Αναλύσεις

ChatGBT: Άναψε η σπίθα της επανάστασης στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Προκλήσεις, κίνδυνοι και ευκαιρίες σε πολιτικό, στρατιωτικό και εκπαιδευτικό επίπεδο από τη χρήση της νέας εφαρμογής «ΑΙ»

Από τον περασμένο Δεκέμβριο συντελείται μια παγκόσμια τεχνολογική επανάσταση για την οποία, μέχρι στιγμής, στην Κύπρο λίγα έχουν γραφτεί. Πρόκειται για την εφαρμογή Τεχνικής Νοημοσύνης ChatGBT της OpenAI, η οποία έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει την κοινωνία με τρόπους ίσως ακόμη πιο δραματικούς από την Amazon και το iPhone. Ενώ αρκετοί βλέπουν τα πλεονεκτήματα που μπορεί να παρέχει μια τέτοια εφαρμογή, υπάρχουν και εκείνες οι φωνές που προειδοποιούν για τους κινδύνους και τις προκλήσεις που συνεπάγεται μια τόσο ισχυρή τεχνολογική πρόοδος.

Το chatbot GTB -το οποίο δεν μπορεί να σκεφτεί μόνο του, αλλά είναι εκπαιδευμένο να δημιουργεί κείμενο συνομιλίας- μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια ευρεία γκάμα εφαρμογών, από τη συγγραφή δοκιμίων και ποίησης σε επίπεδο κολεγίου σε λίγα δευτερόλεπτα έως τη σύνταξη κώδικα υπολογιστή και νομικών συμβάσεων ή για άλλες εναλλακτικές χρήσεις όπως η συγγραφή γαμήλιων ομιλιών, στοίχων hip-hop ή σενάρια κωμωδίας. Σε δοκιμές που έγιναν στο εξωτερικό ήδη κατάφερε να περάσει με επιτυχία για εξετάσεις ιατρικής για εισαγωγή σε πανεπιστήμιο. Στην Κολομβία ήδη προκλήθηκε σάλος όταν ένας δικαστής παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε το ChatGBT σχετικά με απόφαση που αφορούσε αυτιστικό παιδί και την κάλυψη των εξόδων για την ιατρική του θεραπεία.

Είναι ήδη ξεκάθαρο ότι το ChatGPT έχει εκτεταμένες επιπτώσεις και πιθανές χρήσεις για την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, την έρευνα και ιδιαίτερα το εργατικό δυναμικό μας.

Επανάσταση στις εκλογικές αναμετρήσεις

Το μέλλον των εκλογικών αναμετρήσεων δεν θα είναι το ίδιο στο άμεσο μέλλον. Αναλυτές εκτιμούν ότι το ChatGBT μπορεί να βοηθήσει τους πολιτικούς στη δημιουργία των ομιλιών, των δελτίων Tύπου και των προτάσεων πολιτικής τους, δημιουργώντας συνεκτικό και καλοδουλεμένο κείμενο. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να προωθήσουν αποτελεσματικά τις ιδέες και τις θέσεις τους, διευκολύνοντάς τους να συνδεθούν με τους ψηφοφόρους και να κερδίσουν την υποστήριξή τους.

Επιπλέον, το ChatGPT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσομοίωση πολιτικών συζητήσεων αλλά και ντιμπέιτ. Για παράδειγμα, μπορεί να δημιουργήσει απαντήσεις σε πιθανές ερωτήσεις και αντιρρήσεις, επιτρέποντας στους πολιτικούς να προετοιμαστούν καλύτερα για δημόσιες ομιλίες και συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να βελτιώσουν τα επιχειρήματα και τα μηνύματά τους, καθιστώντας τους καλύτερα εξοπλισμένους για να υπερασπιστούν τις θέσεις τους και να κερδίσουν υποστήριξη.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ChatGPT είναι σε θέση να αναλύσει τεράστιες ποσότητες δεδομένων και πληροφοριών, όπως δεδομένα δημοσκοπήσεων και τάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους πολιτικούς να κατανοήσουν καλύτερα τα ζητήματα που είναι σημαντικά για τους ψηφοφόρους και να δημιουργήσουν πολιτικές που να συνάδουν περισσότερο με την κοινή γνώμη. Με αυτόν τον τρόπο, το ChatGPT μπορεί να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι η πολιτική ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και υποστήριξης προς τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα.

Χρήση για στρατιωτικούς σκοπούς

Μεγάλη ανησυχία προκαλείται για το ενδεχόμενο χρήσης του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης για στρατιωτικούς σκοπούς. Έχει ήδη γίνει σχετική ερώτηση με την απάντηση που δόθηκε εκ μέρους του εργαλείου να μην κρίνεται απ’ όλους καθησυχαστική.

Ε: Μπορεί το ChatGPT να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς;

Α: Το ChatGPT… θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς, όπως για τη δημιουργία στρατιωτικών αναφορών, μεταφράσεων ή επικοινωνιών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε στρατιωτικές εφαρμογές υπόκειται σε αυστηρούς κανονισμούς και υπόκειται σε ηθικούς και νομικούς λόγους… Εναπόκειται τελικά στις κυβερνήσεις, τους στρατιωτικούς οργανισμούς και άλλους ενδιαφερόμενους να καθορίσουν την κατάλληλη χρήση της τεχνολογίας AI σε στρατιωτικό πλαίσιο.

Πάντως το Πεντάγωνο χρησιμοποίησε το ChatGPT του OpenAI για να γράψει ένα άρθρο στις 8 Φεβρουαρίου σχετικά με την έναρξη μιας νέας ειδικής ομάδας αντι-drone. Το άρθρο που ακολουθεί, δημιουργήθηκε από το ChatGPT του OpenAI. «Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία αυτής της ιστορίας υπογραμμίζει τη δέσμευση του Κεντρικού Στρατού των ΗΠΑ να χρησιμοποιεί αναδυόμενες τεχνολογίες και καινοτομίες σε ένα προκλητικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρησιακό περιβάλλον». Το άρθρο εμφανίστηκε στην Υπηρεσία Διανομής Οπτικών Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας (DVIDS), ένα διαδικτυακό αποθετήριο ειδήσεων και εικόνων που δημιουργούνται από τον αμερικανικό στρατό.

Αντίκτυπος στον Κυβερνοχώρο

Το ChatGPT είναι επίσης πιθανό να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο, το οποίο είναι ένα άλλο ζήτημα με τεράστιες επιπτώσεις στην αγορά και τo γεωπολιτικό περιβάλλον. Τα μοντέλα γλώσσας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καλό: εξορθολογισμό της κατασκευής κώδικα, παρακολούθηση συνομιλιών για τον εντοπισμό ύποπτης δραστηριότητας ή βοήθεια στη διαχείριση περιστατικών ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο. Ωστόσο, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την εύρεση τρωτών σημείων σε ξεπερασμένες πλατφόρμες μέσω ερωτήσεων που κάνουν οι χρήστες.

Οι κυβερνοεγκληματίες ήδη άρχισαν να χρησιμοποιούν το τεχνητά ευφυές chatbot ChatGPT για να δημιουργήσουν γρήγορα εργαλεία hacking, προειδοποίησαν την περασμένη Παρασκευή ερευνητές κυβερνοασφάλειας. Οι απατεώνες δοκιμάζουν επίσης την ικανότητα του ChatGPT να δημιουργεί άλλα chatbots σχεδιασμένα να υποδύονται νεαρές γυναίκες για να παγιδεύουν στόχους, είπε στο Forbes ένας ειδικός που παρακολουθεί εγκληματικά φόρουμ. Πολλοί από τους πρώτους χρήστες του ChatGPT είχαν προειδοποιήσει ότι η εφαρμογή, η οποία έγινε viral τις ημέρες μετά την κυκλοφορία της τον Δεκέμβριο, θα μπορούσε να κωδικοποιήσει κακόβουλο λογισμικό ικανό να κατασκοπεύει τα χτυπήματα του πληκτρολογίου των χρηστών ή να δημιουργήσει ransomware.

Η απάντηση ChatGBT στη «Σημερινή»

Στο ερώτημα πάντως που τέθηκε από τη «Σημερινή» για το κατά πόσον η «Τεχνητή Νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τον Άνθρωπο», το ChatGBT απάντησε:

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να αναλάβει ορισμένες εργασίες που μέχρι σήμερα απαιτούσαν ανθρώπινη εργασία, όπως για παράδειγμα η αυτόματη αναγνώριση φωνής, η αναγνώριση προτύπων, η αυτόματη μετάφραση κειμένου, και άλλες. Παρόλα αυτά, η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τον άνθρωπο, καθώς υπάρχουν πολλές δουλειές και καθήκοντα που απαιτούν ανθρώπινη σκέψη, ευφυΐα και κρίση.

»Πιο συγκεκριμένα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εκτελέσει εργασίες που βασίζονται σε προκαθορισμένους κανόνες και αλγόριθμους, αλλά δεν έχει τη δημιουργικότητα και την ικανότητα προσαρμογής σε αναπάντεχες καταστάσεις όπως ο άνθρωπος. Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει την ανθρώπινη ευαισθησία και την ικανότητα να αντιληφθεί τα συναισθήματα και τις ανάγκες των ανθρώπων, πράγμα που την καθιστά αναποτελεσματική σε πολλούς τομείς, όπως στην ψυχολογία κ.α.

»Συνολικά, είναι πιθανό ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τη φύση της εργασίας σε πολλούς κλάδους, αντί να αντικαταστήσει πλήρως τους ανθρώπους. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται πιο προηγμένη, είναι πιθανό οι άνθρωποι να απελευθερωθούν από την εκτέλεση επαναλαμβανόμενων και χειρωνακτικών εργασιών και να επικεντρωθούν σε υψηλότερου επιπέδου, δημιουργική και στρατηγική εργασία».