Η συνέχεια του πολέμου στην Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει στον δεύτερό του χρόνο. Ενώ πολλοί πίστευαν ότι θα τελείωνε πολύ σύντομα με την ήττα της Ουκρανίας, αυτό όχι μόνο δεν συνέβη, αλλά τώρα πολλοί διερωτώνται αν η Ρωσία έχει την ικανότητα να επιζήσει του πολέμου.

Αυτός ο πόλεμος έκαμε τα άνω-κάτω όχι μόνον στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό μέτωπο. Ο κ. Πούτιν πίστεψε ότι θα καθιστούσεν την Ουκρανία μια ημικατεχόμενη χώρα. Επίσης πίστεψε ότι η Ουκρανία θα ήταν σε κατάσταση πείνας και ότι η Ευρώπη θα καταστρεφόταν οικονομικά.

Παρ’ όλο που υπήρξαν και υπάρχουν δυσκολίες για την Ευρώπη, η Ρωσία αντιμετωπίζει τις ίδιες τουλάχιστον όσο και οι αντίπαλοί της.

Η Ευρώπη πλήγηκε μεν από τον πόλεμον, από τις τιμές του αερίου, το θέμα των σιτηρών, την ασταθή οικονομία, αλλά δεν κατέρρευσε. Επιμένει και το παλεύει. Εκείνος που πλήγηκε περισσότερο προς το παρόν είναι ο κ. Πούτιν και η χώρα του.

Επιπλέον, ο κ. Ζελένσκι έδωσε μαθήματα στον κόσμο, πώς να συμπεριφέρεσαι με τις τρίτες χώρες και πόσο να γίνεσαι δημοφιλής με αυτές. Η Ουκρανία, βεβαίως, πέρασε και περνά δύσκολες στιγμές και έπαθε τεράστιες καταστροφές και έχασε ανθρώπινες ζωές. Είναι, όμως, αγαπητή σ’ όλον τουλάχιστον τον Δυτικό κόσμο και οι ξένοι λαοί είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν όσο μπορούν αυτήν τη χώρα.

Το ζήτημα είναι, όμως, πότε θα σταματήσει αυτή η τραγωδία. Και αυτό είναι το δύσκολο. Γιατί υπάρχουν συμφέροντα και ευαισθησίες που παραγνωρίζουν τη λογική και την ανθρώπινη δυστυχία.