Κόμματα

Στους Συναγερμικούς τα κλειδιά της νίκης

Πώς διαμορφώθηκε το σκηνικό από τον α’ στον β’ γύρο

Τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής έστειλαν τους Νίκο Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη στη μεγάλη μάχη του β’ γύρου.

Για πολλούς, αυτή η μάχη ξεκινά εκ του μηδενός. Τα δεδομένα είναι πως ο κ. Χριστοδουλίδης έλαβε 127.309 ψήφους και ποσοστό 32,04%, ενώ ο κ. Μαυρογιάννης 117.551 ψήφους και ποσοστό 29,59%. Ήδη από τις πρώτες ώρες μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων, όλοι κατάλαβαν ότι τα κλειδιά της νίκης του β’ γύρου είναι στα χέρια των Συναγερμικών.

Κατά τ’ άλλα, από τους λεγόμενους «μικρούς» υποψηφίους του α’ γύρου οι Αχιλλέας Δημητριάδης (2,5%) και Κωνσταντίνος Χριστοφίδης (1,59%) δήλωσαν τη στήριξή τους στον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ενώ οι Γιώργος Κολοκασίδης (1,33%) και ΕΛΑΜ (6,04%) δεν έδειξαν κανέναν υποψήφιο, παρά τις βάσιμες υποθέσεις ότι οι ψηφοφόροι τους προκρίνουν συγκεκριμένο υποψήφιο.

Παρ’ όλα αυτά, το μεγάλο ερώτημα, που η απάντησή του θα κρίνει και το αποτέλεσμα του β’ γύρου, είναι πώς θα ψηφίσουν το 26,11% και οι 103.748 ψηφοφόροι που στον α’ γύρο ψήφισαν Αβέρωφ Νεοφύτου.

Η απόφαση του Συναγερμού, η οποία λήφθηκε σε μια έντονα φορτισμένη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος στις αρχές τις εβδομάδας, έδειξε πως υπάρχουν δύο τάσεις. Εν τέλει μπορεί να επικράτησε το «κατά συνείδησιν» και η βαρυσήμαντη απόφαση πως ο ΔΗΣΥ θα είναι αντιπολίτευση όποιος και αν εκλεγεί, ωστόσο από την επομένη κιόλας, τα στελέχη του ΔΗΣΥ το ένα μετά το άλλο έβγαιναν δημοσίως και άλλοι τάσσονταν υπέρ του Χριστοδουλίδη και άλλοι υπέρ του Μαυρογιάννη.

Η ηγεσία του κόμματος είναι έκδηλο πως έχει χωριστεί στα δύο και, όπως υποστηρίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωση, στις δημόσιες συζητήσεις κ.λπ, στην κορυφή του ενός «στρατοπέδου» είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ στην κορυφή του άλλου είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Φυσικά οι δυο τους δημοσίως δεν ανέφεραν ποτέ ποιον πραγματικά προκρίνουν, πλην όμως τον σκιαγράφησαν με τρόπο τέτοιο, που, όπως φαίνεται, η κοινωνία ερμηνεύει πως ο Αναστασιάδης κλίνει προς Χριστοδουλίδη και ο Αβέρωφ προς Μαυρογιάννη.

Το ενδιαφέρον όμως εστιάζεται στο πώς θα ψηφίσει η Συναγερμική βάση, η οποία έχει δείξει πως μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της ηγεσίας του κόμματος. Τρανό παράδειγμα το δημοψήφισμα του 2004. Είναι σαφές ότι πάρα πολλοί Συναγερμικοί έχουν κατασταλάξει είτε με τη μία είτε με την άλλη επιλογή. Όμως εντός μιας μεγάλης μερίδας στο επίπεδο της εκλογικής βάσης του ΔΗΣΥ φαίνεται πως «παλεύουν» δύο τάσεις: ο «Αντιχριστοδουλιδισμός» και ο «Αντιακελισμός». Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του Συναγερμού αυτήν τη στιγμή δείχνουν να διχάζονται εντός τους για το ποια από τις δύο τάσεις υπερτερεί. Και στη βάση αυτή, όπως φαίνεται, θα λάβουν την απόφασή τους για το αν θα στείλουν στο Προεδρικό τον Χριστοδουλίδη, που τους «επίκρανε», ή τον Μαυρογιάννη και το ΑΚΕΛ. Και, σε περίπτωση που νιώθουν μέσα τους πως οι τάσεις είναι «ισόπαλες», λευκό, άκυρο ή αποχή.

Απάντηση για το πώς θα πράξουν οι Συναγερμικοί που ψήφισαν Αβέρωφ στον α’ γύρο, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι που δεν ψήφισαν Χριστοδουλίδη ή Μαυρογιάννη, θα δώσει απόψε η ττενέκκα.