Ξένοι εμπειρογνώμονες διά πάσαν νόσον

«Το ξένον εν πιο γλυτζιύν», έλεγαν οι παππούδες μας. Δεν ξέρω αν αυτό ισχύει και για τους... ξένους εμπειρογνώμονες που κουβαλούμε αβέρτα για να μας βοηθούν εκεί που εμείς αδυνατούμε ή δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας ή και επειδή αγχωνόμαστε να πείσουμε τους ξένους για τις καλές μας προθέσεις.
Τα γράφω αυτά με αφορμή την απόφαση του Προέδρου Χριστοδουλίδη να ζητήσει προσωπικά από μιαν (ανώνυμη μέχρι στιγμής) τρίτη χώρα να στείλει στην Κύπρο έμπειρη ομάδα εμπειρογνωμόνων στο οικονομικό έγκλημα για να βοηθήσει στις έρευνες για παλιούς και νέους ισχυρισμούς ότι Κύπριοι πάροχοι χρηματοοικονομικών υπηρεσιών βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να αποφύγουν διεθνείς κυρώσεις.
Σωστή η ενέργεια του Προέδρου, ώστε να μην υπάρχουν καθόλου (νέες) σκιές στην Κυπρούλα μας, μετά τα δημοσιεύματα του «Cyprus Confidential». Διότι με την καχυποψία που υπάρχει διεθνώς, μετά τις αμαρτίες του παρελθόντος, δεν νομίζω ότι θα μας εμπιστεύονταν να ερευνήσουμε τον εαυτό μας.
Ξένους εμπειρογνώμονες φέραμε και στο πλαίσιο των ερευνών σε υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς, αφού οι εγχώριοι εμπειρογνώμονες έδειξαν απροθυμία να συμμετάσχουν, ειδικότερα σε καταγγελίες που αφορούν τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Δεν έχουμε έλλειψη Κυπρίων εμπειρογνωμόνων, αλλά συχνά δεν αξιοποιούνται, είτε επειδή η Πολιτεία δεν τους αξιοποιεί είτε επειδή οι ίδιοι δεν θέλουν να αξιοποιηθούν για δικούς τους λόγους. Έτσι μένει η λύση των εισαγόμενων εμπειρογνωμόνων.
Και δεν λέω, σίγουρα οι εμπειρίες άλλων χωρών σε διάφορους τομείς είναι πολύτιμες και για μας, αλλά ενίοτε κουβαλούμε ξένους εμπειρογνώμονες για ψύλλου πήδημα, σε τομείς όπου διαθέτουμε κι εμείς άριστους ειδήμονες και επιστήμονες.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Φέρνουμε ξένους εμπειρογνώμονες, αλλά πολλές φορές οι εκθέσεις τους καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων, αφού τελικά κάνουμε του κυπριακού κεφαλιού μας. Για παράδειγμα, φέραμε ξένους εμπειρογνώμονες για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι έκατσαν και συνέγραψαν μιαν ογκωδέστατη, πλήρως μελετημένη και τεκμηριωμένη έκθεση, που προέβλεπε την ύπαρξη μόνο 13 βιώσιμων Δήμων σε όλη την ελεύθερη Κύπρο. Τελικά, τα κόμματά μας, εν τη σοφία τους (μάλλον εν τη κομματική τους μικροπολιτική), κατέληξαν ότι πρέπει να έχουμε 20 Δήμους!
Ελπίζουμε ότι όλοι οι άλλοι εμπειρογνώμονες που προσκαλούμε θα έχουν καλύτερη τύχη...
ΜΠΟΞΕΡ