Περιβάλλον

Σήμα κινδύνου για τα φράγματα... χωρίς βροχές στον ορίζοντα

Οι χαμηλές βροχοπτώσεις του Φεβρουαρίου αλλά και το γεγονός ότι δεν αναμένονται βροχές ούτε τις επόμενες ημέρες ανησυχούν τους ειδικούς, που μιλούν για μια «κακή χρονιά»

Σε μια κακή έως μέτρια χρονιά οδεύουμε όσον αφορά τις εισροές νερού στα φράγματα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Οι χαμηλές βροχοπτώσεις του Φεβρουαρίου αλλά και το γεγονός ότι δεν αναμένονται βροχές ούτε τις επόμενες ημέρες ανησυχούν τους ειδικούς, που μιλούν για μια «κακή χρονιά». Ο μεγαλύτερος προβληματισμός αφορά στα φράγματα του Νοτίου Aγωγού, που είναι η κύρια πηγή υδροδότησης όλων των επαρχιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, η πληρότητα των φραγμάτων σήμερα βρίσκεται στο 69,3%, που αντιστοιχεί σε 201.463 εκ. κυβικά μέτρα νερού. Η αντίστοιχη περσινή πληρότητα ήταν 84,7%, με 246.288 εκ. κυβικά μέτρα νερού.

Κακή χρονιά για τα φράγματα

Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» ο Μάριος Χατζηκωστής, Τεχνικός Μηχανικός Α’ στο Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων, ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση η ροή στα φράγματα φέτος δεν είναι ικανοποιητική, λέγοντας ότι είναι πολύ πιο κάτω της κανονικής και ότι δεν τους αφήνει καθόλου ευχαριστημένους.

«Είναι μια κακή χρονιά σε θέματα εισροής στα φράγματα αλλά και η βροχόπτωση είναι κάτω του κανονικού. Μπορεί σε ορισμένες περιοχές να είναι πιο υψηλή από την κανονική για τη φετινή χρονιά, αλλά στις περιοχές που μας ενδιαφέρει άμεσα για να έχουμε υψηλή εισροή στα φράγματά μας είναι πολύ κάτω του κανονικού. Υψηλή εισροή έχουμε στα παράλια και τη Λευκωσία, που είναι πάνω από 100% από την 1η Οκτωβρίου. Αντίθετα στα ορεινά είναι κάτω της κανονικής και γι’ αυτόν τον λόγο η μέση παγκύπρια βγαίνει 87%, που είναι κάτω της κανονικής, αλλά εκτός του ότι είναι κάτω της κανονικής, οι πιο υψηλές είναι στα παράλια, που δεν μας δίνουν ποσότητες στα φράγματα», ανέφερε ο κ. Χατζηκωστή.

Επισήμανε ότι πέρσι ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τα φράγματα, αφού είχαμε εισροή 153 εκατ., ενώ φέτος είμαστε στα 29 εκατ. «Η διαφορά είναι τεράστια αν υπολογίσουμε ότι η μέση εισροή της τελευταίας δεκαετίας είναι στα 92 εκατομμύρια. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να καταλάβουμε ότι φέτος είμαστε στο 30%».

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, η πληρότητα των φραγμάτων σήμερα βρίσκεται στο 69,3%, που αντιστοιχεί σε 201.463 εκ. κυβικά μέτρα νερού - Η αντίστοιχη περσινή πληρότητα ήταν 84,7%, με 246.288 εκ. κυβικά μέτρα νερού

Εξήγησε ότι ο Μάρτης είναι ο μήνας που δεν μας δίνει πολλές ποσότητες νερού στα φράγματά μας, ιδίως τις χρονιές που είναι ανομβρία, τονίζοντας ότι για να δώσει ο Μάρτης 20-30 εκατομμύρια πρέπει να ήταν πολύ καλή η χρονιά. «Ελπίζουμε φέτος να γίνει μια εξαίρεση και ο Μάρτης να είναι καλύτερος από τους προηγούμενους μήνες. Μέχρι τώρα τα δεδομένα και οι προγνώσεις για το επόμενο δεκαήμερο δείχνουν ότι δεν θα έχουμε βροχές. Ίσως λίγα νερά στα ορεινά, που όμως αυτό εμάς δεν μας βοηθά καθόλου».

Ερωτηθείς τι θα πράξουν αν δεν υπάρξει άλλη εισροή νερού στα φράγματα, είπε ότι, «αν η χρονιά δεν σωθεί, τότε θα πρέπει να λάβουμε τις τελικές μας αποφάσεις και τις τελικές ποσότητες νερού που θα δώσουμε. Φυσικά αυτό δεν εξαρτάται πάντα μόνο από το Τμήμα Υδάτων, αλλά οι σκέψεις μας είναι να δώσουμε κάτι μειωμένο στους ταλαιπωρημένους γεωργούς μας, γιατί, δυστυχώς, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Θα πρέπει να δοθεί μειωμένη φέτος η ποσότητα, για να μπορέσουμε να τους δώσουμε και του χρόνου».

Συνέχισε λέγοντας ότι, «αν έρθει μια ίδια χρονιά του χρόνου τότε δεν θα έχουμε τίποτα να τους δώσουμε, άρα πρέπει να τους δώσουμε λίγο περιορισμένα φέτος για να τους δώσουμε και του χρόνου αν ακολουθήσει μια δεύτερη κακή χρονιά».

Αναφερόμενος στα φράγματα που έχουν υπερχειλίσει μέχρι σήμερα είπε ότι είναι μόνο τοπικού χαρακτήρα ενδιαφέροντος, όπως είναι το φράγμα της Κλήρου, της Σολιάς και του Ξυλιατού.

«Η μεγάλη μας προτεραιότητα είναι τα φράγματα του Νοτίου Αγωγού, από τον Κούρη μέχρι την Άχνα, αφού από αυτά τα φράγματα πίνουν νερό και ποτίζουν όλες οι επαρχίες εκτός η Πάφος, είναι η αρτηρία μας» είπε.

Ερωτώμενος ποια άλλα φράγματα είναι πιθανό να υπερχειλίσουν φέτος, είπε ότι «το μόνο που έχει μικρή πιθανότητα να υπερχειλίσει αν έχουμε καλά νερά εντός Μαρτίου είναι το φράγμα της Γερμασόγειας. Φυσικά είναι δύσκολο, γιατί πέρσι το φράγμα της Γερμασόγειας, που ήταν μια καλή χρονιά, έμεινε στα όριά του και δεν υπερχείλισε, πόσω μάλλον φέτος, που είναι κακή χρονιά».

Συμπλήρωσε ότι από τα μικρά φράγματα υπάρχει πιθανότητα να υπερχειλίσει το φράγμα της Ταμασσού.

Μιλώντας για την Πάφο, εξήγησε ότι νερό πιάνει από τα δικά της τα φράγματα και κατά κύριο λόγο από τον Ασπρόκρεμμο, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου. «Είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τον Νότιο Αγωγό, είναι μεγάλο φράγμα και πέρσι υπερχείλισε. Η κατανάλωσή του δεν είναι της τάξεως του Νοτίου Αγωγού, από τον οποίο υδροδοτούνται οι τέσσερεις επαρχίες. Από το φράγμα του Ασπρόκρεμμου μπορούμε να αντέξουμε τρεις χρονιές ανομβρίας, ενώ στα φράγματα του Νοτίου Αγωγού με δύο συνεχόμενες πλέον μένουμε χωρίς νερό. Με τρεις συνεχόμενες σηκώνουμε τα χέρια μας ψηλά και κάνουμε δεήσεις».

Η πληρότητα των μεγαλύτερων φραγμάτων σε αριθμούς

Μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου η πληρότητα των φραγμάτων ανήλθε στο 69,3% , ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο βρισκόταν στο 84,7%. Η πληρότητα στα πέντε μεγαλύτερα φράγματα της χώρας είναι ως εξής: Στο φράγμα του Κούρη 62,9%, στον Ασπρόκρεμμο 80,7%, στην Ευρέτου 71,6%, στην Καλαβασό 60,0% και στο Κανναβιού 69,9%.