Αναλύσεις

Οι πρώτες αντιδράσεις των πρωταγωνιστών

Σε πανηγυρικό κλίμα Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης, επιφυλάχθηκαν για τις αποφάσεις τους ενόψει του β’ γύρου των εκλογών οι υπόλοιποι

Εν μέσω πανηγυρισμών και χειροκροτημάτων έστειλαν το πρώτο τους μήνυμα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Προεδρικών Εκλογών 2023, οι δύο νικητές που θα αναμετρηθούν εκ νέου την άλλη Κυριακή στον β’ γύρο των εκλογών, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης. Από την άλλη, ο Αβέρωφ Νεοφύτου μετά την ήττα που δέχθηκε από την «τενέκκα», αφού συνεχάρη τους ανθυποψήφιους τους προανήγγειλε την απαρχή έντονων διεργασιών που θα λάβουν χώρα από αύριο, ενόψει του β’ γύρου των εκλογών. Το ίδιο έπραξαν και Χρίστος Χρίστου και Αχιλλέας Δημητριάδης, των οποίων οι αποφάσεις τους αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Πέμπτη.

Νίκος Χριστοδουλίδης: Αύριο το πρωί θα έχω συνάντηση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου

Δηλώσεις σε ένα κατάμεστο επιτελείο έκανε το βράδυ της Κυριακής ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Σήμερα η πατρίδα μας μίλησε. Εξέφρασε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα των εκλογών και δήλωσε πανέτοιμος να αναλάβει την πολύ μεγάλη ευθύνη. «Είναι έντονη η πεποίθησή μου ότι η κοινωνία των πολιτών επιβεβαίωσε ότι επιζητεί συνένωση, ανανέωση και νέα ήθη..», είπε μεταξύ άλλων.

«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί η κοινωνία αποδέχθηκε το μήνυμά μας και αγκάλιασε την προσπάθεια μας,.. να κάνουμε το βήμα στην επόμενη μέρα».

Τα αποτελέσματα των εκλογών μας προκαλούν ένα αίσθημα υπερηφάνειας για τον απλό πολίτη.. εσείς οι εθελοντές είστε οι πρωταγωνιστές αυτής της πρωτόγνωρης προσπάθειας», ανέφερε.

Καταληκτικά και σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις συνεργασίες που θα επιδιώξει για τον β’ γύρο των εκλογών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι αύριο το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

2.2 ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ.PNG

Μαυρογιάννης: «Θα έχουμε επαφές με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου»

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε επίσημη δήλωσή του μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των Προεδρικών εκλογών, ανέφερε τα ακόλουθα:

«Σήμερα μίλησε ο λαός. Η ετυμηγορία του είναι σαφής και τιμά τόσο εμένα όσο και όσους εργάστηκαν για την υποψηφιότητά μου. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά πρώτα από όλα τις χιλιάδες συμπατριώτισσες και συμπατριώτες μας για τη στήριξη, την εμπιστοσύνη και τη σαφή εντολή να συνεχίσουμε τον ίδιο δρόμο με ήθος και εντιμότητα για να ανεβάσουμε τον τόπο μας ψηλότερα.

Θέλω να ευχαριστήσω, επίσης, τους συνεργάτες μου, τους εθελοντές, το ΑΚΕΛ, τις οργανωμένες κινήσεις καθώς και τις εκατοντάδες προσωπικότητες που υποστήριξαν την υποψηφιότητά μου. Σε αυτή την προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί δεν περισσεύει κανείς. Η αγάπη για τον τόπο μας καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές και μας ενώνει. Η πίστη στη λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας μάς κάνει μια γροθιά και μας κινητοποιεί. Η προσήλωση στον στόχο για μια υγιή, εύρωστη οικονομία και η έγνοια για τους πολίτες υπερβαίνει όλες τις διαφορές μας. Γι’ αυτό και εγώ σας κοιτώ στα μάτια και σας ζητώ αυτή τη μάχη να την δώσουμε μαζί για το επιτακτικό σήμερα αλλά και για το αύριο, το οποίο έχω την πεποίθηση πως θα ξημερώσει ελπιδοφόρο για τον τόπο μας και για τον λαό μας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα έχει επαφές με τον ΔΗΣΥ και άλλες δυνάμεις ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε πως θα έχουν επαφές με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου και θα δουν πώς θα πάνε τα πράγματα.

Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ανέμενε αυτό το αποτέλεσμα όταν ξεκινούσε αυτό το ταξίδι απάντησε: «Νομίζω ότι αυτός ήταν ο στόχος μας, τον πετύχαμε και είμαστε ικανοποιημένοι».

2.2 ΑΒΕΡΩΦ.jpg

Αβέρωφ Νεοφύτου: «Ο ΔΗΣΥ θα παραμείνει ενωμένος και δυνατός»

Σε δηλώσεις προχώρησε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «εδώ και δεκαετίες υπηρετώ τον υπερήφανο κόσμο του ΔΗΣΥ, ένα κόμμα με αρχές και αξίες».

Σημείωσε ότι «το αποτέλεσμα είναι απολύτως σεβαστό. Έχω ήδη συγχαρεί τον Χριστοδουλίδη και τον Μαυρογιάννη για την επιτυχία τους να περάσουν στον 2ο γύρο. Δώσαμε σκληρό αγώνα στις πλέον αντίξοες πολιτικές συνθήκες. Πήραμε περισσότερες ψήφους από τις βουλευτικές εκλογές. Δεν ήταν όμως αρκετό».

«Ευχαριστώ όσους με εμπιστεύτηκαν. Δεν ευχαριστώ μόνο τους Συναγερμικούς αλλά και όσους πίστεψαν στις αρχές και το πρόγραμμά μας. Πρέπει να έχουν ψηλά το κεφάλι γιατί παρέμειναν προσηλωμένοι και υπερασπίστηκαν αξίες και αργά ή γρήγορα θα δικαιωθούν», ανέφερα χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε ότι «η απόφαση για την επόμενη ημέρα θα είναι συλλογική. Τα όργανα θα αξιολογήσουν το αποτέλεσμα και την περαιτέρω στάση μας. Ο ΔΗΣΥ θα παραμείνει ενωμένος και δυνατός, πρωταγωνιστής στη Βουλή και την κοινωνία. Θα παραμείνω δεσμευμένος σε αυτή την υψηλή αποστολή».

ΕΛΑΜ: Αποφασίζει την Πέμπτη η κεντρική επιτροπή για τον β’ γύρο

Σε δηλώσεις προχώρησε ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου.

Ο Χρίστος Χρίστου ευχαρίστησε αυτούς που τον στήριξαν αλλά και τον κόσμου του ΕΛΑΜ που πάλεψε σε ένα κύμα πόλωσης.

«Καταφέραμε να καθιερωθούμε ως η τέταρτη πολιτική δύναμη του κόσμου. Είμαστε εδώ για να εργαστούμε για τα προβλήματα του κόσμου» σημείωσε.

Τέλος ανέφερε ότι, «έχουμε συνεδρία της κεντρικής επιτροπής για να παρθούν οι αποφάσεις για τον δεύτερο γύρο. Αλλά δεν θα εστιάζουμε μόνο στην δεύτερη Κυριακή αλλά και στην Τρίτη και στην τέταρτη για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του κόσμου».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες την ερχόμενη Πέμπτη θα συνέλθει η κεντρική επιτροπή του κόμματος για να λάβει τις αποφάσεις της για τον β’ γύρο.

Αχιλλέας Δημητριάδης: Την Πέμπτη ανακοινώνει ποιον θα στηρίξει

Το ποσοστό που συγκέντρωσε η υποψηφιότητά του στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών «θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο» δήλωσε ο Αχιλλέας Δημητριάδης ο οποίος θα ανακοινώσει την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί ποιον από τους δύο υποψήφιους που επικράτησαν θα στηρίξει, στη διάρκεια Δημοσιογραφικής Διάσκεψης. «Ήρθα για να μείνω κι αυτό το είπα ξανά και θα συνεχίζω να το λέω» ανέφερε σε δηλώσεις του στο εκλογικό του επιτελείο ο κ. Δημητριάδης.

Ερωτηθείς για την μετέπειτα πορεία του στο πολιτικό γίγνεσθαι ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι «δεν μπορώ από τώρα να σας πω την μεθοδολογία που θα ακολουθήσουμε κατά πόσον, δηλαδή, θα είναι μια ομπρέλα, θα είναι μια πλατφόρμα, μια συνεργασία θα είναι κάποιος τρόπος για να συζητούν δυνάμεις, αυτό θα το δούμε».

Συνέχισε λέγοντας ότι «να είστε βέβαιοι ότι εν ονόματι των ανθρώπων που στήριξαν αυτές τις θέσεις θα ήθελα να συνεχίσω γιατί πιστεύω ότι έχουμε ανοίξει μια διαφορετική αντιμετώπιση των πραγμάτων και ελπίζω ότι αυτός ο διάλογος θα βοηθήσει την κοινωνία μας να πάει μπροστά».

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης συνεχάρη τους δύο νικητές, Νίκο Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη».

Πρόσθεσε ότι «με βάση τις 12 προτεραιότητες που θέσαμε είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε σε θέματα αρχής για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να αποφασίσουμε ποιόν από τους δύο θα υποστηρίξουμε».

Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι κατά την προεκλογική εκστρατεία θέσαμε αρχές προβάλαμε καθαρές θέσεις αναδεικνύοντας τη σημασία του τίμιου κράτους «που είναι τώρα στη δημόσια συζήτηση και είναι από τα σοβαρά θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας».

Ο κ. Δημητριάδης ευχαρίστησε την Κίνηση «Αμμόχωστος για την Κύπρο» για τη στήριξη, το επιτελείο με την ομάδα του «που έκαναν μια απίστευτη δουλειά τους τελευταίους μήνες», την ομάδα στον Έφορο Εκλογών και τους δημόσιους υπαλλήλους που έκαναν αυτή τη διαδικασία να είναι μια «γιορτή της δημοκρατίας», όπως είπε.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε προς την οικογένεια και τους φίλους του «οι οποίοι πρώτα από όλα με άντεξαν και μου έδωσαν θάρρος να συνεχίσω αυτή την προσπάθεια που πιστεύω είναι ο σωστός δρόμος».

Χριστοφίδης: «Κάναμε το πρώτο βήμα»

Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε:

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους 6328 πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες μου στο "Νέο Κύμα". Κάναμε ένα πρώτο βήμα. Είναι μόνο η αρχή!!».