Περιβάλλον

LIFE FOODPrint «Φίλοι της Γης» - Πλατφόρμα Τροφίμων

Σάρα-Μαρίζα Βρυωνίδη: «Πρέπει να αποφεύγουμε να παρασυρόμαστε με μαζικές αγορές από προσφορές που μπορεί να καταλήξουν σε σπατάλη. Αγοράζουμε μόνο ό,τι έχουμε ανάγκη… Επίσης μπορούμε να “πιέζουμε” τις επιχειρήσεις να αναλάβουν ευθύνες σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων»

Η Οργάνωση «Φίλοι της Γης» είναι μια μη κυβερνητική μη κερδοσκοπική οργάνωση, που έχει ως στόχο να αυξήσει τα επίπεδα ευαισθητοποίησης για τη σημασία της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος και να υποστηρίξει λύσεις σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα μέσα από την προώθηση αειφόρων πολιτικών.

Στo πλαίσιo των δραστηριοτήτων τους υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, οι «Φίλοι της Γης» συμμετέχουν ως εταίροι στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «LIFE FOODPrint», που στοχεύει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Συντονιστής του σχετικού έργου είναι το συγκρότημα «ΔΙΑΣ».

Πλατφόρμα Τροφίμων

Μιλώντας στην εφημερίδα «Σημερινή», η Λειτουργός Προγραμμάτων της οργάνωσης «Φίλοι της Γης», Σάρα Μαρίζα Βρυωνίδη, ανέφερε ότι η οργάνωση είναι μέλος του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικτύου των Φίλων της Γης (FOEI και FOEE). «Eίμαστε επίσης μέλη του European Environmental Bureau (EEB), του Zero Waste Europe (ZWE) και του Break Free from Plastic (BFFP). Ασχολούμαστε με εκστρατείες για κλιματική δικαιοσύνη, καθαρή ενέργεια, κοινωνίες μηδενικών απόβλητων, την επισιτιστική κυριαρχία, την προστασία της βιοποικιλότητας» είπε.

Αναφέρθηκε με έμφαση σε μια εξαιρετική πρωτοβουλία, την ηλεκτρονική πλατφόρμα συνεργασίας, για Κοινωνική Δωρεά Τροφίμων. Πρόκειται για μια δράση στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE FOODPrint, που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού και τον τερματισμό της σπατάλης τροφίμων.

smv photo prof.jpg

Η κυρία Βρυωνίδη είπε χαρακτηριστικά για τη διαδικτυακή πλατφόρμα συνεργασίας: «Πρόκειται για μια πλατφόρμα, η οποία στοχεύει να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες να δωρίζουν εύκολα και με ασφάλεια τα τρόφιμα που τους περισσεύουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και κοινωνικές ομάδες κοντά τους, που μπορούν να τα παραδώσουν σε άτομα ή κοινωνικά σύνολα που τα χρειάζονται».

Εξήγησε πως οι ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες μπορούν με την εγγραφή τους στην πλατφόρμα κοινωνικής δωρεάς τροφίμων του «LIFE FOODPrint» βοηθήσουν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, να προσφέρουν, αλλά και να παραλάβουν τρόφιμα, εφόσον τα χρειάζονται για σκοπούς σίτισης.

«Η πρωτοβουλία ZFWC - Zero Food Waste Cyprus (ZFW) είναι μέλος της πλατφόρμας του προγράμματος και αναλαμβάνει την προσφορά φρούτων και λαχανικών που συλλέγονται από τη λαϊκή αγορά στη Λευκωσία, σε άτομα που τα χρειάζονται.

Μπορείτε να δείτε την πλατφόρμα στο σύνδεσμο: https://foodprintcy.eu/collaboration-platform/el/.

»Στην πλατφόρμα μπορείτε να εγγραφείτε ως δωρητές τροφής ή παραλήπτες, ατομικά ή ως οργανισμός. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους ‘‘Φίλους της Γης’’ στο zerowaste@foecyprus.org για περισσότερες πληροφορίες, καθώς η πλατφόρμα βρίσκεται σε διαδικασία ανανέωσης.

»Η εν λόγω πλατφόρμα αποτελεί μέρος του προγράμματος LIFE FOODPrint, το οποίο στοχεύει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Πρόκειται για εκστρατεία που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμπίπτει με την υλοποίηση της στρατηγικής της Κύπρου για επίτευξη των ευρύτερων περιβαλλοντικών στόχων για βιώσιμη διαχείριση και δραστικό περιορισμό των δημοτικών αποβλήτων μέχρι το 2030», πρόσθεσε.

Ποιο το ενδιαφέρον της επισιτιστικής βιομηχανίας;

Ερωτηθείσα για την πλατφόρμα και τον ρόλο που έχει σε αυτήν η επισιτιστική βιομηχανία, καθώς και πώς μπορούν να λάβουν μέρος οι ενδιαφερόμενοι, η Σάρα Μαρίζα Βρυωνίδη απάντησε πως η πλατφόρμα για παραχώρηση φαγητού από επιχειρήσεις είναι διαθέσιμη στη σελίδα του προγράμματος και η εγγραφή σε αυτήν είναι δωρεάν.

«Οι επιχειρήσεις και τα άτομα που ενδιαφέρονται, μπορούν να εγγραφούν ως δωρητές ή παραλήπτες. Αν πρόκειται για δωρεά φαγητού, τότε θα επικοινωνήσουμε μαζί τους για να τους καθοδηγήσουμε.

»Οι εταιρείες μπορούν να διαθέσουν τα τρόφιμα σε διάφορες ομάδες που μπορούν να τα διοχετεύσουν εκεί και όπου χρειάζεται. Δηλαδή, στην πλατφόρμα μπορούν να εγγραφούν όσοι μπορούν να διαθέσουν, να μεταφέρουν φαγητό ή όσοι χρειάζονται φαγητό. Προσφέροντας φαγητό μέσω της πλατφόρμας, οι επιχειρήσεις επιδιώκουν τη δέσμευσή τους στην εταιρική κοινωνική τους ευθύνη, βοηθώντας την κοινότητα και έχοντας πραγματικό θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον…», εξήγησε.

Τρόποι μείωσης των οικιακών αποβλήτων

Αναφορικά με τους τρόπους τους οποίους μπορούν οι πολίτες/τα νοικοκυριά, να μειώσουν τα οικιακά απόβλητα, η Λειτουργός των «Φίλων της Γης» απάντησε πως πρέπει να ξεχωρίσουμε τα οργανικά απόβλητα από τα γενικά οικιακά απόβλητα.

- Τα οικιακά απόβλητα προέρχονται από την οικιακή δραστηριότητα. Αυτά μπορεί να είναι τρόφιμα και υπολείμματά τους, υλικά συσκευασίας και μικροαντικείμενα, τα οποία για οποιοδήποτε λόγο θεωρούνται ότι έχουν κλείσει τον χρόνο ζωής τους.

- Τα οργανικά είναι μέρος των οικιακών.

Όσον αφορά τα οργανικά που είναι τρόφιμα και υπολείμματα, όπως κλαδέματα, υπάρχουν ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε ατομικά και συλλογικά για να αποτρέψουμε τη σπατάλη τροφίμων. Ατομικά, μπορούμε να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα τρόφιμα που τρώμε με προσοχή και σύνεση.

Η κ. Βρυωνίδη τόνισε πως υπάρχουν ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε, όπως το να προγραμματίζουμε τα γεύματά μας πριν από τα ψώνια, να μην αγοράζουμε περισσότερα απ’ όσα χρειαζόμαστε και να είμαστε δημιουργικοί με τα περισσεύματα των τροφίμων μας.

«Πρέπει να αποφεύγουμε να παρασυρόμαστε σε μαζικές αγορές από προσφορές που μπορεί να καταλήξουν σε σπατάλη. Αγοράζουμε μόνο ό,τι έχουμε ανάγκη… Επίσης μπορούμε να πιέζουμε σε εισαγωγικά τις επιχειρήσεις να αναλάβουν δράση σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων. Αυτό που κάνω εγώ, για παράδειγμα, είναι να ρωτάω τα εστιατόρια που επισκέπτομαι πώς διαχειρίζονται τα περισσεύματα φαγητών τους… έτσι προβληματίζομαι και εγώ αλλά και αυτοί για τον όγκο τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια.

»Συλλογικά, μπορούμε να υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων, όπως αυτήν των ‘‘Φίλων της Γης’’ και άλλων ομάδων που ασχολούνται με το θέμα».

Η κ. Βρυωνίδη τόνισε πως υπάρχουν ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε, όπως το να προγραμματίζουμε τα γεύματά μας πριν από τα ψώνια, να μην αγοράζουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε και να είμαστε δημιουργικοί με τα περισσεύματα των τροφίμων μας

Οδηγός καλών πρακτικών

Μεταξύ άλλων, μέσω του προγράμματος FOODPrint εχει ετοιμαστεί οδηγός καλών πρακτικών για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και έχει κοινοποιηθεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα γίνονται και ενημερωτικές εκστρατείες και εκπαίδευση.

«Χρειάζεται να ενεργήσουμε με συλλογικό τρόπο για να βρούμε καινοτόμους και εμπνευσμένους τρόπους μείωσης της σπατάλης τροφίμων με ευρύτερο στόχο να συνεισφέρουμε σε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων που είναι πιο υγιεινό, οικολογικό, οικονομικά βιώσιμο, κοινωνικό, ηθικό και ανθεκτικό», πρόσθεσε η κυρία Βρυωνίδη.

Αξίζει να αναφερθεί πως σε πρόσφατη έρευνα του Τμήματος Περιβάλλοντος (εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα), η οποία διενεργήθηκε από το «Frederick University», καταγράφηκε πως κάθε χρόνο παράγονται 173 κιλά οργανικά απόβλητα ανά άτομο, από τα οποία τα 72kg προέρχονται από νοικοκυριά.

«Είναι σημαντικό να μη μένουμε στις λύσεις που μπορεί να κάνει το κάθε άτομο ξεχωριστά. Πρέπει να πιέζουμε για αλλαγές από αυτούς που έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης στη σπατάλη... είτε αυτό είναι υπεραγορές είτε αυτό είναι το ίδιο το κράτος.

»Το LIFE FOODPrint είναι μια ευκαιρία να προβληματιστούν οι πιο πάνω, να εκπαιδευτούν και να βρουν καινοτόμους τρόπους μείωσης της σπατάλης, με τους οποίους θα συνεισφέρουν στο να φτάσουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους της Κύπρου για τη σπατάλη τροφίμων. Η τεχνογνωσία υπάρχει και οι λύσεις από το εξωτερικό υπάρχουν… Στη Γαλλία, για παράδειγμα, εφαρμόστηκε νομοθεσία από το 2016 που απαγορεύει στις υπεραγορές να πετάνε φαγητό που είναι σε καλή κατάσταση και επιβάλλεται να το προσφέρουν. Σε άλλες χώρες παρέχονται κίνητρα από το κράτος, για επιχειρήσεις που προχωρούν σε ξεχωριστή συλλογή αποβλήτων και διαχειρίζονται τα οργανικά απόβλητα. Σε αυτό θα βοηθήσει η εφαρμογή του νόμου ‘‘Πληρώνω όσο πετώ’’ (PAY AS YOU THROW), που πρόκειται να εφαρμοστεί στην Κύπρο εντός του 2023», είπε η κ. Βρυωνίδη.

Επεσήμανε, μάλιστα, πως χρειάζεται να ενεργήσουμε με συλλογικό τρόπο για να βρούμε καινοτόμους και εμπνευσμένους τρόπους μείωσης της σπατάλης τροφίμων με ευρύτερο στόχο να συνεισφέρουμε σε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων που είναι πιο υγιεινό, οικολογικό, οικονομικά βιώσιμο, κοινωνικό, ηθικό και ανθεκτικό.

Εκδηλώσεις «Φίλων της Γης»

Οι «Φίλοι της Γης-Κύπρος» διοργάνωσαν την εκδήλωση «Foodwaste Stakeholders Summit», στη οποία παρευρέθησαν εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κυβερνητικοί φορείς που σχετίζονται με την υγεία και ασφάλεια τροφίμων, καθώς και εκπρόσωποι από επιχειρήσεις στους τομείς ξενοδοχείων και εστιατορίων. Οι πιο πάνω συμμετείχαν σε εργαστήριο όπου καταγράφηκαν οι απόψεις τους για τη σπατάλη και τη δωρεά τροφίμων. Συζητήθηκαν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν και πώς αυτά θα μπορούσαν να ξεπεραστούν. Ακολούθως ετοιμάστηκε έκθεση (Policy Recommendation Report), που αναλύει τα συμπεράσματα και παραθέτει εισηγήσεις για τη μείωση τη σπατάλης τροφίμων και προώθηση της δωρεάς, που πρόκειται να δοθεί σε τοπικούς και ευρωπαϊκούς φορείς.

Για περισσότερες πληροφορίες και όλο το υλικό που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες μπορούν να επισκεφθούν τη σελίδα: https://www.foodprintcy.eu/results/#1662990784945-90f7ea77-6cc4.

Αξίζει να αναφερθεί πως το πρόγραμμα τελειώνει τον ερχόμενο Απρίλιο και τότε θα παραδοθεί και η ανανεωμένη πλατφόρμα.

FOOD PRINT WEB BANNER 728X90-Simerini.jpg