Πολιτισμός

Γιώργος Σεφέρης: 60 χρόνια ΝΟΜΠΕΛ «ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΣΗΚΩΘΟΥΜΕ» Παράσταση μουσικής, λόγου και εικόνας από το σχήμα «Μουσικοί Συνοδοιπόροι»

Οι «Μουσικοί Συνοδοιπόροι» και ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου συνδιοργανώνουν την παράσταση μουσικής λόγου και εικόνας «Γιώργος Σεφέρης, 60 χρόνια Νόμπελ - ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΣΗΚΩΘΟΥΜΕ». Η εκδήλωση είναι φιλανθρωπικού χαρακτήρα και θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη στη Λευκωσία στις 8.00 μ.μ. Δεν θα έχει εισιτήριο εισόδου και εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του «Μουσικών Συνοδοιπόρων» προς τους συμπατριώτες μας. Θα υπάρχει στην είσοδο το γούρι του Αντικαρκινικού και δημιουργίες των εθελοντών του και όποιος επιθυμεί μπορεί να αγοράσει κάτι προς ενίσχυση των δωρεάν υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου προς τους συνανθρώπους μας με εμπειρία καρκίνου και τις οικογένειές τους. Να σημειωθεί ότι οι «Μουσικοί Συνοδοιπόροι» πραγματοποιούν τις περισσότερες τους παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο.

Στην εκδήλωση θα παραστεί και να χαιρετήσει ο Δήμαρχος Λευκωσίας, κος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζιης. Η συγκεκριμένη παράσταση πραγματοποιήθηκε στην Αγία Νάπα, στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Συμποσίου Μέρες Σεφέρης, ενώπιων 30 πανεπιστημιακών από διάφορες χώρες με έδρα Ελληνικών Σπουδών και εκατοντάδες παρευρισκόμενους, αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια.

Πρόκειται για μια εκδήλωση μνήμης και τιμής στον πρώτο Έλληνα ποιητή που τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας μιας και συμπληρώνονται στις 10 Δεκεμβρίου 60 χρόνια από τότε που η Σουηδική Ακαδημία απένειμε το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Έλληνα ποιητή Γιώργο Σεφέρη.

Δικαίως ο Ελληνισμός νιώθουμε υπερήφανοι. Και ιδιαίτερα εμείς οι Κύπριοι μιας και ο ίδιος συνέδεσε το όνομά του με το νησί μας. Αγάπησε το νησί και τους ανθρώπους του. Τους φωτογράφησε. Έκανε φιλίες. Το αφουγκράστηκε και ταυτίστηκε με το πρόβλημα του. Εμπνεύστηκε όμως παράλληλα από το νησί και τα αηδόνια του που δεν σ’ αφήνουνε να κοιμηθείς κι όπου μια άλλη Σαλαμίνα τον έφερε εδώ σ’ αυτό το γυρογιάλι. Διατυπώνοντας, όμως παράλληλα, το παράπονο, «τη γνώμη των δυνατών ποιος θα μπορέσει να τη γυρίσει;» αλλά και να υπενθυμίσει σ’ όσους επαίρονται για την υλική τους

δύναμη, το πού οδηγεί η ύβρις και πως «ο μαντατοφόρος τρέχει όσο μακρύς κι αν είναι ο δρόμος να φέρει το φοβερό μήνυμα της Σαλαμίνας»...

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ»

Οι «Μουσικοί Συνοδοιπόροι», είναι ένα μουσικό σχήμα με οκτώ χρόνια δραστηριότητας, παράγουν ολοκληρωμένες παραστάσεις – προτάσεις πολιτισμού, υψηλού επιπέδου. Δεν είναι εξάλλου τυχαίες μερικές από τις παραστάσεις τους. «Χαλάλιν της Πατρίδας», «100 Χρόνια Μνήμες Μικράς Ασίας – Μνήμες Πατρίδας», «Βραδιά Νόμπελ» «Μύρισε ο τόπος μουσική» «Μελοποιημένη ποίηση «Γιάννης Ρίτσος – Παύλος Λιασίδης: Ποιητές πανανθρώπινων αξιών» και πολλές άλλες.

Στο μουσικό σχήμα συμμετέχουν:

Χρίστος Στασής – μπουζούκι, φυσαρμόνικα, τραγούδι

Αδάμος Κατσαντώνης: πιάνο, τραγούδι

Στέλλα Κακουλλή – τραγούδι

Δημήτρης Τσουλάκος – τραγούδι, κιθάρα

Πάμπος Σακκάς - κιθάρα, τραγούδι

Μάριος Σολωμού – κρουστά, τραγούδι

Αθηνά Βιολάρη και Νεόφυτος Νεοφύτου - Απαγγελία

Έλενα Κυπριανού - έρευνα, συνδετικά κείμενα, παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού

Κυριάκος Στασής – Ηχοληψία, τεχνική υποστήριξη

Επιμέλεια – παραγωγή: Χρίστος Στασής.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 99543642 – chri.stasis@hotmail.com