1η προτεραιότητα του νέου Προέδρου: Ενίσχυση Ε.Φ.

ΕΞΙ καινούργια μαχητικά ελικόπτερα, γαλλο-γερμανικής κατασκευής, παρήγγειλε και θα παραλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία για την ενίσχυση της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς. Η Αμυντική Θωράκιση της Κύπρου στερείται ανέκαθεν Πολεμικής Αεροπορίας. Επαφίεται μονίμως στην ελπιζόμενη συνδρομή της ελλα-δικής μας Πολεμικής Αεροπορίας. Μετά τον όλεθρο του 1974 είχαν περάσει 20 χρόνια για να δει ο κυπριακός Ελληνισμός, πρώτη φορά το 1994, να πετάνε πάνω από την Κύπρο τα ελλα-δικά μας μαχητικά αεροσκάφη F-16 και Α7 Corsair στην κοινή άσκηση ΤΑΜΣ «Νικηφόρος - Τοξότης» τού τότε αρξάμενου «Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος Κύπρου» (ΔΕΑΧ), το οποίο κατήργησε η εν Αθήναις κυβέρνηση Σημίτη - ΠΑΣΟΚ το έτος 2000.

Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ της Ε.Φ. είχε εξοπλιστεί στο τέλος του 1987 με τέσσερα γαλλικά αντιαρματικά ελικόπτερα Γκαζέλ. Το 2001 προστέθηκαν στο οπλοστάσιό της δώδεκα ρωσικά μαχητικά ελικόπτερα ΜΙ-35, ένα εκ των οποίων συνετρίβη σε εκπαιδευτική πτήση. Απέκτησε στην Πάφο και την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» (λόγω του ΔΕΑΧ δόθηκε το όνομα), με δυνατότητες υποδοχής μαχητικών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ Θωράκιση της Κύπρου συνεχίζει επίσης να στερείται των αναγκαίων σκαφών Πολεμικού Ναυτικού, εναποθέτοντας και πάλιν τις ελπίδες της στις εξ Ελλάδος... Τριήρεις του Κίμωνα. Παρεμπιπτόντως σημειώνεται ως σημαντικός συμβολισμός το γεγονός ότι στην πρώτη γαλλική φρεγάτα Μπελαρά, η οποία ναυπηγείται για το ελλα-δικό μας Πολεμικό Ναυτικό, δόθηκε ήδη το όνομα «ΚΙΜΩΝ» για τον αρχαίο Αθηναίο στρατηγό Κίμωνα, ο οποίος απεβίωσε το 450 π.Χρ. ηγούμενος του μαχόμενου στόλου του στην Κύπρο εναντίον των Περσών και Φοινίκων κατακτητών.

ΑΜΦΟΤΕΡΕΣ εδώ οι αναφορές για τις καίριες αυτές στερήσεις, Αεροπορίας και Ναυτικού, των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισημαίνουν το ύψιστο καθήκον του κράτους για την ανόρθωση αποτελεσματικής και πειστικής Αποτρεπτικής Ισχύος απέναντι στην καραδοκούσα και διαρκώς εκτραχυνόμενη τουρκική απειλή εναντίον του Ελληνισμού. Αυτόχθονες αεροναυτικές κυπριακές δυνάμεις ικανές να πείθουν την Άγκυρα ότι δεν θα είναι εύκολος στόχος ο κυπριακός τομέας του γενικότερου ελληνο-τουρκικού μετώπου.

ΣΗΜΕΡΑ Κυριακή, 12η Φεβρουαρίου 2023, το εκλογικό σώμα θα αναδείξει τον νέον Πρόεδρο της Κύπρου. Στη διάρκεια της πολύμηνης προεκλογικής περιόδου, το ζήτημα της Αμυντικής Θωράκισης και της ενδυνάμωσης της Αποτρεπτικής Ισχύος δεν συζητήθηκε στην βαθμίδα προτεραιότητας που του αρμόζει. Αυτό δεν είναι τελεσίδικα αρνητικό. Ουδέν κακόν αμιγές καλού, έλεγαν και οι παλαιότεροι. Προστατεύτηκε κιόλας από τον εκχυδαϊσμό των αντιμαχομένων δημαγωγιών. Εξάλλου, οι συνειδητά υπηρετούντες στην Ε.Φ. έχουν πάντα έναν γνώμονα συμπεριφοράς: «Όταν φορούμε την στολή μας, δεν συζητούμε τα κομματικά μας»...

ΠΡΩΤΙΣΤΟ όμως παραμένει το καθήκον για τη νέα κυβέρνηση. Οι περιστάσεις το επιβάλλουν ως επείγουσα προτεραιότητα. Και οι επικίνδυνα ρέουσες διεθνείς εξελίξεις προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες αξιοποίησης για την αποφασιστική και ρωμαλέα ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι διακρατικές σχέσεις, που αναπτύχθηκαν μέχρι τώρα, παρέχουν τις δυνατότητες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Αρκεί ο νέος Πρόεδρος να ενστερνιστεί ως ύψιστη προτεραιότητα αυτό το καθήκον, επιστρατεύοντας τους ικανότερους ως συνεργάτες του για την υλοποίησή του.