Κόμματα

Αβέρωφ Νεοφύτου: Τα λάθη της 2ης Κυριακής, το μήνυμα και η... αγκαλιά του ΔΗΣΥ

Την παραδοχή πως έγιναν λάθη μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών, ζητώντας συγγνώμη για αυτά, έκανε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ανέλαβε «το μερίδιο ευθύνης» του για αυτά.

Την παραδοχή πως έγιναν λάθη μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών, ζητώντας συγγνώμη για αυτά, έκανε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ανέλαβε «το μερίδιο ευθύνης» του για αυτά. Ωστόσο, σημείωσε πως η αγκαλιά του ΔΗΣΥ είναι μεγάλη και χωράει όλους, όποια επιλογή και αν έκαναν στις εκλογές ενώ για τους ανθυποψηφίους του για την Προεδρία του κόμματος είπε πως είναι αγαπημένοι συνεργάτες που έχουν κάθε δικαίωμα να θέσουν εαυτόν ενώπιον των μελών του ΔΗΣΥ. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δεν υιοθετεί τη θέση της Καίτης Κληρίδη και τις κατηγορίες που είχε κάνει απέναντι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και κληθείς να σχολιάσει τις εξαγγελίες των Χάρη Γεωργιάδη και Δημήτρη Δημητρίου για την Προεδρία του κόμματος καθώς και τις αιχμές του Νίκου Νουρή, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ο ΔΗΣΥ έχει μια πολύ μεγάλη αγκαλιά για να χωρέσει και αυτούς που είχαν την πρώτη Κυριακή την επιλογή προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη αλλά και να χωρέσει και όσους έκαναν την δική τους οδυνηρή επιλογή στην δεύτερη Κυριακή.

«Αυτά έχουν τελειώσει, η αγκαλιά μας είναι μεγάλη για να χωρέσει όλους, και για τις επιλογές του Α΄ Γύρου και για τις όποιες επιλογές του Β΄ Γύρου. Κάναμε λάθη, άνθρωποι είμαστε. Απολογούμαστε για τα λάθη, να μάθουμε από τα λάθη μας, να κοιτάξουμε μπροστά πώς κάνουμε μια σοβαρή ανασυγκρότηση στηρίζοντας τον τόπο μας», είπε και τόνισε πως η ασφάλεια και η σταθερότητα της χώρας εξαρτάται και από τη συνοχή και την ενότητα του ΔΗΣΥ.

Όσον αφορά τις δύο εξαγγελίες για την Προεδρία, είπε πως αυτή είναι η Δημοκρατία. «Δεν θα κάνω κριτική σε οποιονδήποτε, και έχει το απόλυτο δικαίωμα να είναι ανθυποψήφιος», είπε και σημείωσε πως η δική του υποψηφιότητα δεν ήταν προσωπική αλλά συλλογική. «Συλλογικές ήταν οι αποφάσεις που πάρθηκαν για να είμαι υποψήφιος, συλλογική ήταν και η προσπάθεια του ΔΗΣΥ με τους δύο που έχουν εξαγγείλει, να ήταν στην ηγετική ομάδα, όλοι μαζί που συλλογικά διαχειριστήκαμε την προεκλογική περίοδο», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του κ. Νουρή πως είναι πρωτάκουστη να γίνει πρώτα η εκλογή του νέου Προέδρου και μετά η ανάλυση του αποτελέσματος, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ο κ. Νουρής ήταν και είναι ένας στενότατος συνεργάτης και ένας εκλεκτός φίλος. Την απάντηση, όπως είπε, την έδωσε και στο Πολιτικό Γραφείο. «Θεωρούμε ότι η καλύτερη λογοδοσία είναι να αποφασίσουν δια του δημοκρατικού τους δικαιώματος, όχι οι 100 του πολιτικού γραφείου ή οι 2000 του Ανωτάτου ή οι 3000 του Παγκυπρίου, αλλά οι δεκάδες χιλιάδες μέλη του κόμματος. Ο καθένας θα μας κρίνει με τις πράξεις, τις παραλείψεις, τα θετικά μας και τα αρνητικά μας», είπε.

Κληθείς να πει κατά πόσον συμφωνεί με τις δηλώσεις της Καίτη Κληρίδη και τις κατηγορίες προς τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Νεοφύτου είπε πως αν μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής αποφεύγονταν οι οποιεσδήποτε τοποθετήσεις των στελεχών σίγουρα θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα.

«Ναι έγιναν λάθη και αναλαμβάνω και εγώ το μερίδιο ευθύνης μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής. Ο καθένας με τη συνείδηση του είχε την επιλογή του, θα μπορούσαμε να συγκρατηθούμε χωρίς τοποθετήσεις. Απ΄ εκεί και πέρα δεν μπορώ ως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και συνεργάτης για χρόνια στη διάσωση της χώρας να δεχτώ την οποιαδήποτε κατηγορία προς οποιονδήποτε, είτε αυτός είναι πολιτικός μου αντίπαλος, και πολύ περισσότερο για κάποιον που υπηρέτησε 10 χρόνια ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επίτιμος Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Δεν υιοθετώ την άποψη της Καίτης», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις και τις αιχμές των υποψηφίων Προέδρων του ΔΗΣΥ στο πρόσωπο του, είπε πως ανοίγει την αγκαλιά του και έχει κάθε δικαίωμα και ο αγαπημένος του Δημήτρης Δημητρίου και ο αγαπημένος του συνεργάτης Χάρης Γεωργιάδης να τεθούν ενώπιον των μελών του κόμματος. «Δεν θα μπω σε αυτά», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ