Παραπολιτικά

Παρακολουθώντας τους παρακολουθούντες

Οι τελευταίες τουρκικές προκλήσεις στη νεκρή ζώνη στον Άγιο Δομέτιο, αλλά και στην Πύλα και αλλού, επιβεβαιώνουν τους πάγιους και μακροχρόνιους σχεδιασμούς της κατοχικής δύναμης για απόκτηση στρατηγικού πλεονεκτήματος με την προώθηση του Αττίλα στη «νεκρή ζώνη», καθώς και την επιδίωξη του ψευδοκράτους για άσκηση δήθεν κυριαρχίας, εκβιάζοντας για την έμμεση αναγνώρισή του μέσω χωριστών συμφωνιών με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Οι Τούρκοι σκέφτονται ως εξής: Αφού και η «νεκρή ζώνη» είναι... «εκλιπούσα», έχουμε το δικαίωμα να μπαίνουμε και να κάνουμε ό,τι θέλουμε, αφού δεν μπορεί να αντιδράσει, ως νεκρή που είναι.

Υπό τη σκιά των τουρκικών προκλήσεων, τι κάνει η Ειρηνευτική Δύναμη; Δύναμη; Χμ! Ειρηνευτική Αδυναμία καλύτερα.

Η εικόνα που υπάρχει είναι η ακόλουθη: Τα Ηνωμένα Έθνη παρακολουθούν τους Τούρκους, που τοποθέτησαν περιστρεφόμενη κάμερα και αντένα στη «νεκρή ζώνη» του Αγίου Δομετίου για να παρακολουθούν εμάς. Κι εμείς παρακολουθούμε τα Ηνωμένα Έθνη, που παρακολουθούν τους Τούρκους, οι οποίοι παρακολουθούν εμάς, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή οι Οηέδες θα σταματήσουν την παρακολούθηση και θα πάρουν μέτρα για αποτροπή των επεκτατικών κινήσεων του κατοχικού στρατού.

Πάντως, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι αν η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν αποκαταστήσει την κατάσταση πραγμάτων στη «νεκρή ζώνη», στον Άγιο Δομέτιο, «έχουμε πάρει κάποιες αποφάσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν, αλλά δεν θα τις δημοσιοποιήσουμε». Όπως εξήγησε, κάποιες από τις αποφάσεις θα είναι ορατές και κάποιες όχι. Εντάξει. Ορατές ή αόρατες, εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να αποβούν αποτελεσματικές αυτές οι αποφάσεις.

Κατά τα άλλα, ο Πρόεδρος εξακολουθεί να στηρίζει τις ελπίδες του στον διορισμό αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα. Αλλά, άντε και διορίστηκε ο αντιπρόσωπος. Τι θα έρθει να κάνει; Να κάτσει ν’ ακούει τον παράφωνο και μονότονο αμανέ του Τατάρ ότι δεν δέχεται τίποτε άλλο από λύση δύο κρατών;

Ούτως ή άλλως, ο Ερντογάν έδειξε την απόλυτη απαξίωσή του προς τα Ηνωμένα Έθνη, κατά την παρουσία του στη Γενική Συνέλευση, τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν χαρακτήρισε το Συμβούλιο Ασφαλείας «κενή θεσμική δομή» και αρνήθηκε ακόμα και να συναντηθεί με τον Γκουτέρες. Όταν υπάρχει τόση απαξίωση για τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα, μπορείτε να φανταστείτε πόση θα υπάρξει για τον αντιπρόσωπό του...

ΜΠΟΞΕΡ