Αναλύσεις

Το προφίλ του νέου Προέδρου - Οι θέσεις του σε καυτά θέματα

Νίκος Χριστοδουλίδης: Ο 2ος νεότερος Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Η πορεία από την εξαγγελία μέχρι την εκλογική επικράτηση

Ο λαός ψήφισε και αποφάσισε. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο 8ος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα ηγείται της χώρας για την επόμενη πενταετία μέχρι και το 2028.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έκοψε πρώτος το νήμα της α΄ Κυριακής με 32.04% και πέρασε μαζί με τον κ. Μαυρογιάννης που αποτέλεσε την έκπληξη του πρώτου γύρου λαμβάνοντας 29.59%, στην τελική μάχη της 12ης Φεβρουαρίου την οποία και κέρδισε με 51.92% έναντι 48.08% του ανθυποψηφίου του.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που εκλέγεται χωρίς την υποστήριξη ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα του τόπου, του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ. Προφανώς η εκλογή του οφείλεται εν πολλοίς στις καθοριστικές ψήφους των εκλογέων που ψήφισαν Αβέρωφ Νεοφύτου την περασμένη Κυριακή, δηλαδή Συναγερμικών ψηφοφόρων, οι οποίοι λειτούργησαν «κατά συνείδηση».

Είναι επίσης ο δεύτερος νεότερος Πρόεδρος στην μετά Μακάριο Γ’ εποχή. Αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας στα 49 του χρόνια, τέσσερα περισσότερα από τον Σπύρο Κυπριανού που έγινε Πρόεδρος το 1977 στα 45 του χρόνια.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αν και ακουγόταν πολλούς μήνες πριν ότι ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεσή του και εξήγγειλε την υποψηφιότητά του στα μέσα του περασμένου Μαΐου.

Όλες οι δημοσκοπήσεις όλων των εταιριών που πραγματοποιήθηκαν από την περασμένη Άνοιξη τον έδειχναν να προηγείται έναντι των αντιπάλων του. Φυσικά τα αποτελέσματα της κάλπης έδειξαν ότι οι διαφορές είναι σαφώς μικρότερες απ’ αυτές που έβγαζαν οι δημοσκοπήσεις. Ωστόσο η μεγάλη εικόνα παραμένει: Ήταν σε όλες πρώτος και κέρδιζε τον δεύτερο γύρο ανεξαρτήτως αντιπάλου.

Άλλη μια ενδιαφέρουσα διάσταση της υποψηφιότητάς του ήταν η διευρυμένη πολυσυλλεκτικότητα. Είναι ίσως ο μοναδικός υποψήφιος στην ιστορία της ΚΔ, που κατάφερε να συγκεντρώσει μεγάλα ποσοστά απ’ όλα τα παραδοσιακά και νεότερα κόμματα, από τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ μέχρι τους Κυνηγούς και το κόμμα για τα ζώα. Καθοριστικό ήταν το ποσοστό των συναγερμικών που έλαβε όχι μόνο στην β' Κυριακή, αλλά στην α’ Κυριακή, και το οποίο βάσει ερευνών ανέρχεται περίπου στο 30% όσων ψήφισαν ΔΗΣΥ στις εκλογές του 2021.

Κυπριακό

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνιζε καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής πως θα δουλέψει για την επίτευξη λύσης στη βάση των συμφωνημένων πλαισίων της Διζωνικής Δικοινωτικής Ομοσπονδίας. Η πρόταξή του σε ότι αφορά το Κυπριακό, ήταν η ενεργέστερη εμπλοκή της ΕΕ στις διαδικασίες των συνομιλιών και διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα μίλησε για διορισμό κάποιου είδους αντιπροσώπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα είναι επιφορτισμένος κατ’ αντίστοιχο τρόπο και κατ’ αναλογία με τους ειδικούς αντιπροσώπους του ΓΓ του ΟΗΕ. Μεταξύ άλλων οι «κόκκινες γραμμές» του αναφορικά με την επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού, είναι η πλήρης τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και ο αποκλεισμός ασαφειών που να καταργούν την Κυπριακή Δημοκρατία αντί να την μετεξελίσσουν όπως είναι το ζητούμενο

Κυβερνητικό προφίλ

Η πρώτη πολιτική πράξη που θα δείξει την κατεύθυνση της κυβέρνησής του, είναι ο διορισμός του Υπουργικού Συμβουλίου. Όπως είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, προκρίνει την υπουργοποίηση νέων πολιτικοποιημένων και όχι κατ’ ανάγκη κομματικών στελεχών, τεχνοκρατών. Σε πρόσφατη του συνέντευξη στο ΣΙΓΜΑ, σημείωσε πως έχει ήδη διαμορφώσει το προφίλ των βασικών του Υπουργών και έχει στο μυαλό του συγκεκριμένα πρόσωπα που διαπρέπουν όπως είπε στο εξωτερικό και το εσωτερικό.

Γεωπολιτικός προσανατολισμός – Εξωτερική πολιτική

Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής, ένα από τα θέματα που προέβαλε αρκετά ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν οι θέσεις του για την εξωτερική πολιτική την οποία υπηρέτησε από το αρμόδιο Υπουργείο στην Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη. Αναφερόταν κατ’ επανάληψη στις διακρατικές αμυντικές και άλλου είδους συμφωνίες με Ισραήλ, Αίγυπτο, Ελλάδα κ.α. που έγιναν κατά τη διάρκεια της υπουργίας του στο ΥΠΕΞ λέγοντας ότι θα τις στηρίξει και θα τις επεκτείνει. Στο ζήτημα που συζητήθηκε κατά την προεκλογική περί της άμεσης αίτηση για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως δεν είναι αρνητικά διακείμενος σε μια τέτοια προοπτική, ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν πως σε αυτή τη συγκυρία δεν μπορούν να καταστήσουν επιτυχή την ένταξη και ως εκ τούτου τίθενται άλλες προτεραιότητες που ενισχύουν τη θέση και την προσήλωση της Κύπρου στο δυτικό σύστημα ασφαλείας.

Άμυνα

Στον τομέα της άμυνας, σε συνέχεια με την πολιτική που προτάσσει για τα εξωτερικά ζητήματα, προκρίνει την επέκταση των αμυντικών συμφωνιών με γειτονικά και με δυτικά κράτη. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην ανασύσταση του «ενιαίου αμυντικού δόγματος» με την Ελλάδα, μέσα από την δυνατότητα ενδοευρωπαϊκών συνεργασιών. Καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, τόνιζε τη σημαντικότητα της άρσης του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ και σημείωνε πως είναι μια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί.

Μεταναστευτικό

Σε ότι αφορά το μεγάλο θέμα του μεταναστευτικού ο Νίκος Χριστοδουλιδης μίλησε για άμεση δημιουργία υφυπουργείου μετανάστευσης, κάτω από το οποίο θα στεγάζονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες. Με τον τρόπο αυτό όπως είπε θα επιτευχθεί η επίσπευση στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Στόχος της μεταναστευτικής στρατηγικής είναι όπως η Κύπρος πάψει να αποτελεί «ελκυστικό» προορισμό για παράτυπους μετανάστες.

Οικονομία

Στο μείζον ζήτημα της οικονομίας τόνιζε καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής πως θα εργαστεί για τη συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων και εφαρμογή του πλάνου για το Σχέδιο Ανάκαμψης. Τοποθετείται ως υποστηρικτής του φιλελευθερισμού, και υπέρμαχος της συνεργασίας κρατικού και ιδιωτικού τομέα.

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1973 στην Γεροσκήπου της Πάφου.

Είναι κάτοχος Πτυχίου Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης, Queens College, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Είναι κάτοχος Διδακτορικού από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υπήρξε διπλωμάτης καριέρας από το 1999 μέχρι το 2018. Σε αυτό το διάστημα υπηρέτησε, ανάμεσα σε αλλά, ως Γενικός Πρόξενος στην Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και Εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες.

Διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας (2013-2018) και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (2014-2018). Την 1η Μαρτίου το 2018 διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών, θέση που κατείχε μέχρι την παραίτηση του στις 11 Ιανουαρίου το 2022.

Διετέλεσε Ειδικός Επιστήμονας και Λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου μεταξύ 2007 και 2010 στο γνωστικό αντικείμενο Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων «Σχέδια Λύσης του Κυπριακού, 1948-1978» (2009), “Οι Σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας και το Κυπριακό, 1977–1988» (2013) και “Οι Γεωπολιτικές Πραγματικότητες στα Σχέδια Λύσης του Κυπριακού (1948-1978)” (2021).

Είναι νυμφευμένος με την Φιλίππα Καρσερά με την οποίαν έχουν τέσσερεις κόρες, την Ιωάννα, την Αικατερίνη, τη Δέσποινα-Μαρία και τη Φοίβη.