Ειδήσεις

OCCRP: Ρωσικός χρηματισμός & Lobbying στην Κύπρο - Στο κάδρο ΑΚΕΛ και Άντρος

Το OCCRP δημοσιεύει έγγραφα τα οποία υποδεικνύουν ενορχηστρωμένη ρωσική παρέμβαση στην κυπριακή βουλή για ψήφισμα κατά των ρωσικών κυρώσεων λόγω Κριμαίας το 2016.

Για χρόνια, μια μυστική οργάνωση ενορχηστρωμένη από το ρωσικό κοινοβουλίο παρενέβαινε στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών για την κατεχόμενη Κριμαία. Ανάμεσα στις χώρες που γινόταν το ρωσικό lobbying είναι και η Κύπρος δείχνει σημερινό δημοσίευμα του OCCRP. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν και επικαλείται το OOCRP, δείχνουν πώς προσφέρθηκαν μετρητά και προνόμια σε πολιτικούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοήθησαν στην προώθηση της ατζέντας της Μόσχας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του OCCR (03/02/22), λεπτομέρειες για τις δραστηριότητες μυστικής οργάνωσης ήρθαν στο φως μέσω διαρροών email που ανήκαν στον συντονιστή της, Ρώσο κοινοβουλευτικό στέλεχος Sargis Mirzakhanian, ο οποίος διηύθυνε τη «Διεθνή Υπηρεσία για την Τρέχουσα Πολιτική» τα χρόνια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία διέρρευσαν από μια ομάδα Ουκρανών χακτιβιστών, αποκαλύπτουν ιδιαίτερα στενούς δεσμούς μεταξύ της επιχείρησης του Mirzakhanian, και αξιωματούχων στην Ιταλία και την Κύπρο. Αυτοί οι δεσμοί, αναφέρει το άρθρο, άνοιξαν το δρόμο για ψήφιση φιλορωσικών προτάσεων και στις δύο χώρες, με το κυπριακό κοινοβούλιο και πολλά ιταλικά περιφερειακά συμβούλια να ζητούν τον τερματισμό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Κριμαία.

Ο Mirzakhanian  και άλλα βασικά πρόσωπα που συνδέονται με την ομάδα του δεν απάντησαν σε αιτήματα του OCCRP για σχολιασμό.

«Το τίμημα της ψήφου»

Η Διεθνής Υπηρεσία για την Τρέχουσα Πολιτική περιγράφεται σε μια παρουσίαση PowerPoint που βρέθηκε στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν ως μια «κλειστή ένωση επαγγελματιών» που είχε ως στόχο τη «συνεργασία με κορυφαία κοινοβουλευτικά κόμματα της ΕΕ και συγκεκριμένους πολιτικούς». Άλλες ανέφεραν ως χώρες-στόχους την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Ρουμανία και την Τουρκία.

Η οργάνωση φαινόταν να έχει άμεση σύνδεση με το Κρεμλίνο: ο Mirzakhanyan αντάλλαξε περισσότερα από 1.000 email μεταξύ 2014 και 2017 με τον Inal Ardzinba, επικεφαλής της ρωσικής προεδρικής διοίκησης που εργαζόταν υπό τον Vladislav Surkov, βασικό σύμβουλο του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν εκείνη την εποχή.

«Οι δραστηριότητες της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Τρέχουσα Πολιτική καθίστανται σαφείς σε μια σειρά παρουσιάσεων που επισυνάπτονται στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διαρροή, καθώς και σε λεπτομέρειες στα ίδια τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Περιλάμβαναν από την οργάνωση διαδηλώσεων κατά του ΝΑΤΟ στους δρόμους μέχρι την άσκηση επιρροής στους ευρωπαίους βουλευτές.

Τα έγγραφα συζητούν επίσης τη μεταφορά ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών στη Μόσχα και την Κριμαία και τη στόχευση των ‘’εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ’’ με φιλορωσικά ψηφίσματα. Το τελευταίο περιλάμβανε ψηφίσματα για τον τερματισμό των αντιρωσικών κυρώσεων και την αναγνώριση της διεκδίκησης της Ρωσίας στην Κριμαία».

Τα έγγραφα περιγράφουν επίσης ξεχωριστά έργα για τη Λετονία, την Ελλάδα, ακόμη και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE). Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις για το πότε είχαν προταθεί αυτές οι προτάσεις.

«Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι η Διεθνής Υπηρεσία για την Τρέχουσα Πολιτική δεν πέτυχαν. Και στα δύο περιφερειακά συμβούλια στην Ιταλία και στο εθνικό κοινοβούλιο της Κύπρου, οι προτάσεις που συντάχθηκαν με τη βοήθεια του μηχανισμού του Μιρζαχανιάν που συνδέεται με το Κρεμλίνο εγκρίθηκαν στην πραγματικότητα».

ΑΚΕΛ και Άντρος Κυπριανού

Σχετικά με την Κύπρο, το δημοσίευμα του OCCRP  που υπάρχει και στα ρωσικά, σημειώνει πως η ομάδα πέτυχε μια πολύ σημαντική νίκη.

«Στα τέλη Απριλίου 2016, ο βοηθός του Mirzakhanian Areg Agasaryan του έστειλε μια άλλη ιδέα, προτείνοντας μια πρόταση για να παρουσιαστεί στο κυπριακό κοινοβούλιο από τον Άντρο Κυπριανού, τον μακροχρόνιο γενικό γραμματέα του Ανορθωτικού Κόμματος του Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ)».

«Ο Agasaryan, ο οποίος όπως ο Mirzakhanian είναι απόφοιτος της διπλωματικής ακαδημίας της Ρωσίας, είχε κάνει επαφές στην Κύπρο μέσω του Dmitry Kozlov, ένα Κύπριο-Ρώσο επιχειρηματία που έφερε την ομάδα σε επαφή με φιλορώσους πολιτικούς εκεί.

Η πρόταση που παρουσίασε το κόμμα του Κυπριανού τον Ιούλιο του 2016 ταίριαζε με εκείνα που είχε συντάξει ο Agasaryan ή οι συνάδελφοί του και περιελάμβανε δύο επιπλέον αιτήματα: Άρση κυρώσεων κατά μεμονωμένων Ρώσων και εφαρμογή των όρων των συμφωνιών του Μινσκ του Φεβρουαρίου 2015 μεταξύ των φιλορωσικών δυνάμεων και της Ουκρανίας.

Η πρόταση εγκρίθηκε, θέτοντας το κυπριακό κοινοβούλιο σε αντιπαράθεση με τη θέση της ίδιας της ΕΕ σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας σχετικά με την προσάρτηση της Κριμαίας».

Τον Οκτώβριο του 2016, ο Κυπριανού προσκλήθηκε σε συνάντηση στη Μόσχα με τον Kozlov και δύο κορυφαίες προσωπικότητες που προωθούν τις επενδύσεις στην Κριμαία, τον Andrey Nazarov και τον Rustam Muratov.

Ο οργανισμός Business Russia έπαιξε βασικό ρόλο, μαζί με τον Διεθνή Οργανισμό Τρέχουσας Πολιτικής, στην πίεση ώστε η Ευρώπη να αποδεχθεί τη ρωσική κατοχή της Κριμαίας. Κεντρικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας ήταν τα ταξίδια ευρωπαίων πολιτικών που χρηματοδοτήθηκαν από το ρωσικό κράτος σε ένα ετήσιο συνέδριο σε πολυτελές ξενοδοχείο στη Γιάλτα της Κριμαίας.

Ο Kozlof είπε στο OCCRP ότι γνώριζε τον Agasaryan, «από τα χρόνια του πανεπιστημίου» και ότι είχε εμπλακεί στο φιλορωσικό κίνημα στην Κύπρο, αλλά δεν σχολίασε τη συνάντηση στη Μόσχα. Ο Κυπριανού είπε στο OCCRP ότι ο Κozlov τον πίεσε να συναντήσει τον Nazarov στη Μόσχα και είπε ότι δεν γνώριζε ότι το ψήφισμα για τη Ρωσία συντονίστηκε από την ομάδα του Mirzakharian.

antros tsielepis0988.jpg


Φωτογραφία επισυνάπτεται σε email που διέρρευσαν Κυπριανού (άκρα αριστερά), Ντμίτρι Κοζλόφ (δεύτερος από αριστερά) και Ναζάροφ (δεύτερος από δεξιά) στη Μόσχα τον Οκτώβριο του 2016.

Ο Nazarov και ο Muratov δεν απάντησαν στα αιτήματα του OCCRP για σχολιασμό.

Τα email αποκαλύπτουν προγραμματισμένες πληρωμές χιλιάδων ευρώ σε συγκεκριμένους πολιτικούς, φαινομενικά ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή τους στο φόρουμ της Γιάλτας.

Στην Ρωσική έκδοση του ίδιου άρθρου(link is external) υπάρχουν μάλιστα περισσότερες πληροφορίες για την εμπλοκή της Κύπρου. Συγκεκριμένα σημειώνεται: 

Οι δημοσιογράφοι βρήκαν στην αλληλογραφία του Sargis Mirzakhanyan ένα προσχέδιο άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την Κύπρο, όπου οι κυρώσεις περιγράφονται ως «θεμελιωδώς αντίθετες με το διεθνές δίκαιο» και υπογραμμίζει επίσης την οικονομική ζημιά που προκλήθηκε στην Κύπρο ως αποτέλεσμα της απώλειας επιχειρήσεων με τη Ρωσία. Αποδείχθηκε ότι ήταν σχεδόν πανομοιότυπο με την τελική έκδοση του ψηφίσματος, που προώθησε και λίγους μήνες αργότερα η κυπριακή κοινοβουλευτική παράταξη ΑΚΕΛ.

Ένας από τους βασικούς ρόλους στην προώθηση της πρωτοβουλίας έπαιξε επίσης ο Kozlov, ο γιος του Ρωσοκύπριου επιχειρηματία Sergey Kozlov. Ο Sergey Kozlov και η σύζυγός του είναι ιδιοκτήτης της Admare Properties Ltd, η οποία βοήθησε αλλοδαπούς να υποβάλουν αίτηση για κυπριακή υπηκοότητα στο πλαίσιο του προγράμματος Χρυσών Διαβατηρίων, το οποίο έκλεισε το 2020. Ο Sergey και ο Dmitry έλαβαν την κυπριακή υπηκοότητα στο πλαίσιο του ίδιου συστήματος το 2013 και το 2014.

Ο Kozlov Junion ήταν ενδιάμεσος μεταξύ της ομάδας Mirzakhanyan και τουλάχιστον ενός Κύπριου πολιτικού. Πιθανότατα έπαιξε ρόλο ακόμη και στη δημιουργία ενός πολιτικού κόμματος με το όνομα «Εγώ ο Πολίτης, γνωστό στην Κύπρο και ως «Ρωσικό Κόμμα». Ο Sergey Kozlov δώρισε επίσης 15.000 ευρώ στο ΑΚΕΛ το 2016, καθιστώντας τον τον έβδομο μεγαλύτερο δωρητή του κόμματος.

Ένα μήνα πριν από την εγγραφή του κόμματος, ο βοηθός του Mirzakhanyan του έστειλε ένα email από τον Dmitry Kozlov, στο οποίο είπε ότι, μαζί με τους συνεργάτες του, «συναντήθηκε με πολλούς Ρώσους βουλευτές που μας υποστηρίζουν» και ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ο Λαβρόφ «έδωσε την ευλογία του».

Άντρος Κυπριανού: Τον ανάγκασαν να συναντηθεί

Ο αρχηγός του κόμματος Άντρος Κυπριανού είπε στο OCCRP ότι ο Ντμίτρι Κοζλόφ τον ανάγκασε να συναντηθεί με τον συμπροέδριο του επιχειρηματικού ομίλου Delovaya Rossiya Αντρέι Ναζάροφ κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα και ότι ο Κοζλόφ Τζούνιορ συνάντησε προσωπικά τον Κυπριανού σε συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον βουλευτή Λεονίντ Σλούτσκι.

Επίσης, ο Κυπριανού είπε στο OCCRP ότι ο Κozlov τον πίεσε να συναντήσει τον Nazarov στη Μόσχα και είπε ότι δεν γνώριζε ότι το ψήφισμα για τη Ρωσία συντονίστηκε από την ομάδα του Mirzakharian.

Σε παρεμφερές δημοσίευμα του OCCRP ο Κυπριανού παραδέχτηκε ότι η δωρεά του Κοζλόφ στο ΑΚΕΛ «μπορεί να ήταν ένας τρόπος να [μας] ευχαριστήσουν για το ψήφισμα», αλλά «δεν έδωσαν σε μένα τα χρήματα». Είπε ότι είχε παρευρεθεί στο φόρουμ της Γιάλτας μία φορά, αλλά αρνήθηκε μια επόμενη πρόσκληση να παρευρεθεί στο φόρουμ της Γιάλτας επειδή ένιωθε άβολα με αυτό που είδε εκεί. «Είχαν συγκεντρώσει εκεί όλα τα ακροδεξιά κινήματα της Ευρώπης», είπε.

Εδώ μπορείτε να δείτε την εισφορά του Κοζλόφ προς το ΑΚΕΛ(link is external)

Στο ίδιο άρθρο παρουσιάζονται 3 διαφορετικά προσχέδια

α) Περίγραμμα έργου που εκπονήθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Τρέχουσας Πολιτικής.

ak1.jpg

β) Σχέδιο ψηφίσματος, που εστάλη από τον Agasaryan στον Mirzakhanian στις 29 Ιουνίου 2016.

ak2.jpg

Γ) Το σχεδόν πανομοιότυπο ψήφισμα ψηφίστηκε από το κυπριακό κοινοβούλιο μια εβδομάδα αργότερα.(link is external)

Το ψήφισμα της κυπριακής Βουλής απότοκο των ρωσικών πιέσεων

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφει το OCCRP στο δημοσίευμα ψάξαμε και βρήκαμε το ψήφισμα της Βουλής της 7ης Ιουλίου 2016 το οποίο ψηφίστηκε από 33 βουλευτές χωρίς καμία ψήφο κατά ενώ υπήρξαν και 17 αποχές και αναφέρει τα εξής:

Ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων (07/07/2016) για άρση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Παρακολουθώντας με ανησυχία τη συνεχιζόμενη ένταση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία προκλήθηκε κυρίως από την ουκρανική κρίση, και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στην ευρύτερη συνεργασία και ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ όλων των κρατών της ευρωπαϊκής ηπείρου,

Εκφράζοντας ανησυχία για τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία, το τίμημα της οποίας συνεχίζει να πληρώνει ο λαός της χώρας, Διαπιστώνοντας ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν αποδειχθεί αντιπαραγωγικές και σε καμία περίπτωση δε βοήθησαν στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, Αναγνωρίζοντας ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν επηρεάσει αρνητικά τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε μια περίοδο συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης,

Θεωρώντας απαράδεκτες τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε Ρώσους υπηκόους και κυρίως σε μέλη της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, γεγονός που εμποδίζει το διάλογο σε διμερές και πολυμερές επίπεδο,

Εκτιμώντας ότι η υποστήριξη από την κυπριακή κυβέρνηση της πρόσφατης ανανέωσης των κυρώσεων αυτών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δε συμβάλλει στην ανάπτυξη των διαχρονικών σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, που υπήρξε σταθερός υποστηρικτής των δικαίων του λαού μας και συμπαραστάτης σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές τόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όσο και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς,

Ψηφίζει ως ακολούθως:

1. Καλεί την κυβέρνηση να εργαστεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για άρση των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας υποδεικνύοντας τη χρησιμότητα του διαλόγου και την ανάγκη ειρηνικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

2. Καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες και να προβεί σε ενέργειες, ώστε να δημιουργηθεί το έδαφος για άρση των κυρώσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως προς την εξαγωγή των κυπριακών προϊόντων προς αυτή.

3. Καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για άρση των κυρώσεων που πλήττουν Ρώσους υπηκόους και κυρίως μέλη της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

4. Αποφασίζει να αναλάβει πρωτοβουλίες στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διπλωματίας με στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε όλους τους τομείς.

5. Καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην ουκρανική κρίση να συνεχίσουν τις πολιτικές και

διπλωματικές προσπάθειες για ειρηνική επίλυσή της και να εφαρμόσουν πλήρως τη Συμφωνία του Μινσκ της 12ης Φεβρουαρίου 2015.

Τι είπαν τα κόμματα για το ψήφισμα κατά τη συνεδρία

Το πώς είχαν τοποθετηθεί οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων βάσει των πρακτικών της εν λόγω συνεδρίας παραθέτουμε πιο κάτω με την σειρά κατά την οποία μίλησαν:

Μαρίνος Σιζόπουλος: Κύριε Πρόεδρε, από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα στηρίξουμε αυτό το ψήφισμα, γιατί θεωρούμε ότι στρέφεται προς την ορθή κατεύθυνση και κάθε άλλο παρά στρέφεται εναντίον του λαού της Ουκρανίας.

Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι υποβοηθά και συμβάλλει στην προσπάθεια που πρέπει να επιδειχθεί για την ειρηνική επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος. Δε διαφεύγει φυσικά την προσοχή μας το ότι αυτή την κρίση επιχειρούν να την αξιοποιήσουν τρίτες χώρες προς προώθηση δικών τους συμφερόντων και διασφάλιση των δικών τους συμφερόντων.

Επί του περιεχομένου του ψηφίσματος, μετά από μελέτη, υπάρχει μία πρόταση η οποία θα θέλαμε να προτείνουμε να διαγραφεί από το ψήφισμα. Είναι στην παράγραφο 3, που καλεί την εκτελεστική εξουσία να λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για άρση των κυρώσεων που πλήττουν Ρώσους υπηκόους και κυρίως μέλη της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και θέλουμε να παραμείνει η παράγραφος μέχρι αυτό το σημείο. Η υπόλοιπη διευκρίνιση θεωρούμε ότι θα ήταν, για ευνόητους λόγους, σκόπιμο να απαλειφθεί. Τέλος, κλείνοντας αυτή τη σύντομη τοποθέτηση, θα ήθελα να επαναφέρω την έκκληση με αυτή την ευκαιρία προς την κυπριακή κυβέρνηση ότι θα πρέπει να μελετήσει πάρα πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην υπογραφή μίας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία για την παραχώρηση στρατιωτικών διευκολύνσεων κατά το πρότυπο της συμφωνίας που υπάρχει με τη Γαλλία, ειδικά αυτή την περίοδο που διεξάγεται μία προσπάθεια καταστολής της δημοκρατίας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Χριστιάνα Ερωτοκρίτου: Συμφωνούμε κι εμείς με το περιεχόμενο του ψηφίσματος, κύριε Πρόεδρε, και συμφωνούμε και με την επισήμανση της ΕΔΕΚ. Δεν υπάρχει ακριβώς λόγος να υπάρχει αυτή η επισήμανση, που επιτρέπει στον οποιονδήποτε να εισαγάγει ένα υποκειμενικό κριτήριο, το οποίο δεν είναι η πρόθεση η δική μας. Συμφωνούμε με το περιεχόμενο του ψηφίσματος και ιδιαίτερα επισημαίνουμε το γεγονός ότι οι κυρώσεις, οι οποίες έχουν επιβληθεί τουλάχιστον, δεν έχουν βοηθήσει μέχρι σήμερα στην εξομάλυνση των σχέσεων ή στην εξομάλυνση της κατάστασης που επικρατεί στην Ουκρανία. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί αυτό το ψήφισμα ότι στρέφεται κατά των συμφερόντων της Ουκρανίας, που δεν είναι το πνεύμα και το γράμμα εν πάση περιπτώσει του ψηφίσματος αυτού.

Γιώργος Λουκαΐδης: Κύριε Πρόεδρε, όπως έχει ήδη λεχθεί από το γενικό γραμματέα του κόμματός μας, υιοθετούμε την πρόταση να αφαιρεθεί η συγκεκριμένη αναφορά. Απλώς, να εξηγήσω τι είναι που συγκεκριμένα θέλαμε να συμπεριλάβουμε. Έχουμε τοποθετηθεί δημόσια ως ΑΚΕΛ. Υπήρξαν περιπτώσεις, όπως αυτή του κ. Μουράτοφ -και θέλω να τον αναφέρω ονομαστικά, παρ’ όλο που γίνεται η διαγραφή ενός σταθερού, διαχρονικού φίλου της Κύπρου- που είχε συμπεριληφθεί στις κυρώσεις κατά προσώπων και δημόσια και έχω την εντύπωση ότι και η Δημοκρατία ως τέτοια είχε επιδιώξει να μη συμπεριληφθεί το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Σε κάθε περίπτωση, συμφωνούμε με τη διαγραφή, όπως έχει λεχθεί, για να μην παρεξηγηθεί αυτή η συγκεκριμένη αναφορά.

Απ’ εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά το ίδιο το ψήφισμα, ως ΑΚΕΛ εξ υπαρχής είχαμε τοποθετηθεί ενάντια στην επιβολή των όποιων κυρώσεων στη Ρώσικη Ομοσπονδία, κρίνοντας ότι τέτοιες κυρώσεις καθόλου δε θα βοηθούσαν στην επίλυση ενός προβλήματος από το οποίο υποφέρει ο ουκρανικός λαός και για τη δημιουργία του οποίου υπάρχουν ευθύνες τις οποίες δε θα θέλαμε να αναλύσουμε σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, στην πράξη αυτές οι κυρώσεις έχουν αποδειχθεί αντιπαραγωγικές μερικά χρόνια μετά, δεν έχουν συμβάλει καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης. Αντίθετα, έχουν δυσκολέψει το διάλογο ανάμεσα στη Ρώσικη Ομοσπονδία και την Ευρωπαϊκή Ένωση ή και ανάμεσα στη Ρώσικη Ομοσπονδία και σε ξεχωριστά κράτη μέλη. Αντίστοιχα, αυτές οι κυρώσεις και οι συνεπακόλουθες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Ρωσική Ομοσπονδία έχουν πλήξει την οικονομία πλείστων τόσων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο, μαζί και της δικής μας χώρας. Και είναι σοβαρές οι συνέπειες που έχουν προκύψει, για παράδειγμα στην αγροτική μας οικονομία, σε ό,τι αφορά εξαγωγές που γίνονται από την αγροτική οικονομία μερικών εκατομμυρίων, αλλά και σε άλλους τομείς του εμπορίου.

Οπότε, έχοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα και έχοντας υπόψη το γεγονός ότι η Ρώσικη Ομοσπονδία διαχρονικά στηρίζει τον αγώνα του κυπριακού λαού εντός και εκτός του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και δεδομένου ότι οι κυρώσεις αποδείχθηκαν πέρα για πέρα αντιπαραγωγικές, εισηγούμαστε την έγκριση, αν είναι δυνατό, ομόφωνα του συγκεκριμένου ψηφίσματος.

Γιώργος Λιλλήκας: Κύριε Πρόεδρε, όπως θα θυμάστε οι παλαιότεροι βουλευτές, είχαμε καταθέσει ως Συμμαχία Πολιτών από την προηγούμενη σύνοδο της Βουλής παρόμοιο ψήφισμα αναφορικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πράξαμε, γιατί, ενώ εκφράζαμε την ανησυχία μας για τη διαιώνιση της κρίσης που υπάρχει στην Ουκρανία, και η ανησυχία μας εστιάζεται τόσο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ουκρανικού, αλλά και του ρωσικού λαού, αλλά και στη γενικότερη αστάθεια που προκαλείται στην όλη περιοχή, διαπιστώναμε ταυτόχρονα ότι δεν έχουν αξιοποιηθεί οι κυρώσεις για επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά αντίθετα σε μεγάλο βαθμό η μη εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ οφείλεται στην ύπαρξη των κυρώσεων, δεδομένου ότι κάποιοι θα ήθελαν να διαιωνιστούν οι κυρώσεις, παρά να επιλυθεί η κρίση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ένα γεωπολιτικό ζήτημα και πίσω από τις κυρώσεις εκφράζονται γεωπολιτικά συμφέροντα και γεωπολιτικές σκοπιμότητες.

Ως Συμμαχία Πολιτών, κύριε Πρόεδρε, εκτιμούμε ότι τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα, με τα οικονομικά προβλήματα, αλλά και τα πολιτικά που αντιμετωπίζει, με τις απειλές σε ζητήματα ασφάλειας, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εξυπηρετούνται, κατά την άποψή μας, με την ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων με μεγάλες γειτονικές χώρες, όπως είναι η Ρωσία, και όχι με κυρώσεις οι οποίες έχουν και οικονομικές επιπτώσεις πάνω στα κράτη μέλη, όπως είναι η Κύπρος, αλλά και ταυτόχρονα παρεμποδίζουν την ανάπτυξη κοινών συμφερόντων.

Θα ήθελα ταυτόχρονα, και κλείνοντας, να πω απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, κύριε Πρόεδρε, ότι με το ψήφισμα καλούμε την κυβέρνηση μεν να πάρει πρωτοβουλίες, για να καταργηθούν αυτές οι κυρώσεις, στην ουσία δηλαδή να ανακληθούν και να μην υπάρξει ανανέωση αυτής της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα καλέσουμε την κυβέρνηση όμως ως Συμμαχία Πολιτών να κάνει ξεκάθαρο στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα της Κύπρου, και τα συμφέροντά μας είναι να σταθούμε και εμείς στο πλευρό της φίλης Ρωσίας που διαχρονικά στηρίζει τον αντικατοχικό αγώνα της Κύπρου, στην περίπτωση που επιμένουν σε ανανέωση των κυρώσεων, η κυπριακή κυβέρνηση δε θα συναινέσει, όπως δεν έπρεπε εξαρχής να συναινέσει, για να επιβληθούν κυρώσεις.

Χρίστος Χρίστου: Κύριε Πρόεδρε, θέλουμε και εμείς με τη σειρά μας να δηλώσουμε ότι συμφωνούμε με το συγκεκριμένο ψήφισμα. Θεωρούμε ότι οι σχέσεις μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να καλλιεργούνται συνεχώς, άρα και το συγκεκριμένο ψήφισμα έχει για μας το σωστό περιεχόμενο. Πρέπει να καλλιεργηθούν όσο γίνεται πιο στενές σχέσεις, γιατί είναι ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, μια χώρα υπερδύναμη. Νομίζω για το συμφέρον του κυπριακού ελληνισμού πρέπει να διατηρούμε καλές και φιλικές σχέσεις μαζί τους.

Αβέρωφ Νεοφύτου: Η Ρωσία ήταν και παραμένει όχι μόνο μία φίλη χώρα, αλλά με άρρηκτους δεσμούς, πέρα από τους πολιτικούς, και στο οικονομικό επίπεδο. Χώρα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας που στήριξε πάντοτε τους αγώνες του κυπριακού ελληνισμού. Την ίδια ώρα η Κύπρος είναι μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχουν ληφθεί κάποιες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θέλω να υπενθυμίσω στο σώμα τις ορθότατες θέσεις του κ. Πούτιν, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και ενώ υπήρχε η πολιτική προσέγγιση από την Ευρώπη να απεφεύγοντο επισκέψεις στη Ρωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πήγε δύο φορές στη Ρωσία, για να ενισχύσει σε ένα δύσκολο περιβάλλον τις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας. Και αυτό εκτιμήθηκε από τον κ. Πούτιν που δήλωσε δημόσια, και θέλω να επαναλάβω τη σημασία των λέξεων, αλλά και της τοποθέτησής του, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και είπε το εξής: «Φίλε Πρόεδρε, δε θα ήθελα ποτέ, λόγω των άριστων σχέσεων που η Κύπρος έχει με τη Ρωσία, να σε φέρω σε οποιαδήποτε περίπτωση σε δύσκολη θέση έναντι των Ευρωπαίων εταίρων».

Πέρα από αυτά που έχω πει, θεωρώ πως όσο ισχυρό και να είναι ένα ψήφισμα δε θα αλλάξει την ουσία,την ουσία και τα δεδομένα. Και εμείς θεωρούμε πως στις επόμενες εβδομάδες και μήνες η κυπριακή πολιτεία μέσα από το διάλογο και τη διαβούλευση εντός των ευρωπαϊκών οργάνων θα προσπαθήσει να γίνει επαναξιολόγηση αυτής της θέσης. Γι’ αυτούς τους λόγους, και δε θα θέλαμε με κανένα τρόπο να σταλεί το μήνυμα πως είμαστε ενάντια στη φίλη χώρα Ρωσία, αλλά για τους λόγους που έχω εξηγήσει, εμείς θα τηρήσουμε αποχή. Την ίδια ώρα δε θέλουμε αυτή η στάση μας να θεωρηθεί ούτε ενάντια στο λαό της Ουκρανίας, αλλά και ούτε να εκληφθεί ότι με οποιοδήποτε τρόπο παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας αυτής. 

ΠΗΓΗ: Sigmalive / EconomyToday