Αναλύσεις

Νέα λίστα αμερικανικών κυρώσεων - Στο στόχαστρο τέσσερις κυπριακές εταιρείες

Στη τσιμπίδα των Αμερικανών πιάστηκαν Βέλγοι, Ολλανδοί και Σουηδοί, για παραβίαση των κυρώσεων

Τέσσερεις κυπριακές εταιρείες βρίσκονται στη νέα λίστα των Αμερικανικών κυρώσεων που εξέδωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών.

Οι συγκεκριμένες εταιρείες βρέθηκαν στο στόχαστρο του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, με φόντο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Βέλγος -επικεφαλής- φέρεται να μετέτρεψε την Κύπρο -μέσω των εταιρειών του- σε δίοδο ώστε να προμηθεύει με στρατιωτικό εξοπλισμό τον ρωσικό στρατό.

Το δίκτυο περιλαμβάνει εννέα οντότητες και πέντε άτομα σε Ρωσία, Βέλγιο, Κύπρο, Σουηδία, Χονγκ Κονγκ και Ολλανδία, που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στην προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού προς όφελος της Ρωσίας.

Στην όλη “επιχείρηση”, οι κυπριακές εταιρείες φαίνεται να διαδραμάτιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο, με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να κάνει ειδική αναφορά στη δράση τους.

Όπως αναφέρει, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο De Geetere και το δίκτυό του επιχείρησαν να στείλουν ηλεκτρονικά είδη στη Ρωσία μέσω σημείων μεταφόρτωσης στο Χονγκ Κονγκ, την Κίνα, αλλά και την Τουρκία.

Αμερικανοί ανακριτές, χθες πέρασαν το κατώφλι του Αρχηγείου Αστυνομίας, προκειμένου να  βοηθήσουν στις έρευνες για τα cyprus confidential.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στο Σίγμα ότι οι ανακριτές δε θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία καθώς ο ρόλος τους θα είναι συμβουλευτικός.

Οι ανακριτές του FBI, σημειώνεται ότι δεν θα έχουν δικαίωμα λήψης καταθέσεων ή συμμετοχή σε ανακρίσεις.