Τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκίας

Από καιρό, καθημερινά, ακούμε από τα ΜΜΕ την έκρυθμη κατάσταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και τις απειλές της Τουρκίας. Ο κ. Ερντογάν έχει μέτωπα παντού, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με τους Κούρδους στη Συρία, στη Λιβύη, στην Ουκρανία.

Όταν ανέλαβε την εξουσία ο κ. Ερντογάν το 2002, είπε ότι θα ανέβαζε το ΑΕΠ σε 21 εκατομμύρια δολάρια και θα έκανε την τουρκική οικονομία μιαν από τις 10 μεγαλύτερες στον κόσμο μέχρι το 2023.

Τίποτε από τα πιο πάνω δεν πραγματοποιήθηκαν. Ο πληθωρισμός έφτασε στα 80% και το νόμισμα είναι στο πιο αδύνατό του σημείο (βλ. “Turkey turns 100”, στο The Economist, November 2022, p.33).

Η χώρα, στα 100 χρόνια της ίδρυσής της από τον Μουσταφά Κεμάλ, δεν είναι στα καλύτερά της, παρ’ όλον τον θόρυβο που κάνει η ύπαρξή της.

Τον Ιούνιο 2023 ο κ. Ερντογάν θα αντιμετωπίσει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση γι’ αυτόν και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να επιβληθεί. Δεν είναι, βέβαια, καθόλου εύκολο.

Οι αντεγκλήσεις με την Ελλάδα είναι ένας λόγος που προέρχεται από τις εσωτερικές διαμάχες στην Τουρκία.

Η κατάσταση γίνεται πιο επικίνδυνη αφού και στην Ελλάδα περιμένουν εκλογές. Θα δούμε αν τον Οκτώβρη, όταν γίνουν και οι επίσημες τελετές για τα 100 χρόνια της Τουρκίας, ο κ. Ερντογάν θα είναι εκεί.