Η κατά το Σύνταγμα διαβεβαίωση για «διατήρηση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας»

Η εκλογική αναμέτρηση αποτελεί παρελθόν. Ήδη υπάρχει εκλελεγμένος για την επόμενη της 1.3.2023, πενταετία. Συνακόλουθα θα υπάρξει και η ανάδειξη νέων αξιωματούχων (Υπουργικό και άλλους στενούς συνεργάτες για την Προεδρία). Η απαραίτητη κατά το Σύνταγμα «διαβεβαίωση», που αφορά στον σεβασμό και στην πίστη στο Σύνταγμα και στους Νόμους, αλλά και στην πρόσθετη υποχρέωση για διατήρηση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι το μέγιστο και κυρίαρχο καθήκον κάθε πολιτειακού αξιωματούχου. Τούτο ως ουσία και όχι ως απλή «ανάγνωση» του κειμένου της διαβεβαίωσης!

Ένα καθήκον που ως κρατική εξουσία, αξιωματούχοι αλλά και λαός δεν πετύχαμε να διασφαλίσουμε. Επιβεβαίωση τούτου η εισβολή, η διαίρεση, η στρατιωτική κατοχή, οι έποικοι, οι θυσιασθέντες, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι και η δημογραφική αλλοίωση. Εντούτοις, διαχρονικά, δεν διασφαλίσαμε τη συναντίληψη, την ομοθυμία και τη φιλοπατρία για κοινή διεκδίκηση. Συνεπώς, παραμερίζοντας μετεκλογικά όσα βαριά, ανοίκεια, απρεπή και βάναυσα ακούστηκαν ή αφέθηκαν ως υπονοούμενα αντί της διατύπωσης από όλους επιχειρημάτων, ας πραγματώσουμε, έστω τώρα, αυτό που είναι και το βασικότερο των καθηκόντων μας, την ενότητα δράσης.

Ας μη θεωρήσουν, όσοι θα κληθούν να διαβεβαιώσουν, πανηγυρικά και δημοσίως, αυτήν τη συνταγματική υποχρέωση, ως οι νέοι αξιωματούχοι, ότι πρόκειται ή είναι η δήλωση αυτή κενή ουσίας ή μια απλή φραστική ωραιολογία. Η αυστηρή τήρηση της διαβεβαίωσης κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων τους, είναι η ουσία και ο όρος της εντολής του λαού.

Δεν χρειάζεται η τραγική κατάσταση του Κυπριακού σήμερα άλλες πρόσθετες άγονες διαφωνίες και διχαστικές αντιπαραθέσεις. Απαιτεί συνδρομή όλων και συμβολή κατά την έκταση των δυνατοτήτων εκάστου για διεκδίκηση του δικαίου και των δικαιωμάτων, ως τα ορίζει κατά το Κοινοτικό Κεκτημένο, η μεγάλη οικογένεια των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εξαγγελίες και οι προγραμματικές δηλώσεις κρίθηκαν και η πλειοψηφία έδωσε έγκριση και εντολή όπως μετατραπούν σε πράξεις και έργα. Άλλωστε ο χρόνος πιέζει δραματικά και η «πολυτέλεια» των κακών συνηθειών της διαπλοκής και της αναβολής της πραγματικής διεκδίκησης παρήλθε αμετάκλητα.

Μας προσπέρασε η νέα εποχή γιατί υστερούμε σε στοιχεία δημοκρατικής διακυβέρνησης και συμπεριφοράς κατά την αρχή της νομιμότητας. Κατάσταση που επιβάλλει σε όλους πιο έντονη προσπάθεια προς διαμόρφωση ενός κανονικού από κάθε άποψη Κράτους Δικαίου. Ας μη διαφύγει της προσοχής ότι, σε μια περίοδο τόσης ανθρώπινης δυστυχίας από τους σεισμούς στην περιοχή μας και παρά την πραγματική σε παγκόσμιο επίπεδο στήριξη, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, με δεδομένο την για ένα ολόκληρο χρόνο συνεχιζόμενη πολεμική αναμέτρηση Ρωσίας - Ουκρανίας με χιλιάδες θύματα, την θεώρησε ως ζήτημα «υλικοτεχνικής φθοράς»! Ας μην αφήσουμε λοιπόν ανάλογη θεώρηση ή τα συμφέροντα των μεγάλων να καθορίσουν το δικό μας ειρηνικό μέλλον. Ας μετατραπούν οι όποιοι νέοι αξιωματούχοι περί την Εκτελεστική Εξουσία σε φορείς αξιών και μαζί με τη Νομοθετική Εξουσία να συμβάλουν κατά την επιθυμία του κυρίαρχου λαού σε αναθεωρήσεις, που να επιλύουν και όχι να συσσωρεύουν προβλήματα. Ας υπάρξει λοιπόν από κοινού αποφασιστική διεκδίκηση, ώστε ο κυπριακός λαός να απολαμβάνει τα ίδια και όσα δικαιώματα έχει κάθε άλλος Ευρωπαίος πολίτης.