Ο Χριστοδουλίδης να υπερασπιστεί έμπρακτα την ανεξαρτησία-εδαφική ακεραιότητα της Κ.Δ.

Ν. ΣΑΡΡΗΣ: «Η επιχειρούμενη λύση είναι χειρότερη της διχοτόμησης, γιατί ο μοιραίος εκτουρκισμός θα συμβεί επί ολόκληρης της Μεγαλονήσου. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι με τη ΔΔΟ η Κύπρος θα μετατραπεί σε ελεεινό και οικτρό προτεκτοράτο της Τουρκίας, με συνέπεια, σε βάθος χρόνου της επόμενης τριακονταετίας, να εκτουρκιστεί και εξισλαμιστεί σε μέγιστο βαθμό, ενώ αριθμητικά θα υπάρχει αντιστροφή της σημερινής σχέσης των Ε/κ προς τους γνήσιους Τ/κ»

Μεθαύριο Τρίτη, ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα προσφωνήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πρώτα θα δώσει την ακόλουθη διαβεβαίωση υπό μορφή πολιτικής και προσωπικής δέσμευσης: «Διαβεβαιώ επισήμως πίστιν και σεβασμόν εις το Σύνταγμα και τους συνάδοντας αυτώ νόμους και εις την διατήρησιν της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Κύπρου». Ακολούθως θα καταθέσει το όραμά του για τη διακυβέρνηση του τόπου. Και την επαύριον, Τετάρτη, 1η Μαρτίου 2023, αναλαμβάνει τα ηνία της διακυβέρνησης. Δεν έχει κανένα περιθώριο, ούτε ανοχή. Τα προβλήματα, εσωτερικά και εξωτερικά, είναι τόσο πιεστικά, ώστε είναι υποχρεωμένος να δώσει τάχιστα λύσεις.

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο νέος Πρόεδρος είχε διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι είναι «πανέτοιμος να κυβερνήσει». Ότι έχει πλάνο για κάθε υπουργείο και ότι θα υλοποιήσει πιστά το πρόγραμμά του. Αυτό, βεβαίως, πρώτιστα θα εξαρτηθεί από τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Ενώ σύρονται αυτές οι γραμμές, δεν είναι γνωστό ποιοι αποτελούν το νέο κυβερνητικό σχήμα. Ο Ν. Χριστοδουλίδης δεσμεύτηκε ότι θα αποτελείται από τεχνοκράτες. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι κάθε νέος υπουργός θα έχει στο χαρτοφυλάκιό του συγκεκριμένες οδηγίες πώς θα ασκήσει τα καθήκοντά του και πώς θα υλοποιήσει την πολιτική στοχοθεσία του.

Σε συνέντευξή του («Φιλελεύθερος», 19/12/2021), ο Ν. Χριστοδουλίδης είχε δώσει από τότε το στίγμα της πολιτικής του: «Η πολυσυμμετοχικότητα εμπλουτίζει τη δημοκρατία και ανεβάζει την ποιότητα των όσων ζητούν την ψήφο του λαού. Και ο καλός ηγέτης είναι αυτός που διαθέτει πολύ καλή ομάδα. Το ζητούμενο είναι να εμπνέεις τους καλύτερους και να θέλουν να εμπλακούν στα κοινά και να δουλέψουν. Όχι να απομακρύνεις άτομα. Αυτής της άποψης είμαι εγώ. Της εμπλοκής, της πολυφωνίας και της ομαδικής δουλειάς και όχι των αποκλεισμών». Ο σχηματισμός του νέου υπουργικού συμβουλίου θα αποδείξει ή θα διαψεύσει τι είδους «καλή ομάδα» ο νέος Πρόεδρος, και από ποιους άξιους, θα σχηματίσει.

Στις 9 Ιανουαρίου 2022 είχε ανακοινώσει την παραίτησή του από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών. Σε δήλωσή του υπογράμμισε: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κυπριακή κοινωνία δεν έχει ανάγκη από καρχαρίες, αλλά από έναν καλό καραβοκύρη, που θα ενώνει ευρύτερες δυνάμεις και θα χτίζει στέρεες συνεργασίες, τόσο στο εσωτερικό της Κύπρου, όσο και στο εξωτερικό». Ο «καλός καραβοκύρης» τώρα είναι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα κρίσιμα ζητήματα που θα κληθεί πάραυτα να αντιμετωπίσει είναι το αδιέξοδο στο Κυπριακό, η οικονομία, το ενεργειακό, το μεταναστευτικό, η Παιδεία, το ΓεΣΥ, οι θεσμοί. Στις 12 Μαΐου 2022 εξήγγειλε την υποψηφιότητά του για την προεδρία και επέμεινε ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική και στο Κυπριακό.

«Οραματίζομαι την Κύπρο με υπερήφανη εξωτερική πολιτική, με διεκδικητικό ρεαλισμό και ισχυρή άμυνα, που λειτουργεί αποτρεπτικά σε οποιαδήποτε επιβουλή», είπε, για να προσθέσει: «Οραματίζομαι πάνω απ’ όλα μια επανενωμένη πατρίδα, ελεύθερη, κυρίαρχη και εδαφικά ακέραιη, σύμφωνα με τα σχετικά με την Κύπρο ψηφίσματα των ΗΕ και το Κεκτημένο της ΕΕ, μια πατρίδα χωρίς τα τουρκικά συρματοπλέγματα της διαίρεσης, χωρίς ξένα στρατεύματα και ξένους εγγυητές, η οποία θα διαδραματίζει τον ρόλο που δικαιούται και της αξίζει σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, το απαράδεχτο και παράνομο status quo, δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, ούτε η διχοτόμηση, ούτε η συνομοσπονδία, ούτε η κυριαρχική ισότητα δύο οντοτήτων, ούτε τα δύο κράτη».

Όσον αφορά την επιδιωκόμενη λύση, ξεκαθάρισε πως στόχος του είναι «η ουσιαστική αποκατάσταση της ενότητας της πατρίδας μας, του εδάφους της, του λαού της και των θεσμών της σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό και δημοκρατικό ομοσπονδιακό Κράτος, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ασφάλεια όλων των Κυπρίων θα τυγχάνουν πλήρους σεβασμού». Ο νέος Πρόεδρος, όπως και οι δύο ανθυποψήφιοί του, Νεοφύτου και Μαυρογιάννης, δεν εξήγησαν ποτέ πώς η αγγλοτουρκοδιζωνική αυτοχειρία ταυτίζεται με το κοινοτικό κεκτημένο; Πώς και πόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα διασφαλίζονται; Πώς οι τέσσερεις βασικές ελευθερίες της ΕΕ εξασφαλίζονται πλήρως αφού, ήδη, διά των ολέθριων παραχωρήσεων τεσσάρων Προέδρων στους Τούρκους, των συγκλίσεων και των σημείων Γκουτέρες, παραβιάζονται συλλήβδην και καταστροφικά;

Επίσης: Πού… χάθηκε το Διεθνές Δίκαιο και η Χάρτα του ΟΗΕ; Πού εξαφανίστηκε η παγκόσμια, αμάχητη αρχή, «ένας άνθρωπος, μία ψήφος»; Γιατί παραβιάστηκε το αξίωμα, «η πλειοψηφία κυβερνά και η μειοψηφία κατοχυρώνεται και ελέγχει»; Πώς διασφαλίζονται η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταλυθεί, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση Αναστασιάδη-Έρογλου (11/2/2014) και στη θέση της θα δημιουργηθούν δύο constituent states; Γιατί και ο Ν. Χριστοδουλίδης ασεβεί βάναυσα προς το σωτήριο ΟΧΙ του 2004, που διέσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία; Και τι είδους «δημοκρατική διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία» θα είναι αυτή αφού, κατά τον Νεοκλή Σαρρή:

«Η επιχειρούμενη λύση είναι χειρότερη της διχοτόμησης, γιατί ο μοιραίος εκτουρκισμός θα συμβεί επί ολόκληρης της Μεγαλονήσου. Συνεπώς η ΔΔΟ μάλλον δεν αποτελεί επανένωση της Κύπρου αυτής καθαυτής, αλλά θα σημάνει την οιονεί Ένωση ολοκλήρου της Κύπρου με την Τουρκία. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι με τη ΔΔΟ η Κύπρος θα μετατραπεί σε ελεεινό και οικτρό προτεκτοράτο της Τουρκίας, με συνέπεια, σε βάθος χρόνου της επόμενης τριακονταετίας, να εκτουρκιστεί και εξισλαμιστεί σε μέγιστο βαθμό, ενώ αριθμητικά θα υπάρχει αντιστροφή της σημερινής σχέσης των Ε/κ προς τους γνήσιους Τ/κ».

Φαίνεται πως ούτε ο Ν. Χριστοδουλίδης θέλει να καταλάβει όσα εξηγούν ο Ν. Σαρρής, διεθνολόγοι και αναλυτές. Σε συνέντευξή του στο euronews (9/2/2023), έκανε εντυπωσιακό άνοιγμα προς την κατοχική Τουρκία και πρότεινε απόψυξη όλων των από ετών παγωμένων κεφαλαίων της ενταξιακής πορείας της, με δική μας συναίνεση και με πρωταγωνιστικό ρόλο, αν υπάρξει, της ΕΕ. Ο νέος Πρόεδρος δηλώνει ότι βιάζεται να «σπάσει το αδιέξοδο» στο Κυπριακό - χωρίς να εξηγεί, πώς - μπουκώνοντας πλουσιοπάροχα το αττιλικό θηρίο.

Να μην έχει ψευδαισθήσεις. Οι βιβλικές καταστροφές εξαιτίας των σεισμών δεν πρόκειται να αλλάξουν την αναθεωρητική, επιθετική συμπεριφορά του Ερντογάν έναντι του Ελληνισμού. Διερωτώμεθα: Ο Ν. Χριστοδουλίδης γνωρίζει καλύτερα από τον σουλτάνο τα τουρκικά εθνικά συμφέροντα; Πιστεύει ότι με τα νέα κίνητρα η Τουρκία θα συμφωνήσει στη λύση που αυτός οραματίζεται; Να μη λησμονήσει ποτέ: Δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της μη εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας.