Υγεία

Το διαμάντι των βοτάνων - Διατροφικά και ψυχοσωματικά

‘Eνα από τα σπουδαιότερα βότανα, που αναπτύσσεται περισσότερο σε μεσογειακά και εύκρατα κλίματα, και παρέχει ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία μας είναι το ΓΑΙΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ! Αυτό το ήξεραν πολύ καλά πριν αρκετούς αιώνες όπου το χρησιμοποιούσαν για την ενίσχυση και την θεραπευτική υγεία των νεφρών, της χοληδόχου κύστης και τον καθαρισμό του ήπατος.

‘Eνα από τα σπουδαιότερα βότανα, που αναπτύσσεται  περισσότερο σε μεσογειακά και εύκρατα  κλίματα, και παρέχει ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία μας είναι το ΓΑΙΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ! Αυτό το ήξεραν πολύ καλά πριν αρκετούς αιώνες όπου το χρησιμοποιούσαν για την ενίσχυση και την θεραπευτική υγεία των νεφρών, της χοληδόχου κύστης και τον καθαρισμό του ήπατος.

Η Σιλυμαρίνη είναι ένα φλαβονοειδές, με σπουδαίες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις  όπου και υπάρχει σε αφθονία στο Γαϊδουράγκαθο. Βοηθάει στην απομάκρυνση της οξειδωτικής βλάβης στα εγκεφαλικά κύτταρα, βελτιώνει την μνήμη και επιβραδύνει τις νευροεκφυλιστικές βλάβες. Μπορεί επίσης να ανακουφίσει και να βοηθήσει ασθενείς που πάσχουν από την νόσο Αλτσχάιμερ ,Πάρκινσον, κατάθλιψη. Η χορήγηση του, πρέπει να είναι σύμφωνα με την γνώμη του ειδικού γιατρού, λόγω πιθανότητας αλληλεπίδρασης με άλλα φάρμακα που παίρνει το άτομο.

Οι αποτοξινωτικές ιδιότητες του βοτάνου, προστατεύει το συκώτι και έχει αποδειχθεί σύμφωνα με αρκετές μελέτες ότι βοηθάει στην ανάρρωση από ηπατίτιδα και κίρρωση.

Τα εκχυλίσματα του φυτού  έχουν θεραπευτικές ιδιότητες σε πεπτικές διαταραχές, όπως επίσης σε υποστηρικτική θεραπεία όπου υπάρχουν χρόνιες φλεγμονές. Διατροφικά είναι σημαντικό για το πεπτικό σύστημα, όπου γίνεται η επεξεργασία και η ανάλυση των τροφών.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι λευκές βούλες στα φύλλα του βοτάνου, οφείλονται στο θήλασμα της μητέρας του Χριστού Παναγίας. Έτσι πήρε την ονομασία αγκάθι με γάλα (milk thistle).

Οι ευεργετικές ιδιότητες του Γαϊδουράγκαθου είναι:

❖ Υγεία  ήπατος

❖ Υγεία στα θέματα επιδερμίδας και ακμής

❖ Μειώνει την χοληστερόλη που οδηγεί σε καρδιακά και άλλα εγκεφαλικά επεισόδια.

❖ Βοηθάει και ελέγχει την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 (ινσουλίνη), πάντα σε συνδυασμό με την σωστή διατροφή και την ψυχοσυναισθηματική κατάσταση.

❖ Αντικαρκινική δράση: Η σιλυμαρίνη βοηθά τα κύτταρα να προστατεύονται από μεταλλάξεις, διεγείρει την ανανέωση τους και παράλληλα αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

❖ Έλεγχος και απώλεια βάρους: Το γαϊδουράγκαθο ρυθμίζει τα λιποκύτταρα του σώματος, παρέχει αντιφλεγμονώδη προστασία και με την αντιοξειδωτική του δράση, αυξάνει τον μεταβολισμό του λίπους, οδηγώντας στην απώλεια βάρους.

❖ Πέτρες στη χολή: Μειώνοντας τις τοξίνες που καταλήγουν να φιλτράρονται από το συκώτι και τα νεφρά, προσφέρει υποστήριξη στην λειτουργία της χοληδόχου κύστης, της σπλήνας και των νεφρών, με αποτέλεσμα την μείωση του κινδύνου εμφάνισης πετρών στη χολή.

Το Γαϊδουράγκαθο είναι βότανο με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας και αυτό προσδίδει την σημαντικότητα της χρήσης του για την καλή μας Υγεία, όπως και προαναφέραμε. Θα ήταν καλό να το εντάξουμε στην καθημερινή μας κατανάλωση και χρήση. Το τρίπτυχο  μεταξύ της διατροφής -συμπληρωμάτων διατροφής και βοτάνων φέρουν μια πολύ καλή ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ στην ψυχοσυναισθηματική μας κατάσταση, φυσικά πάντα και με τις κατάλληλες προσεγγίσεις  όσον αφορά τις ποσότητες κατανάλωσης και όχι της υπερβολής, όπως αρμόζει για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.

Όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης  « Είμαστε ότι τρώμε»  ,θα λέγαμε και το αντίστοιχο «Γινόμαστε / Αναγεννιόμαστε  / Καταλήγουμε οι άνθρωποι  με το τι χρησιμοποιούμε καθημερινά», για την Υγεία μας έκτος από την διατροφή μας, σε οτιδήποτε είναι ικανό και δυνατό να μας φέρει σε πολύ καλά επίπεδα της εσωτερικής μας Υγείας.

Ο Φεβρουάριος είναι ο καταλληλότερος μήνας για να εντάξουμε στο πλάνο της διατροφής των συμπληρωμάτων και των βοτάνων  οτιδήποτε είναι χρήσιμο για τον οργανισμό μας. Βρισκόμαστε στο ενδιάμεσο μεταξύ χειμώνα και άνοιξής και θα ήταν καλό ο οργανισμός μας να αποτοξινωθεί εσωτερικά, απ’ οτιδήποτε  λειτούργησε ανασταλτικά για τον οργανισμό και έχει μπλοκάρει το ανθρώπινο σύστημα.

Οδεύοντας έτσι στο καλοκαίρι που είναι μια εποχή του χρόνου που για όλους φέρνει άλλη διάθεση!

❖ Με ποιους τρόπους μπορούμε να το εντάξουμε στη διατροφή;

  • Ως κάψουλες (χρησιμοποιείται και στην ομοιοπαθητική)
  • Ως έγχυμα των φύλλων (γαλακταγωγό)
  • Ως αφέψημα των θρυμματισμένων σπόρων
  • Ως βραστά λαχανικά τα άνθη (αντικαταθλιπτικό)
  • Ως έλαιο των σπόρων

ΝΑΣΙΑ ΚΟΥΤΗ ,

BSc Dietitian/ Nutritionist                     

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος  

Εκπαιδεύτρια ΑναΔ  / Σ.Ε.Π 4932

Τηλ: 99065758                                                                                                      

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΒΟΥ,

ΒΑ Psychology  

Πτυχιούχος Ψυχολόγος/ Ψυχοθεραπείας

Εκπαιδεύτρια ΑναΔ  /Σ.Ε.Π  4587

Τηλ:99403112