Η νέα γενιά που εκπροσώπησε υποψηφίους

Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι η προεκλογική περίοδος ανέδειξε μια νέα γενιά που εκπροσώπησαν υποψηφίους ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά με ρέουσα γλώσσα, χωρίς πλατειασμούς, εξαιρετική επιχειρηματολογία απαλλαγμένη μάλιστα από εριστική ή προσβλητική διάθεση ή στάση έναντι των άλλων συνομιλητών τους. Υποστήριξαν ένθερμα και καθαρά τις απόψεις τους υπέρ του υποψηφίου του οποίου υιοθέτησαν τις θέσεις και τις προέβαλαν αποφασιστικά και με αυτοπεποίθηση. Κυρίως μάλιστα στις πλείστες των περιπτώσεων, χωρίς συγκρουσιακές ατάκες. Μια νέα γενιά με γνώσεις, εξειδίκευση σε θέματα πολιτικής, οικονομίας, κοινωνικά προβλήματα αλλά και κύρια για το Κυπριακό.

Απόψεις και θέσεις που ως ήταν φυσικό, υπό τις περιστάσεις, δεν συνέπιπταν με τις πολλές άλλες που επίσης προβλήθηκαν. Όμως υπήρχε ποιότητα λόγου και εμφάνισης, που ο καθένας από αυτούς τους νέους ή νέες υποστήριξε, από το μετερίζι όπου βρέθηκε, αυτά που και ο ίδιος πίστευε ως ορθά και εξυπηρετικά για την Κύπρο. Πρόσφεραν πραγματικά και συνέβαλαν αναμφίβολα θετικά στην προσπάθεια ανάδειξης θέσεων του προεκλογικού προγράμματος του υποψηφίου Προέδρου που οι ίδιοι προεπέλεξαν ως τον καταλληλότερο.

Η δυναμική αυτή παρέμβαση και οι δυνατότητες που κατέδειξαν οι πλείστοι των νέων αυτών ανθρώπων, όπως και η συμβολή τους στην προετοιμασία ιδεών και θέσεων, δεν πρέπει να αφεθεί να χαθεί σε σχέση με όσους δεν θα βρεθούν στην ομάδα του νικητή των εκλογών ή που δεν ανήκουν ή δεν θα ενταχθούν σε κομματικά οργανωμένα σύνολα. Θα πρέπει, όσο δύσκολο και αν φαίνεται, αυτή η κοινωνία, που τελεί υπό τουρκική παράνομη κατοχή και συνεχή απειλή, με τα τόσα συσσωρευμένα από χρόνια προβλήματα διαπλοκής και διαφθοράς, να αξιοποιήσει και να ζητήσει τη συνέχιση της δυναμικής συμμετοχής τούτων των νέων ανθρώπων, για παραγωγή ιδεών και μετά την εκλογή, για το καλό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συνένωση αντίθετων απόψεων, που θα επιτύχει συλλογική, πλέον, για το δημόσιο καλό, προσφορά.

Παράλληλα και επειδή η κοινωνία δεν έχει δυνατότητες να επιτύχει άμεση αξιοποίηση αυτών των νέων ανθρώπων, με τις συμπίπτουσες απόψεις τους, θα πρέπει όποιος θα αναδειχθεί ως Πρόεδρος να εξετάσει άμεσα το ενδεχόμενο να διαμορφώσει τέτοια δυνατότητα για συμμετοχή τους στην αναγκαία ανανέωση της δημόσιας ζωής, που να επιτρέπει τη χρησιμοποίηση της πολυφωνίας αλλά και αυτού του δυναμικού, ως ένα με διαφορετικές μεν απόψεις, προζύμι, με βάση το οποίο να συνθέσουν μια νέα θεώρηση τρόπου διακυβέρνησης και ζωής, όπου θα ακούονται όλες οι απόψεις όχι αντιπαραθετικά. Έτσι οι ιδέες θα τυγχάνουν σεβασμού κατά τον λόγον της προσωπικής αξίας του καθενός, σε μια πραγματική ισοπολιτεία, όπου η διαφάνεια θα επιβεβαιώνει μέσα από το ανακάτεμα ιδεών, την τήρηση άξιων και αρχών χρηστής διοίκησης. Με σεβασμό στη διαφορετική άποψη να συνυπολογιστούν μαζί και όλες οι αντίθετες ή σχετικές ιδέες, ώστε να οδηγηθούμε ως λαός και κράτος σε μια δημιουργική σύνθεση, με μόνο στόχο την πραγμάτωση του εκάστοτε πραγματικά καλύτερου και δυνατού στόχου, για κάθε ομάδα του λαού προς εξυπηρέτηση και σεβασμό των δικαιωμάτων και των αναγκών εκάστου.

Θα έλεγα ότι η δυναμική που απέδειξαν ξεχωριστά όλοι αυτοί οι νέοι μπορεί να μετατραπεί σε πίεση, ώστε να οδηγήσει τον νέο Πρόεδρο στο να τους αξιοποιήσει άμεσα για το καλό του τόπου. Άλλωστε αυτή η νέα γενιά θα πρέπει να αναδειχθεί μέσα από τη δική της συλλογική προσπάθεια, καλύτερη για χάρη του τόπου και του μέλλοντός του. Είναι αυτή η νέα γενιά που μπορεί να συντελέσει στην πραγματική αλλαγή στη νοοτροπία και στην επιμονή στις δίκαιες διεκδικήσεις.