Κόμματα

Οι πρώτες αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών

Τα συγχαρητήρια από Μενέντεζ, Μακρόν και Μητσοτάκη που έλαβε ο Νίκος Χριστοδουλίδης - Οι πρώτες δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Τα συγχαρητήριά τους και τις τοποθετήσεις τους για την επόμενη μέρα, έδωσαν με τις πρώτες αντιδράσεις του μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων οι πολιτικοί αρχηγοί.

Νίκος Χριστοδουλίδης: Συγχαρητήρια από Μενέντεζ, Μακρόν και Μητσοτάκη

Εξερχόμενος από το γραφείο του, στο εκλογικό του επιτελείο ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρθηκε στα πρώτα τηλεφωνήματα που έλαβε από ξένους ηγέτες όπως ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. ο Γερουσιαστής Μενέντεζ και άλλοι. Σημείωσε πως η πρώτη πολιτική πράξη του θα είναι ο διορισμός του Υπουργικού του Συμβουλίου. Ανέφερε επίσης πως το πρώτο του ταξίδι θα είναι στην Αθήνα.

Αναλυτικά οι πρώτες δηλώσεις του νέου ΠτΔ ΕΔΩ

Νίκος Αναστασιάδης: Συγχάρηκα τον νέο Πρόεδρο

Μέσω Twitter έστειλε το πρώτο του μήνυμα μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ανέφερε πως συνεχάρη τηλεφωνικά τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ σημείωσε πως μίλησε και συνεχάρη επίσης και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ανδρέας Μαυρογιάννης: Λυπούμαι που δεν μπορέσαμε

Ο ανθυποψήφιος του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, στις πρώτες του δηλώσεις συνεχάρη τον Νίκο Χριστοδουλίδη και του ευχήθηκε καλή δύναμη. Σημείωσε πως «η Κύπρος πάντοτε θα μας ενώνει. Σε ό,τι με αφορά θα παραμείνω ενεργός στον αγώνα για το κοινό καλό και την επανένωση της πατρίδας μας».

Συμπλήρωσε πως «Λυπούμαι που δεν μπορέσαμε να δικαιώσουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες για μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος μας».

Διαβάστε αναλυτικά τις πρώτες δηλώσεις του Ανδρέα Μαυρογιάννη ΕΔΩ

Αβέρωφ Νεοφύτου: Να λογαριάζει στη στήριξη μας ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, συνεχάρη τηλεφωνικά τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Διεμήνυσε πως ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να λογαριάζει στη στήριξη του ΔΗΣΥ. Συγκεκριμένα ανέφερε πως « Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα είναι δίπλα από τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στα δύσκολα για τον τόπο μας, για τον χειρισμό του εθνικού μας ζητήματος, την οικονομία, τα κοινωνικά ζητήματα και το μεταναστευτικό. Δεν χρειάζεται η συμμετοχή στην Κυβέρνηση για να συμπεριφέρεσαι υπεύθυνα για τον τόπο σου. Και μπορεί ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να λογαριάζει στη στήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού για την προκοπή του τόπου μας. Και πάλι, τα συγχαρητήρια μας».

Αναλυτικά οι δηλώσεις Αβέρωφ Νεοφύτου ΕΔΩ

Στέφανος Στεφάνου: Ήταν μια πολύ δύσκολη εκλογική μάχη

Με τη σειρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, συνεχάρη τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ανέφερε πως η εκλογική διαδικασία ήταν μια πολύ δύσκολη μάχη ενώ έπλεξε το εγκώμιο του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Συγκεκριμένα, ανέφερε για τον κ. Μαυρογιάννη πως είναι «ένας άνθρωπος με εξαιρετική ποιότητα χαρακτήρα, με ήθος και αγάπη για τον τόπο που ενέπνευσε δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και στήριξαν την υποψηφιότητά του».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Στέφανου Στεφάνου ΕΔΩ

Σιζόπουλος: Καθοριστική η συμβολή της ΕΔΕΚ

Την καθοριστική συμβολή της ΕΔΕΚ στην εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις ο αρχηγός του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος.

Ο κ. Σιζόπουλος συνεχάρη τον Νίκο Χριστοδουλίδη, και τόνισε πως «Για ακόμα μια φορά θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τον νέο πρόεδρο της Κύπρου, ότι η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να συμβάλλει εποικοδομητικά στην υλοποίηση του κυβερνητικού του προγράμματος, το οποίο διαμορφώθηκε και με τη δική μας συμμετοχή».

Αναλυτικά οι δηλώσεις Σιζόπουλου, ΕΔΩ

Κάρογιαν: Είναι η ώρα της κυβέρνησης ευρείας αποδοχής

Στις πρώτες του δηλώσεις ο πρόεδρος τη ΔΗΠΑ Μάριος Κάρογιαν σημείωσε πως, τώρα είναι η ώρα του σχηματισμού μιας κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν.

«Ο λαός άκουσε, σύγκρινε και σήμερα αποφάσισε την επόμενη σελίδα στην πολιτική ιστορία του τόπου μας. Ανέθεσε στον Νίκο Χριστοδουλίδη την καθαρή εντολή να ηγηθεί της Κυπριακής Δημοκρατίας και να την οδηγήσει στην εκπλήρωση των προσδοκιών για ανανέωση της πολιτικής μας ζωής, για διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ανταποκρινόμενος ακριβώς στις απαιτήσεις των καιρών»

Αναλυτικά οι δηλώσεις Κάρογιαν ΕΔΩ

Νικόλας Παπαδόπουλος: Θερμά συγχαρητήρια στον κόσμο από την Αριστερά, την Δεξιά και Κέντρο

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, σε επίσημη δήλωσή του μετά το τελικό αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών 2023, ανέφερε τα ακόλουθα: «Σήμερα νίκησε η κοινωνία των πολιτών. Σήμερα νίκησε η ενότητα και η συλλογικότητα. Θερμά συγχαρητήρια στον εκλεγμένο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον φίλο τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Θερμά συγχαρητήρια στην κυπριακή κοινωνία, στους πολίτες από όλους τους πολιτικούς χώρους, από την αριστερά, το κέντρο, τη δεξιά, που αγκάλιασαν την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Νίκο υ Χριστοδουλίδη, ο οποίος έδειξε ένα νέο ήθος για την πολιτική. Αύριο ξημερώνει μια καινούργια μέρα, μια καινούργια μέρα. Μια καινούρια μέρα όπου θα χρειαστεί να διαφυλάξουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα, να πετύχουμε οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. Θα πρέπει να εργαστούμε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, για τη διαφύλαξη και ενίσχυση του ευρωπαϊκού και δυτικού προσανατολισμού της Κύπρου και φυσικά για τη διεκδίκηση μιας σωστής λύσης στο Κυπριακό, για να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στον κυπριακό λαό».

Αναλυτικά οι δηλώσεις Νικόλα Παπαδόπουλου ΕΔΩ