Συνεντεύξεις

Χάρης Γεωργιάδης: «Διεκδικώ μία και μόνο θητεία»

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Χάρης Γεωργιάδης, μιλά στη «Σ» για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και τι τον έκανε να πάρει την απόφαση να διεκδικήσει την Προεδρία του ΔΗΣΥ

Την πρόθεσή του να ενώσει τον Δημοκρατικό Συναγερμό, μετά το οδυνηρό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, εάν εκλεγεί στην ηγεσία του κόμματος, εκφράζει στη «Σ» ο Χάρης Γεωργιάδης. Ο αναπληρωτής Πρόεδρος τονίζει την ανάγκη να επουλωθούν οι πληγές που δημιουργήθηκαν, μέσα από μια συλλογική προσπάθεια, και να μην περάσει ο ΔΗΣΥ -ξανά- τα γεγονότα της 7ης Φεβρουαρίου. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, ήταν ίσως η χειρότερη εμπειρία που βίωσε στον ΔΗΣΥ. Την ίδια ώρα κάνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, λέγοντας πως η φθορά στη 10η διακυβέρνηση και η «ελκυστική εναλλακτική» επιλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη ήταν επιβαρυντικοί παράγοντες για να μην εκλεγεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Παρά ταύτα, όπως αναφέρει, τα ποσοστά που έλαβε ήταν άθλος, καθώς η υποψηφιότητά του ξεκίνησε από μονοψήφια ποσοστά και έφτασε στο 26%. Την ίδια ώρα, όμως, πιστεύει πως είναι λάθος του Αβέρωφ Νεοφύτου να ζητά την επανεκλογή του στην Προεδρία του κόμματος μετά από μία οδυνηρή ήττα, χωρίς να διεξαχθεί συνέδριο για απολογισμό των προεδρικών εκλογών. Οι ηγέτες στα σύγχρονα πολιτικά κόμματα, όπως υποστηρίζει ο κ. Γεωργιάδης, δεν λειτουργούν έτσι.

- Πώς αποτιμάτε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών; Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέρχεται από τον Δημοκρατικού Συναγερμό, ωστόσο εξελέγη χωρίς την υποστήριξή σας, με τον ΔΗΣΥ να έχει πλέον τον ρόλο της αντιπολίτευσης, για την επόμενη πενταετία….

Έτσι έχουν τα πράγματα. Ήταν δύσκολες αυτές οι εκλογές και, παρά την υπερπροσπάθεια που έγινε, δεν υπήρξε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πλέον έχουμε τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως τον νέο Πρόεδρο και του εύχομαι καλή επιτυχία. Επειδή επιτυχία δική του θα είναι επιτυχία για τη χώρα μας. Πρέπει να διασφαλίσει ο νέος Πρόεδρος ότι η οικονομία μας θα παραμείνει σε μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία, με ακρογωνιαίο λίθο τη συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών. Να συνεχιστεί παράλληλα το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης, με ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιακή και την Πράσινη μεταρρύθμιση. Στην εξωτερική μας πολιτική, πρέπει να παραμείνει η Κύπρος σταθερή στον Δυτικό μας προσανατολισμό και να είναι ένα αξιόπιστο κράτος-μέλος της ΕΕ, με στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και άλλα κράτη της περιοχής. Να συνεχιστεί, επίσης, η προσπάθεια για την ενίσχυση των αποτρεπτικών και αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας μας, προκειμένου να συμβάλουμε στην προσπάθεια του Ελληνισμού ν’ αντισταθεί στις αναθεωρητικές πιέσεις της Τουρκίας. Και, γενικά, να είναι έτοιμος ο νέος Πρόεδρος να παίρνει αποφάσεις για το καλό της πατρίδας μας. Σε όλα αυτά θα μας έχει δίπλα του.

19.2 χαρης 2.jpg

- Τι πιστεύετε πως έφταιξε και ο ΔΗΣΥ έζησε ίσως τη μεγαλύτερη ήττα του σε εκλογές, μετά τον ιστορικό αποκλεισμό του στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών;

Ήταν πράγματι οδυνηρό το αποτέλεσμα, παρόλο που εάν κάποιος σκεφτεί ότι ξεκίνησε η υποψηφιότητα Αβέρωφ από μονοψήφια ποσοστά και έφτασε στο 26%, θα μπορούσε να λεχθεί ότι ήταν και ένας άθλος. Δεν ήταν όμως αρκετό, και το αποτέλεσμα είναι εκεί. Μια αντικειμενική δυσκολία ήταν το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη για 10 χρόνια στη διακυβέρνηση και διεκδικούσαμε τρίτη συνεχόμενη θητεία. Η αναπόφευκτη φθορά το καθιστούσε δύσκολο. Ακόμη πιο επιβαρυντικός ήταν ο παράγοντας Νίκου Χριστοδουλίδη που -όπως φάνηκε- θεωρείτο μια ελκυστική και πολιτικά ασφαλής εναλλακτική επιλογή για ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Συναγερμού, που για τον έναν ή τον άλλο λόγο δεν υιοθετούσαν την υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου. Αυτοί οι ψηφοφόροι ένιωσαν ότι έχουν διέξοδο και εναλλακτική επιλογή και αυτό μας άφησε εκτός δευτέρου γύρου.

- Φαίνεται πως οι εκλογές για την ηγεσία του κόμματος θα είναι κούρσα για τρεις. Ένας εκ των τριών υποψηφίων είστε και εσείς. Γιατί πήρατε αυτήν την απόφαση και ποια η διαφορά σας με τους άλλους;

Ένιωσα ότι έχω υποχρέωση να διεκδικήσω. Το οφείλω στην παράταξη που μου έδωσε σημαντικές ευκαιρίες και η οποία πρέπει να γυρίσει σελίδα για να παραμείνει ενωμένη, δυνατή και πολιτικά αξιόπιστη. Πέρασα απ’ όλες τις βαθμίδες αυτής της παράταξης, ξεκινώντας από τη νεολαία και φτάνοντας στις θέσεις του βουλευτή, του Υπουργού Οικονομικών και του αναπληρωτή Πρόεδρου. Πολιτικά νιώθω έτοιμος και οφείλω σήμερα να βγω μπροστά και να ζητήσω από τα μέλη μας την εντολή να ηγηθώ της προσπάθειας για την ανασυγκρότηση που ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει ανάγκη. Αυτή είναι η μόνη μου πολιτική φιλοδοξία. Δεν διεκδικώ την προεδρία για να χαράξω πλάνο για τον εαυτό μου ή για να παραμείνω για 10-15 χρόνια στη θέση του Προέδρου. Διεκδικώ μία και μόνο θητεία για να αλλάξουμε τα πράγματα και να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο Δημοκρατικό Συναγερμό. Που θα έχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αρχών και πεποιθήσεων, θα λειτουργεί με διαφάνεια και με απόλυτο σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες, θα σέβεται την αντίθετη άποψη και θα φροντίσει να επανασυνδεθεί με ανθρώπους που έχουν αποστασιοποιηθεί. Να επιδιώξει αποφασιστικά τη στελεχιακή ανανέωση. Και -κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό- να μένει μακριά από τακτικισμούς και μεθοδεύσεις, που τελικά καταρρακώνουν την πολιτική αξιοπιστία αυτής της παράταξης.

«Σέβομαι τον Αβέρωφ, τον στήριξα στις εκλογές και σε πολλά άλλα, αλλά δεν είναι έτσι που συμπεριφέρονται οι ηγέτες στα σύγχρονα πολιτικά κόμματα»

- Κατά τη δική σας γνώμη, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ορθά ζητά την επανεκλογή του στο ύπατο αξίωμα του κόμματος;

Θεωρώ πως όχι. Σέβομαι τον Αβέρωφ, τον στήριξα στις εκλογές και σε πολλά άλλα, αλλά δεν είναι έτσι που συμπεριφέρονται οι ηγέτες στα σύγχρονα πολιτικά κόμματα. Να εξαγγέλλεις πανηγυρικά την υποψηφιότητα επανεκλογής τη βραδιά μιας οδυνηρής ήττας; Να καθορίζεις εκλογική συνέλευση σε λιγότερο από έναν μήνα; Χωρίς καν να προηγηθεί συνέδριο απολογισμού; Δική μου άποψη είναι ότι πρέπει πλέον να υπάρχει συχνή εναλλαγή στην ηγεσία των πολιτικών κομμάτων. Έτσι είναι που αποτρέπεται η δημιουργία κατεστημένων και ενθαρρύνεται η πολιτική ανανέωση. Δεν ζούμε στις εποχές των μεγάλων ηγετών, που μπορούσαν να μείνουν σχεδόν διά βίου στην ηγεσία των κομμάτων τους. Ούτε και πρέπει να θεωρούνται τα σύγχρονα κόμματα ότι είναι αρχηγικά. Πιστεύω στον ρόλο της ηγεσίας, αλλά πιστεύω ταυτόχρονα στη συλλογική ηγεσία. Και αυτό ακριβώς προτείνω, μια συλλογική και συναινετική ηγεσία, με τη συμμετοχή και νέων ικανών στελεχών, που θα εκφράσει με σαφήνεια πολιτικό λόγο, θα ανοίξει τις πόρτες του Δημοκρατικού Συναγερμού, θα λειτουργήσει με τρόπο αξιόπιστο και θα αποβάλει την όποια σκιά και υπόνοια διαπλοκής.

«Το Πολιτικό Γραφείο της 7ης Φεβρουαρίου ήταν ίσως η χειρότερη εμπειρία που βίωσα στον ΔΗΣΥ»

- Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να επουλωθούν οι πληγές που άφησε πίσω του το εκλογικό αποτέλεσμα και τα γεγονότα που ακολούθησαν εντός και εκτός του Πολιτικού Γραφείου;

Είμαι πολύ ανήσυχος. Από τη μια υπήρξε το κακό εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά ακόμη χειρότερη ήταν η διαχείριση αυτού του αποτελέσματος. Αντί να ξεκινήσει αμέσως μια προσπάθεια ανασύνταξης και επανασύνδεσης, είδαμε να εξελίσσεται μια απαράδεκτη προσπάθεια ποδηγέτησης των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Συναγερμού, με παρεμβάσεις που προκάλεσαν διχαστική όξυνση. Το δε Πολιτικό Γραφείο της 7ης Φεβρουαρίου ήταν ίσως η χειρότερη εμπειρία που βίωσα στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Δεν έχουν θέση στον Δημοκρατικό Συναγερμό οι προπηλακισμοί και η φίμωση. Όμως δεν θεωρώ πως είναι μη-αναστρέψιμη η ζημιά. Μπορούμε μέσα από μια συλλογική προσπάθεια να επουλώσουμε πράγματι τις πληγές, να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου μας και να διασφαλίσουμε την ενότητα και συνοχή της παράταξής μας. Αυτή ακριβώς είναι η πρότασή μου. Γι’ αυτό διεκδικώ. Για έναν Δημοκρατικό Συναγερμό που ενώνει.