Περιβάλλον

Πέρασε και δεν ακούμπησε την Κύπρο η κακοκαιρία Barbara

Ανήμερα τις εκλογές, Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου, ο καιρός προβλέπεται κυρίως αίθριος, με πολύ μεμονωμένη βροχόπτωση και λίγα χιόνια στα ορεινά

Παγωνιά έφερε σε όλη την Ελλάδα η κακοκαιρία Barbara, η οποία χρειάστηκε να κατονομαστεί λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που προκάλεσε στη χώρα. Χιονόπτωση με θερμοκρασίες κάτω από μηδέν βαθμούς Κελσίου χτύπησε κάθε γωνιά της Ελλάδας την εβδομάδα που μας πέρασε. Σχολεία σε αρκετές περιοχές της χώρας χρειάστηκε να μείνουν κλειστά τις προηγούμενες ημέρες. Σε Δήμους της Αττικής, της Στερεάς, Βόρειας και νησιωτικής Ελλάδας ενεργοποιήθηκε σήμα έκτακτης ανάγκης λόγω του ψύχους και των αρκετά χαμηλών θερμοκρασιών. Μπορεί για κάποιους το χιόνι να ήταν ευκαιρία για χιονοπόλεμο και διασκέδαση, ωστόσο αρκετοί άνθρωποι πέρασαν τα βράδια τους περικυκλωμένοι από το κρύο λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Κέρδη-ρεκόρ σε εταιρείες ενέργειας

Ο έντονος χιονιάς σε συνδυασμό με την ακρίβεια του κόστους της θέρμανσης ταλανίζει τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πέντε διεθνείς κολοσσοί στον τομέα της ενέργειας έχουν τριπλασιάσει τα έσοδά τους. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτόξευσε τις τιμές της ενέργειας, οδηγώντας τες στα υψηλότερα επίπεδα. Παρά την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή φόρων στα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών, εκείνες απολαμβάνουν τα κέρδη-ρεκόρ που καταγράφουν. Συγκεκριμένα, οι κορυφαίες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο Shell, Chevron, ExxonMobil, BP και Total Energies, των οποίων τα καθαρά έσοδα ξεπέρασαν τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, αναμένουν ότι θα αυξηθούν περαιτέρω το 2023, ενώ την ίδια ώρα πυροδοτούν κατηγορίες εις βάρος τους για κερδοσκοπία. Μάλιστα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε ότι δεν βλέπει να έρχεται η ύφεση ούτε το 2024, χαρακτήρισε τα κέρδη των εταιρειών «εξωφρενικά» και προέτρεψε να αυξηθεί η φορολογία τους, ώστε να τις ενθαρρύνει σε περισσότερες επενδύσεις.

Κύμα ψύχους σκέπασε την Κύπρο

Το τσουχτερό κρύο πέρασε και από την Κύπρο, προκαλώντας τις πιο κρύες νύχτες του φετινού χειμώνα. Οι θερμοκρασίες το βράδυ της Τετάρτης έπεσαν στους -2 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της χώρας, στους 2 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και στους -7 βαθμούς Κελσίου στον ορεινό Πρόδρομο. Στην Κύπρο η κακοκαιρία Barbara, η οποία ήταν ηπιότερη σε σχέση με την Ελλάδα, εμφανίστηκε σε μορφή ψυχρής αέριας μάζας, όπως αναφέρει στη «Σ» ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης. Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, από την Πέμπτη η θερμοκρασία στην Κύπρο άρχισε να ανεβαίνει και η ανοδική της πορεία θα συνεχιστεί μέχρι και τη Δευτέρα. Όπως εξηγεί, η κακοκαιρία Barbara δεν επηρέασε με τον ίδιο βαθμό την Κύπρο, σε αντίθεση με την Ελλάδα. Στη χώρα μας σημειώθηκαν παροδικές καταιγίδες και χιονόπτωση, ενώ ήδη η ψυχρή αέρια μάζα άρχισε σταδιακά να υποχωρεί.

Στην κάλπη την Κυριακή με αίθριο καιρό

Ερωτηθείς για το πώς προβλέπεται να είναι ο καιρός σήμερα Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου, κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο κ. Νικολαΐδης απαντά ότι ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με πολύ μεμονωμένες βροχοπτώσεις και με λίγα χιόνια στα υψηλότερα ορεινά. Όπως διευκρίνισε, δεν θα σημειωθούν τα καιρικά φαινόμενα που έλαβαν χώραν την προηγούμενη Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ο καιρός την ημέρα της ανάδειξης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται κυρίως αίθριος, κατά διαστήματα συννεφιασμένος και με το ενδεχόμενο μεμονωμένης βροχής, δηλαδή καλύτερος από την προηγούμενη Κυριακή, καθώς η κακοκαιρία έχει εξασθενήσει αισθητά και σταδιακά υποχωρεί. Μέχρι αύριο Δευτέρα αναμένονται μεμονωμένες βροχές, ίσως χιόνι ή χιονόνερο στα υψηλότερα ορεινά, ενώ η θερμοκρασία καταγράφει σταδιακή άνοδο μέχρι 3 βαθμούς Κελσίου την ημέρα και 2 βαθμούς Κελσίου το βράδυ.