Διεθνή

Τούρκος δημοσιογράφος αποκαλύπτει: Πριν 15 μέρες ήμασταν κοντά στον πόλεμο

Άλλαξε το κλίμα στην Τουρκία σε σχέση με την Ελλάδα, επιβεβαίωσε ο Σουλεϊμάν Γκένες, αρθρογράφος στο Α3Haber, ο οποίος μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα και περιέγραψε πώς μετά τον σεισμό όταν έφτασε η ελληνική ομάδα διάσωσης στην πληγείσα περιοχή, άλλαξε η κοινή γνώμη και ακολούθησε το πρωτοσέλιδο της Χουριέτ με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ευχαριστώ πολύ φίλε».

Άλλαξε το κλίμα στην Τουρκία σε σχέση με την Ελλάδα, επιβεβαίωσε ο Σουλεϊμάν Γκένες, αρθρογράφος στο Α3Haber, ο οποίος μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα και περιέγραψε πώς μετά τον σεισμό όταν έφτασε η ελληνική ομάδα διάσωσης στην πληγείσα περιοχή, άλλαξε η κοινή γνώμη και ακολούθησε το πρωτοσέλιδο της Χουριέτ με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ευχαριστώ πολύ φίλε». «Πριν από 10-15 μέρες ήμασταν κοντά στον πόλεμο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος δημοσιογράφος.

«Όλα είναι μπερδεμένα τώρα στην Τουρκία, δεν έχουμε ακριβείς πληροφορίες τι γίνεται και δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τις εκλογές. Είπαν ότι δεν μπορούν να γίνουν εκλογές τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Μπορεί να γίνουν του χρόνου, αλλά πρέπει να αλλάξουν και τον νόμο για να γίνει αυτό. Δηλαδή δεν ξέρουμε ακριβώς τι θα γίνει» σημείωσε σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στην γείτονα ως προς τις πολιτικές προεκτάσεις των καταστροφικών σεισμών.

«Υπάρχει μία έκφραση στην Τουρκία. Ότι ήρθαν λόγω του σεισμού. Θα φύγουν λόγω του σεισμού», ανέφερε ο κ. Γκενές μιλώντας για τον Τούρκο Πρόεδρο.

Στην ίδια εκπομπή καλεσμένος, ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης, επιβεβαίωσε ότι πράγματι οι δύο λαοί ήρθαν πιο κοντά, «αυτό σίγουρα έχει συμβεί».

«Πάντα ήταν κοντά οι λαοί. Εγώ βρίσκομαι 12 χρόνια στην Τουρκία και δεν έχω αισθανθεί ποτέ να απειλούμαι ιδιαίτερα. Απλώς τα τελευταία δύο, τρία χρόνια υπήρχε μια δηλητηρίαση της κοινής γνώμης και αυτό είναι κάτι που το καταλάβαινα, το έβλεπα και στο πανεπιστήμιό μου. Πολλοί φοιτητές μου, με πλησίαζαν και μου λέγανε, δάσκαλε, να σου μιλήσουμε, με ανησυχία για το τι γίνεται. Όλα αυτά τα περί αμφισβήτησης των ελληνικών νησιών, είχαν μπερδευτεί, λέγανε πώς είναι δυνατόν; Εγώ είχα πάει στη Μυτιλήνη πριν δύο χρόνια, είναι ελληνικό νησί. Αλλά υπήρχε μία έκδηλη ανησυχία. Τώρα βεβαίως από ό,τι φαίνεται έχουν αλλάξει τα πράγματα και αυτό το εισπράττουμε. Σήμερα ανέβασα ένα ποστ στο φέισμπουκ και γράφω ότι το πρωί πήγα στο γυμναστήριο και ήταν μια γυμνάστρια εκεί που μου έλεγε πως από τότε που έγινε σεισμός φοβάται, δεν κοιμάται τα βράδια και μου λέει, στο τέλος αυτό που θα ήθελα όμως, αν είναι να μας σώσουν, να μας σώσουν οι Έλληνες. Εγώ ανατρίχιασα. Κατάλαβα, λέει, ότι οι Έλληνες είναι καλός λαός είναι καλοί άνθρωποι και θυμάμαι και το 1999» περιέγραψε ο κ. Τριανταφύλλου.

Όσο για την τουρκική κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή θέλει να διαμορφώσει τη στρατηγική της και την πολιτική της, σύμφωνα με τον Έλληνα καθηγητή της Κωνσταντινούπολης. «Αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη και από την ανθρωπιστική βοήθεια και ενδεχομένως και την βοήθεια για την ανοικοδόμηση της περιοχής αυτής. Και βλέπουμε ότι και η Ευρώπη έχει κινηθεί πολύ γρήγορα. Στην παρούσα φάση νομίζω ότι και η ακύρωση της μεγάλης άσκησης οφείλεται στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχει άλλες ανάγκες η Τουρκία. Έχει υποστεί και ζημιές ο στρατός, τα στρατόπεδα που βρισκόντουσαν στην περιοχή. Έχει άλλες ανάγκες και νομίζω ότι δεν θέλει να προκαλέσει με μεγάλες ασκήσεις αυτή τη στιγμή» συμπλήρωσε ο κ. Τριανταφύλλου.

«Πρέπει να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη και αυτή χτίζεται σιγά σιγά, να κάτσουμε στο τραπέζι του διαλόγου και μετά αν μπορούμε να συνεχίσουμε στα πιο ουσιαστικά ζητήματα. Αλλά όλα αυτά βασίζονται νομίζω στο πώς τα εκλαμβάνει η ίδια η Τουρκία και αφορά γενικότερα τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση. Μην ξεχνάμε ότι και το 99 μιλάμε για διπλωματία των σεισμών, αλλά ήταν συνδεδεμένη αυτή η διπλωματία των σεισμών με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας» προσέθεσε ο κ. Τριανταφύλλου, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει ακόμα και το ζήτημα ενός νέου μεταναστευτικού κύματος που μπορεί να ακολουθήσει και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στις ελληνοτουρκικές και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

«Νομίζω ότι εάν αλλάξει η κυβέρνηση στην Τουρκία θα είναι καλύτερα γιατί θα είναι μέσα και άλλα κόμματα και μαζί Κούρδοι», είπε ο κ. Γκένες και ανέφερε ότι από χθες, σταμάτησε να ανακοινώνεται ο ακριβής αριθμός των θυμάτων από τον σεισμό. «Σταματήσαμε στις 35.000. Κατά τη γνώμη μου, οι νεκροί είναι παραπάνω από 100.000» δήλωσε ο Τούρκος δημοσιογράφος.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ