Τουρισμός

Ανέλπιστα υψηλό ενδιαφέρον για τη δεύτερη σεζόν της ακτοπλοϊκής

Ο CEO της Scandro Holdings Μάριος Μιχαήλ μιλά στη «Σημερινή» για το πώς εξυπηρέτησε πληθώρα ταξιδιωτών η συγκεκριμένη σύνδεση

Πολύ ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που στέλνει το κοινό όσον αφορά τη δεύτερη σεζόν της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου - Ελλάδας. Το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη γραμμή παρουσιάζεται ιδιαίτερα έντονο και όλα δείχνουν ότι ο κόσμος θα αγκαλιάσει τη συγκεκριμένη προσπάθεια ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με τον CEO της Scandro Holdings, Μάριο Μιχαήλ. Μιλώντας στη «Σημερινή», ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι αρκετός κόσμος τηλεφωνά για να μάθει λεπτομέρειες σε σχέση με τα νέα δρομολόγια, κάτι που μας γεμίζει αισιοδοξία ότι τη δεύτερη χρονιά της ακτοπλοϊκής σύνδεσης θα ταξιδέψει ακόμη περισσότερος κόσμος σε σχέση με τον αναπάντεχα υψηλό αριθμό που ταξίδεψε πέρσι.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης ανέφερε στη «Σημερινή» πως «όντας σοφότεροι φέτος και αφού είδαμε τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν την πρώτη σεζόν, θα προσπαθήσουμε να τα επιλύσουμε, ώστε να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος». Πάντως, τόνισε ο κ. Δημητριάδης, «από τους 7.500 ταξιδιώτες που επέλεξαν πέρσι την ακτοπλοϊκή σύνδεση ελάβαμε μόλις 10 παράπονα, τα πλείστα εκ των οποίων αφορούσαν σε ταλαιπωρία από τους ελέγχους που έπρεπε να περάσουν είτε οι ίδιοι είτε τα αυτοκίνητα».

Αναλυτικότερα, ερωτηθείς γι’ αυτήν τη δεύτερη σεζόν της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου - Ελλάδας, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας σημείωσε ότι «θα ελέγξουμε τα στοιχεία που απέστειλε η εταιρεία σε σχέση με τις λεπτομέρειες του ταξιδιού και θα δώσουμε το πράσινο φως, ώστε να ξεκινήσει η ενημέρωση του κοινού για την έναρξη των νέων δρομολογίων». Όπως είπε, «η περσινή τεράστια ανταπόκριση του κοινού γεμίζει ευθύνες τόσο τους αρμοδίους όσο και την εταιρεία, ώστε να εξυπηρετήσουμε κατά το δυνατόν καλύτερα τους ταξιδιώτες και να επιτευχθεί ο στόχος που θέλει το συγκεκριμένο δρομολόγιο να καθίσταται θεσμός».

Τα προβλήματα

Κληθείς να σχολιάσει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν πέρσι, ο κ. Δημητριάδης επισήμανε ότι «πολύ λίγα παράπονα ελάβαμε πέρσι από τους ταξιδιώτες και αυτά αφορούσαν κυρίως την ταλαιπωρία σε σχέση με τους ελέγχους από τους οποίους έπρεπε να περάσουν». Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης «υπάρχουν τα διαβατήρια, το Τελωνείο, η Αστυνομία που πρέπει να ελέγξει και τα αυτοκίνητα και δημιουργείται αναπόφευκτα καθυστέρηση. Γι’ αυτό είχαμε ζητήσει από τον κόσμο να προσέρχεται περίπου τρεις ώρες πριν από το ταξίδι του, ώστε να μειώνεται η καθυστέρηση στην αναχώρηση του πλοίου». Φέτος, είπε, «θα καλέσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να απλοποιήσουν περαιτέρω τις διαδικασίες, αλλά ταυτόχρονα θα απευθύνουμε ακόμα μια φορά έκκληση στον κόσμο να προσέρχεται έγκαιρα στο λιμάνι».

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ότι φέτος αναμένεται να πραγματοποιηθούν 22 δρομολόγια μετ’ επιστροφής, δηλαδή συνολικά 44 ταξίδια, τα οποία θα ξεκινήσουν από τον Μάιο και θα ολοκληρωθούν την περίοδο Σεπτεμβρίου / Οκτωβρίου. Η φετινή σεζόν είναι κρίσιμη, είπε ο κ. Δημητριάδης, καθώς θα δείξει αν πράγματι ο κόσμος αγκαλιάζει το συγκεκριμένο δρομολόγιο και δημιουργείται σταδιακά μια σταθερή αγορά, που θα το καταστήσει βιώσιμο και θα δώσει τη δυνατότητα να γίνεται κάθε χρόνο. Πέρσι, σημείωσε, «το ενδιαφέρον ήταν πέραν των προσδοκιών μας, αφού ταξίδεψαν πέραν των 7.500 ταξιδιωτών και μεταφέρθηκαν 2000 αυτοκίνητα».

Εκ μέρους της Scandro Holdings, ο CEO της εταιρείας Μάριος Μιχαήλ ανέφερε πως «έχουν ήδη σταλεί όλα τα σχετικά έγγραφα στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας σε σχέση με τη δεύτερη σεζόν της ακτοπλοϊκής σύνδεσης και αναμένουμε το πράσινο φως, ώστε να ξεκινήσουμε και επίσημα τις προετοιμασίες και να ενημερώσουμε τον κόσμο για τα νέα δρομολόγια». Όπως είπε ο κ. Μιχαήλ, τα δρομολόγια παραμένουν τα ίδια, ωστόσο ενδεχομένως να υπάρξει μια μικρή έως ανεπαίσθητη αύξηση στα τέλη εξαιτίας της αύξησης σε ορισμένους φόρους στα λιμάνια.

Ποιους εξυπηρέτησε

Ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι «το ενδιαφέρον του κόσμου είναι πολύ μεγάλο, αφού καθημερινά λαμβάνουμε πάρα πολλά τηλεφωνήματα, με τα οποία ο κόσμος ζητά να μάθει λεπτομέρειες για τα δρομολόγια της νέας σεζόν». Όπως εξήγησε ο κ. Μιχαήλ, το συγκεκριμένο δρομολόγιο έχει εξυπηρετήσει πάρα πολύ κόσμο, που για διάφορους λόγους δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί με την αεροπορική σύνδεση. Ειδικότερα, όπως ανέφερε, μια ομάδα ανθρώπων που εξυπηρετήθηκαν ήταν όσοι πήγαν για κάποιου είδους επέμβαση στην Ελλάδα και για να επιστρέψουν θα έπρεπε να αναμένουν μέχρι την πλήρη αποκατάστασή τους για να ταξιδέψουν με αεροπλάνο. Και αυτό, όπως είπε, γιατί μια αεροπορική εταιρεία για να μεταφέρει ένα άτομο που είναι είτε τραυματίας είτε εγχειρισμένος και χρειάζεται πέραν της μιας θέσης, χρεώνει αρκετές χιλιάδες ευρώ. Ενώ με το πλοίο η μεταφορά γίνεται πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο φθηνά. Υπάρχουν επίσης οι αεροφοβικοί, δηλαδή αυτοί που φοβούνται να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, και έτσι με το πλοίο δόθηκε μια επιλογή στο ταξίδι τους. Υπάρχουν επίσης αυτοί που ήθελαν να μεταφέρουν φαγώσιμα είτε για φοιτητές είτε γενικά για άτομα που μένουν σε Κύπρο ή Ελλάδα και θα τους στοίχιζε αρκετά να τα μεταφέρουν με το αεροπλάνο, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που απλώς ήθελαν να κάνουν μια μίνι τριήμερη κρουαζιέρα και έτσι περνούσαν μια μέρα στο πλοίο για να πάνε, μια μέρα έκαναν την περιήγησή τους στην Αθήνα και μια μέρα επέστρεφαν πίσω.

Ερωτηθείς κατά πόσον η εταιρεία θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τον κόσμο με το αυξημένο ενδιαφέρον που επιδεικνύεται φέτος, ο κ. Μιχαήλ εξέφρασε την ελπίδα αυτό να καταστεί εφικτό, αφού, όπως είπε, έχουν γίνει κάποιες μετατροπές, ώστε το πλοίο να δέχεται μεγαλύτερο αριθμό επιβατών.