Κόμματα

Έπιασαν δουλειά για αποτίμηση εκλογών στο ΑΚΕΛ

Ξεκίνησαν οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων για την ανάγνωση, ανάλυση και αποτίμηση των προεδρικών εκλογών

Μπορεί τα όσα συμβαίνουν στον Δημοκρατικό Συναγερμό να μονοπωλούν το ενδιαφέρον του κομματικού ρεπορτάζ, ωστόσο σημαντικές εξελίξεις λαμβάνουν χώραν και στο ΑΚΕΛ.

Το κόμμα της Αριστεράς, το οποίο μπορεί να μην κέρδισε για τρίτη διαδοχική αναμέτρηση τον στόχο, που δεν είναι άλλος από την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, μπορεί να βάζει θετικό πρόσημο σε μια σειρά από επιμέρους σημεία των εκλογών.

Την περασμένη Τετάρτη, 22.2.23, συνεδρίασε το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ, προκειμένου να γίνει σε επίπεδο κομματικών οργάνων μια πρώτη αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Η αποτίμηση του Πολιτικού Γραφείου δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας και, όπως πληροφορείται η «Σημερινή», το πιθανότερο είναι τα όποια σχετικά συμπεράσματα των κομματικών οργάνων να κοινοποιηθούν μετά και τη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής, που θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο την αποτίμηση τον εκλογών.

Η συνεδρίαση αυτή της Κεντρικής Επιτροπής είναι προγραμματισμένη για το Σαββάτο, 11 Μαρτίου, την ημέρα δηλαδή που θα γίνει και η εκλογή για ανάδειξη Προέδρου του ΔΗΣΥ.

Στην Εζεκία Παπαϊωάννου, η ανάγνωση των αποτελεσμάτων γίνεται σε δύο επίπεδα. Αφενός το εκλογικό και, αφετέρου, το πολιτικό - ιδεολογικό.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, φαίνεται πως η πλάστιγγα γέρνει προς τη θετική αποτίμηση για το κόμμα αυτό καθαυτό, αφού ένας σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων του ή ακόμη και ψηφοφόρων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου συσπειρώθηκαν γύρω από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και τον έστειλαν στον β’ γύρο. Οι 117.551, ψήφοι που έλαβε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης στον α’ γύρο, συγκρινόμενες με τις 116.920 ψήφους του Σταύρου Μαλά στον α’ γύρο των εκλογών του 2018, δεν παρουσιάζουν κάποια θεαματική άνοδο. Ούτε όμως και κάποια πτώση, όπως συμβαίνει στα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, όπου από το 2011 και εντεύθεν το κόμμα μετρά απώλειες 40% σε μια δεκαετία! Συγκεκριμένα, από τις 132.171 ψήφους που έλαβε το 2011, έπεσε στις 79.913 το 2021.

Ωστόσο, η συσπείρωση στις προεδρικές εκλογές χτυπά το καμπανάκι του πολιτικού - ιδεολογικού προσανατολισμού για το κόμμα της Αριστεράς. Και αυτό επειδή η «επιτυχία» της συγκομιδής ψήφων στις προεδρικές εκλογές οφείλεται, όπως παραδέχονται τα ίδια τα στελέχη του ΑΚΕΛ, σε τεράστιο βαθμό, στους ίδιους τους υποψηφίους, που κάθε άλλο παρά «Αριστεροί» είναι. Όχι δηλαδή στις πολιτικές που κομίζει το κόμμα ως εκφραστής της Αριστερής ιδεολογίας και πολιτικής προσέγγισης.

Είναι ενδεικτική εξάλλου και η δήλωση του Γ.Γ. του κόμματος, Στέφανου Στεφάνου, λίγες μέρες πριν από τη μάχη του β’ γύρου, που προκειμένου να πείσει τους ψηφοφόρους (κυρίως του Συναγερμού) να ψηφίσουν Ανδρέα Μαυρογιάννη, διευκρίνιζε πως «ενδεχόμενη εκλογή Μαυρογιάννη, δεν θα είναι επάνοδος του ΑΚΕΛ στην εξουσία», παραδεχόμενος εμμέσως και ακούσια πως το κόμμα της Αριστεράς δεν έχει δυναμική κυβερνησιμότητας από μόνο του.

Πέρα όμως από το περιεχόμενο της αποτίμησης, στο επίπεδο της διαδικασίας, όπως πληροφορείται η Σημερινή, μπορεί να θεωρείται κρίσιμη η συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής, όμως οι διεργασίες θα συνεχιστούν με συζήτηση σε επίπεδο κομματικών μελών. Πράγμα που σημαίνει ότι τα τελικά και ολοκληρωμένα συμπεράσματα θα εξαχθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.