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που ετοίμασε ειδικά για την ημέρα, το Σχολείο του Δάσους. Οι δραστηριότητες αυτές θα γίνουν στην Παιδική Χαρά Αμιάντου. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα διατεθούν με σειρά προτεραιότητας! Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη.

Ξεκούραση

Μετά την πεζοπορία, οι συμμετέχοντες θα καταλήξουν στην Παιδική Χαρά Αμιάντου, όπου θα απολαύσουν ζεστή σοκολάτα και τσάι. Ο Κοινοτάρχης Αμιάντου, Κρίτωνας Κυριακίδης θα είναι εκεί για να υποδεχθεί τους επισκέπτες και να εξιστορήσει σημαντικά γεγονότα σχετικά με το μονοπάτι.

4.12. ΠΑΝΔΩΤΕΙΡΑ 2.jpg

Μάθετε περισσότερα και δηλώστε συμμετοχή εδώ!

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου «Πανδώτειρα» από το Terra Cypria, με τη στήριξη και συμμετοχή του Κοινοτικού Συμβουλίου Αμιάντου και του Σχολείου του Δάσους.

Το έργο «Πανδώτειρα» ασχολείται με τη διαχείριση του δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο και στοχεύει στο να καταστεί το δίκτυο πιο αποτελεσματικό, λειτουργικό και βιώσιμο. Συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συντονιστή το Τμήμα Περιβάλλοντος, ενώ στο έργο συμμετέχουν ακόμη 13 συνεργαζόμενοι φορείς από Κυβερνητικά Τμήματα, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς και ιδιωτικές εταιρείες.

4.12. ΠΑΝΔΩΤΕΙΡΑ 3.jpg