Τουρισμός

Τροποποιείται ο νόμος για τα «AIR BnB»

Τι προβλέπει ο νόμος για τα αυτοεξυπηρετούμενα τουριστικά καταλύματα και τι αλλάζει με τις νέες τροποποιήσεις

Μια εβδομάδα μετά την εφαρμογή της νομοθεσίας για τα «AIR BnB» και ο νόμος επέστρεψε στη Βουλή για τροποποιήσεις. Την ανάγκη τροποποιήσεων έφεραν τα παράπονα και οι καταγγελίες για δημιουργία «κρυμμένων» ξενοδοχείων.

Πρόταση νόμου του κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη, βουλευτή του ΔΗΣΥ, για τον περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμο του 2022 επί του άρθρου 6 τέθηκε την περασμένη Τρίτη (21/2/23), στην Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής, με στόχο να παραταθεί η μεταβατική περίοδος για εγγραφή των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων στο Μητρώο Αυτοεξυπηρετούμενων Καταλυμάτων, αλλά και την τροποποίηση στο άρθρο 3 των διατάξεων της βασικής νομοθεσίας αναφορικά με την εγγραφή αυτοεξυπηρετούμενου καταλύματος στο Μητρώο.

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή. Τι ακριβώς προβλέπει η νομοθεσία που τέθηκε σ’ εφαρμογή στις 7 Φεβρουαρίου 2023;

Πώς φτάσαμε εδώ

Η Ολομέλεια της Βουλής, στις 17/1/2020, ψήφισε σε νόμο την πρόταση νόμου με την οποία ρυθμίζεται η εγγραφή και λειτουργία των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, πρόταση που κατέθεσαν ο τότε Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους.

Η πρόταση Νόμου εξασφάλισε 52 ψήφους υπέρ και 2 εναντίον, ενώ πριν καταστεί νόμος τροποποιήθηκε ύστερα από τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Μυριάνθους και η οποία αύξανε τη χρονική προθεσμία για συμμόρφωση των υφιστάμενων αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων με τις πρόνοιες της προτεινόμενης νομοθεσίας από ένα έτος σε δύο έτη.

Επίσης, μετά από υπερψήφιση τροπολογίας που κατέθεσαν ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη, διαγράφηκε από τις προϋποθέσεις ενοικίασης ή εκμίσθωσης αυτοεξυπηρετούμενου καταλύματος, το οποίο αποτελεί μονάδα σε κοινόκτητη ιδιοκτησία ή κοινόκτητη οικοδομή, η απαίτηση για εκ των προτέρων μη λήψη αρνητικής απόφασης, ανάλογα με την περίπτωση, της διαχειριστικής επιτροπής ή του διαχειριστή κοινόκτητων υποδομών ή της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών και/ή δικαιούχων χρηστών των άλλων μονάδων.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως ένα ζήτημα, το οποίο ήταν ανεξέλεγκτο, ρυθμίζεται κατά τρόπο που ένα νοικοκυριό θα έχει ένα πρόσθετο νόμιμο εισόδημα.

Με την τροπολογία, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, καταργούνται οι οικιστικές ζώνες και θα είναι δώρο στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, που αντί να πωλούν τα διαμερίσματα, θα τα ενοικιάζουν ή θα τα πωλούν ακριβότερα επειδή θα μπορούν οι αγοραστές να τα ενοικιάζουν.

Ο τότε ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε πως θα δίνεται άδεια για να εγγραφεί σε μητρώο ένα διαμέρισμα ή σπίτι ως τουριστικό κατάλυμα για να λειτουργεί νόμιμα, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως, αν εκχωρηθεί η εξουσία στη διαχειριστική επιτροπή, θα δημιουργούν στρεβλώσεις και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ο κ. Μυριάνθους, ωστόσο, επανέλαβε ότι περίπου 20.000 τουριστικά καταλύματα που ενοικιάζονται μέσω διαδικτύου και που με βάση τη νομοθεσία δεν μπορούσαν να λειτουργούν, θα εγγραφούν και θα λειτουργούν νόμιμα.

Η αρχική τροποποίηση του Νόμου παρέχει την επεξήγηση του όρου «αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα», το οποίο σημαίνει είτε μεμονωμένη τουριστική επιπλωμένη έπαυλη ή μεμονωμένη κατοικία ή μεμονωμένο διαμέρισμα, το οποίο αποτελεί «μονάδα» δυνάμει του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου, που δεν αποτελεί «ξενοδοχείο» ή «τουριστικό κατάλυμα», όπως αυτά ορίζονται στο Μέρος ΙΙ και ΙΙΙ, το οποίο εκμισθώνεται ως έπαυλη ή κατοικία ή μονάδα και όχι τμήμα αυτής και το οποίο είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο Αυτοεξυπηρετούμενων Καταλυμάτων δυνάμει των διατάξεων του Μέρους ΙΙΙΑ του νόμου.

Στόχος της τροποποίησης ήταν η αναβάθμιση και ο έλεγχος της ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρουν τέτοιου είδους καταλύματα, καθώς και η αύξηση των δημόσιων εσόδων μέσω της έκδοσης άδειας και της φορολόγησης.

Οι υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη

Αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στις υποχρεώσεις που έχει ένας ιδιοκτήτης ακινήτου σύμφωνα με τον νέο τροποποιητικό Νόμο όταν ενοικιάζει το ακίνητό του ημερησίως ή βραχυπρόθεσμα:

Σύμφωνα με το άρθρο 16Α του Νόμου, οι ιδιοκτήτες αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων έχουν την υποχρέωση να εγγραφούν στο Μητρώο Αυτοεξυπηρετούμενων Καταλυμάτων, το οποίο τηρείται από το Υφυπουργείο Τουρισμού δυνάμει του Πέμπτου Παραρτήματος και να εξασφαλίσουν τη σχετική άδεια.

Η διαδικασία θεωρείται αρκετά χρονοβόρα και έχει ως εξής:

Υποβάλλεται αίτηση για εγγραφή ως Αυτοεξυπηρετούμενο Κατάλυμα. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται με ένορκη δήλωση από τον αιτητή, η οποία θα διαβεβαιώνει ότι τηρούνται όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, να αναφέρει όλες τις πληροφορίες και λεπτομέρειες σχετικά με το κατάλυμα, τα ελάχιστα τεχνικά και λειτουργικά πρότυπα και την ασφαλιστική κάλυψη για κάθε κίνδυνο, πυρκαγιά και αστική ευθύνη.

Αφού ληφθεί η σχετική άδεια θα πρέπει να καταχωρηθεί στο Τμήμα Φορολογίας, όπου θα δοθεί αριθμός μητρώου σε κάθε ιδιοκτήτη, ο οποίος θα παρέχεται στις σχετικές διαδικτυακές πλατφόρμες, υποδηλώνοντας ότι το ακίνητο είναι εγκεκριμένο από την Κυβέρνηση και πληροί τα κριτήρια του Νόμου, έτσι το ακίνητο θα είναι πιο προσιτό για τους πελάτες, αφού θα ξέρουν ότι είναι ασφαλές για την υγεία και την ακεραιότητά τους.

Η άδεια έχει ισχύ 3 χρόνια και ακολούθως θα πρέπει να ανανεώνεται.

Τα ακίνητα που είναι ή ήταν ήδη σε λειτουργία πριν από τη θέσπιση των σχετικών Κανονισμών έχουν διορία 2 χρόνων για να συμμορφωθούν με τις διατάξεις του Νόμου.

Τι αλλάζει

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΔΗΣΥ, Κυριάκο Χατζηγιάννη, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμου, ώστε να παραταθεί η μεταβατική περίοδος για εγγραφή των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων στο Μητρώο Αυτοεξυπηρετούμενων Καταλυμάτων γι’ ακόμη ένα έτος, ήτοι μέχρι την 7η Φεβρουαρίου του 2024. Η πιο πάνω ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, καθώς μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων δεν κατέστη δυνατόν να υποβάλουν έγκαιρα τις αιτήσεις για εγγραφή των καταλυμάτων τους στο υπό αναφορά Μητρώο, λόγω των δυσκολιών που εξακολουθούν να υφίστανται κατά τη διαδικασία υποβολής των απαραίτητων στοιχείων, καθώς επίσης και των δυσμενών επιπτώσεων που προέκυψαν από την παρατεταμένη περίοδο της πανδημίας και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κατ’ επέκτασιν απλοποιούνται και γίνονται πιο ευέλικτες οι διαδικασίες για ένταξη στο Μητρώο, για αδειοδότηση των αυτοεξυπηρετούμενων τουριστικών καταλυμάτων.

Η Επιτροπή Εμπορίου αποφάσισε να δώσει στους αιτητές το δικαίωμα μιας μεταβατικής περιόδου, ώστε να καταθέσουν αίτηση τους επόμενους πέντε μήνες, προσκομίζοντας έναν λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος και μια βεβαίωση από την τοπική Αρχή.

Ωστόσο, όλα τα δικαιολογητικά, για την αλλαγή χρήσης του καταλύματος, θα μπορούν να παρουσιαστούν μέχρι το τέλος του 2024.

Η αλλαγή της νομοθεσίας αναμένεται να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση στην επόμενη συνεδρία της, αρχές Μαρτίου 2023, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Κυριάκος Χατζηγιάννης, δήλωσε ότι τερματίζεται η οποιαδήποτε αχρείαστη γραφειοκρατία.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, ο οποίος μάλιστα πρότεινε μαζί με τον κ. Αβέρωφ τον Νόμο αυτό, δήλωσε ότι ρυθμίζεται ένα ζήτημα, το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Κυριάκος Χατζηγιάννης αναφέρθηκε και στον φόρο διανυκτέρευσης, για τον οποίο θα καταθέσει πρόταση, ώστε να εισπράττεται από τα ίδια τα καταλύματα και όχι από τις Τοπικές Αρχές.