20 χρόνια Αφρικανική Ένωση

Το 2022 συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την ίδρυση της Αφρικανικής Ένωσης. Με το σημαντικό αυτό ορόσημο μια σύντομη αναφορά στην Αφρικανική Ήπειρο είναι πιστεύω χρήσιμη.

Η Αφρική ήταν για μένα πάντα μια περιοχή που περιελάμβανε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. Παραμένει ακόμη σε πολλά θέματα ανεκμετάλλευτη και στα χέρια ξένων επενδυτών.

Επί αποικιοκρατίας, πολλοί Ευρωπαίοι, και από τη χώρα μας, πήγαιναν να δουλέψουν στην Αφρική και πολλοί από αυτούς επέστρεφαν κάποτε στη χώρα τους με τους καρπούς της δουλειάς τους, που βοηθούσαν και τους ίδιους αλλά και τις χώρες τους.

Η Αφρική, όμως, δυστυχώς ακόμα παραμένει αναπτυσσόμενη σε πολλούς τομείς. Στο θέμα της διακυβέρνησης, από έρευνες που έγιναν, φαίνεται ότι οι Αφρικανοί πιστεύουν ότι, παρ’ όλην την πρόοδο που έγινε σχετικά με τη δημοκρατία και τις δημοκρατικές μεθόδους, περισσότερη πρόοδος χρειάζεται (βλ. Joseph Asunka and others, “A decisive vote for rights”, The World To-day, August and September, 2022, σελ.12-15).

Παρατηρήθηκε ότι μερικές κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν την πανδημία για να πάρουν δικτατορικά μέτρα. Πράγμα, βέβαια, που έγινε σε πολλά άλλα μέρη, ακόμα και στην Ευρώπη.

Από την άλλη μεριά, οι εκλογές θεωρούνται κύριος θεσμός για τη δημοκρατία στην Αφρική. Το θέμα της διαφθοράς είναι επιπλέον πολύ σημαντικό στην Αφρική, η οποία μαστίζεται, όπως τόσες άλλες χώρες, με αυτήν την κατάρα για τη δημοκρατία.

Οι πολίτες διαμαρτύρονται. Δυστυχώς, όμως, οι Κυβερνήσεις δεν λαμβάνουν πολλές φορές υπόψη τις απαιτήσεις των (ενθ.). Έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο για τη δημοκρατία.

Παρ’ όλα αυτά, είναι ενθαρρυντικό ότι πρόοδος σε πολλά θέματα -διακυβέρνησης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων- γίνεται στην Αφρική και ας ελπίσουμε ότι η πρόοδος αυτή θα εξακολουθήσει.