Τουρισμός

Value for money πλέον η Κύπρος για τους Κυπρίους λένε οι ξενοδόχοι

Την ώρα που σε άλλους προορισμούς καταγράφονται πολλαπλάσιες αυξήσεις, στην Κύπρο βρίσκονται σε πολύ συγκαταβατικό επίπεδο, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ - Τι είπε για τα αυξημένα έσοδα, αλλά και για την ευελιξία που θα πρέπει να δοθεί στους επιχειρηματίες του κλάδου

Την άποψη πως πλέον δεν ισχύει η αντίληψη που επικρατούσε μέχρι σήμερα ότι κοστίζει λιγότερα στους Κυπρίους να ταξιδεύουν σε προορισμούς στο εξωτερικό παρά να πραγματοποιούν διακοπές εντός, εξέφρασε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης.

Μιλώντας στο πλαίσιο της εκπομπής Μεσημέρι και Κάτι, ο κ. Ρουσουνίδης τόνισε πως πλέον δεν ισχύει αυτό, ενώ υπογράμμισε πως σε σύγκριση με τις πολλαπλάσιες αυξήσεις που καταγράφει η ξενοδοχειακή βιομηχανία σε άλλους προορισμούς, στην Κύπρο αυτές βρίσκονται σε πολύ συγκαταβατικό επίπεδο.

“Οι αυξήσεις που μπήκαν στους άλλους προορισμούς είναι πολλαπλάσιες από την αύξηση που είχαν τα κόστη τους, ενώ εμείς εδώ στην Κύπρο θα έλεγα ότι είναι σε πολύ συγκαταβατικό επίπεδο”, σημείωσε.

Όπως επισήμανε, περί αυτού τους έχουν διαβεβαιώσει και οι τουριστικοί τους εταίροι στο εξωτερικό κατά τις πρόσφατες επαφές του ΠΑΣΥΞΕ στη Διεθνή Έκθεση στο Λονδίνο.

“Μας είπαν ότι βαδίζουμε πολύ πιο κοντά στο value for money, διότι δεν ήταν τεράστιες οι αυξήσεις και πλέον αποτελούμε και έναν ελκυστικό προορισμό όσον αφορά αυτό το κομμάτι της βιομηχανίας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσουνίδης.

Προσθέσε δε, πως απ΄εκεί και πέρα, θα πρέπει όλοι να στηρίξουμε την εγχώρια βιομηχανία, υπογραμμίζοντας πως ο τουρισμός είναι κάτι που αφορά όλους και όχι μόνο την τουριστική βιομηχανία.

Στο κάδρο των Κυπρίων η Κύπρος

Ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε παράλληλα, πως οι Κύπριοι τα τελευταία δύο χρόνια βάζουν στο κάδρο των διακοπών τους τη χώρα μας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως αυτή η τάση θα συνεχιστεί.

“Θεωρώ πως είμαστε σε ένα αρκετά καλό επίπεδο τουλάχιστον τιμολογιακά, ευελπιστούμε να μπορέσουμε να στελεχώσουμε και να προσφέρουμε τις ανάλογες υπηρεσίες”, συμπλήρωσε.

Αυξημένα μεν τα έσοδα το 2023, με αστερίσκο* δε

Σχολιάζοντας προηγουμένως τα αυξημένα έσοδα που κατέγραψε ο τομέας του τουρισμού το 2023, με τις προβλέψεις μάλιστα να κάνουν λόγο για επίτευξη νέου ρεκόρ, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ επιβεβαίωσε μεν, πως θα είναι υψηλότερα από την εποχή προ-πανδημίας, αφού κυμαίνονται γύρω στο 6%-8% πιο πάνω από το 2019, ωστόσο, στάθηκε σε μία παράμετρο.

Όπως είπε, τα έσοδα θα είναι μεν υψηλότερα, όμως με ένα μικρό αστερίσκο. “Υπήρχε ο πληθωρισμός και υπήρχαν και αυξήσεις διότι υπήρξαν τεράστια και αυξημένα λειτουργικά κόστη. Οπόταν ενδεχομένως να είναι και ο κύριος λόγος γιατί θα ξεπεράσουμε τα έσοδα του 2019. Δεν παύει όμως από το να είναι μία χρονιά ρεκόρ και μέσα από όλες τις συμπληγάδες και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο τομέας”, επεσήμανε.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις αφίξεις είπε πως είμαστε αρκετά κοντά στα νούμερα του 2019, γύρω στο 3%-4% πιο κάτω.

Παραμένει προμετωπίδα ο ήλιος και η θάλασσα

Κληθείς να σχολιάσει το πως ακόμη η Κύπρος δεν έχει καταφέρει να επεκτείνει επιτυχώς την τουριστική της περίοδο, ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε πως δεν πρόκειται να φύγουμε από το δίπτυχο ήλιος και θάλασσα.

“Αυτή θα είναι η προμετωπίδα του τουριστικού μας προϊόντος”, υπογράμμισε, λέγοντας πως θα πρέπει ωστόσο να μεγαλώσουμε την γκάμα του, να το διανθίσουμε με άλλες πολλές εμπειρίες τις οποίες μπορεί να προσφέρει το νησί μας.

Όπως είπε, ξεκίνησαν να γίνονται υποδομές στα χωριά και στην ορεινή Κύπρο, αλλά και σε άλλους χώρους, σημειώνοντας πως βλέπουμε σιγά σιγά να κερδίζει κάποιο έδαφος, όμως είναι μία προσπάθεια η οποία θα πάρει κάποιο χρόνο και που δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη.

Περί κινήτρων

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ μίλησε επίσης, για την ανάγκη ευελιξίας και παροχής κινήτρων στον ιδιωτικό τομέα, διευκρινίζοντας πως δεν αναφέρεται στη χρηματική παράμετρο.

“Χρειαζόμαστε ευελιξία έτσι ώστε να μπορέσουμε να είμαστε πιο έτοιμοι κατά τους χειμερινούς μήνες και να προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε όσο γίνεται την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο”, φέρνοντας ως παράδειγμα τις χειμερινές αναστολές.

Όπως εξήγησε, σήμερα υπάρχει η υποχρέωση εάν μία ξενοδοχειακή μονάδα λειτουργήσει έστω και με πέντε δωμάτια πληρότητα να πρέπει να φέρει τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της να εργαστεί.

“Κάτι τέτοιο θα πολλαπλασιάσει τη ζημιά μιας ξενοδοχειακής μονάδας, η οποία έτσι και αλλιώς υπάρχει, εφόσον είναι κλειστή κατά τους χειμερινούς μήνες”, σημείωσε, τονίζοντας πως εάν δοθεί η ευελιξία να μπορούν οι ξενοδόχοι να φέρνουν προσωπικό αναλόγως των αναγκών τους, τότε σίγουρα αυτό θα αποτελέσει κίνητρο για πολλούς ακόμη επιχειρηματίες του κλάδου να παραμείνουν ανοιχτοί, έστω και κατά τους ζημιογόνους χειμερινούς μήνες.

“Όμως δεν θα το δουν έτσι, θα το δουν σαν επένδυση. Αυτή είναι μία προσπάθεια που μπορεί να δώσει καρπούς μέσα στα επόμενα 3 με 4 χρόνια”, περιέγραψε, προσθέτοντας πως από πλευράς Πολιτείας διαπιστώνει ότι υπάρχει η βούληση να εξευρεθούν άμεσα λύσεις ιδιαίτερα στο κομμάτι της έλλειψης προσωπικού.