Παραπολιτικά

Κάτι σαν... δημοτικές αγορές

Καθώς οδεύουμε προς τις δημοτικές εκλογές του ερχόμενου χρόνου, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα καθιερωμένα παζαρέματα μεταξύ των κομμάτων. «Δώσε μου τον τάδε Δήμο, να σου δώσω τον δείνα Δήμο και να συζητήσουμε το ενδεχόμενο να σου δώσω ακόμα έναν Δήμο, αν πείσεις κάποιο άλλο κόμμα να αποσυρθεί από εκείνον τον Δήμο και να του δώσουμε κάποιον άλλο Δήμο σε αντάλλαγμα».

Συνεργασίες μεταξύ κομμάτων είναι φυσικό να υπάρξουν. Αυτό που είναι αντίθετο με τα πραγματικά συμφέροντα των δημοτών είναι τα μικροπολιτικά πάρε-δώσε που κάνουν τις δημοτικές εκλογές να μοιάζουν περισσότερο με... δημοτικές αγορές!

Είναι γεγονός ότι παρατηρείται μια δυστοκία στις συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων, ιδιαίτερα μεταξύ του ΔΗΣΥ και των κομμάτων της συμπολίτευσης για τις δημοτικές εκλογές. Οι πιθανές εξισώσεις είναι τόσο πολλές, που δημιουργούν πλήρη αβεβαιότητα ως προς το ποιος θα συνεργαστεί με ποιον και πού. Δεν είναι εύκολο να αποφασιστεί ποιος θα αναλάβει να πουλήσει... τα οπωροκηπευτικά της συνεργασίας στη δημοτική αγορά που λέγαμε πιο πάνω. Χρειάζεται να επιλεγεί αυτός που θα πείσει τους δημότες ότι τα αγγουράκια και το κολοκάσι που τους πουλά είναι τα καλύτερα και ότι τους τα δίνει σχεδόν μούχτιν. Αλλά εκεί που δυο ή τρία κόμματα είναι έτοιμα να συμφωνήσουν στον καταλληλότερο υποψήφιο... μανάβη, πετάγονται άλλοι ενδιαφερόμενοι από τους ίδιους κομματικούς χώρους και απειλούν ότι θα κατεβούν ως αντάρτες-μανάβηδες, προκαλώντας απελπισία στις κομματικές ηγεσίες. Οι οποίες, μέσα στην αγωνία τους να μην κάνουν αποτυχημένες επιλογές, εγκαταλείπουν κάποιες δυνητικές συνεργασίες και στρέφονται προς αντίπαλα κόμματα, με τη λογική... «έχει κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουνε... Δημάρχους».

Αυτά όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές. Μην ξεχνάμε ότι την ίδια μέρα έχουμε και ευρωεκλογές. Εκεί κάθε κόμμα θα είναι μόνο του και η κάλπη θα φανερώσει την πραγματική του εκλογική δύναμη. Εκείνο που μένει να δούμε είναι σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει τα ποσοστά των παραδοσιακών κομμάτων η παρουσία νέων πολιτικών σχηματισμών που εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα, όπως η «Αιχμή» του ευρωβουλευτή (πρώην της ΕΔΕΚ) Δημήτρη Παπαδάκη και το Volt Κύπρου, στο οποίο προσχώρησε και η (πρώην των Οικολόγων) βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η οποία, αφού έκανε και μια... βόλτα έξω από το ΑΚΕΛ (υποστηρίζοντας Μαυρογιάννη) κατέληξε στο Volt.

Όπως καταλαβαίνετε, το σίριαλ «Οι δύο ττενέκκες του 2024» βρίσκεται ακόμα στα πρώτα επεισόδια...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ