Διεθνή

Σεισμός Τουρκία: Δραματική η κατάσταση - Πάνω από 2300 οι νεκροί

Στους 2.300 οι νεκροί από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία, που θεωρείται ο ισχυρότερος από το 1939

Στους 2.300 ανέρχεται ο απολογισμός των νεκρών από τον ισχυρότατο σεισμό των 7,8 ρίχτερ, που έπληξε στην Τουρκία τα χαράματα της Δευτέρας την κεντρική Τουρκία, προκαλώντας εκατόμβη νεκρών και τραυματισμούς και στις γειτονικές περιοχές της Συρίας.

Διαβάστε επίσης: Στο χορό των ρίχτερ η Κύπρος

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, οι τουρκικές αρχές μετρούν 1.498 νεκρούς, ενώ στις περιοχές που ελέγχει το συριακό κράτος, οι αρχές μετρούν 810 νεκρούς. Ολόκληρες περιοχές στις πληγείσες τουρκικές πόλεις, όπου κατοικούν πολλοί Σύριοι πρόσφυγες, έχουν κατεδαφιστεί. Ο μετασεισμός των 7,5 ρίχτερ σήμερα το μεσημέρι, έπληξε τις πόλεις εν μέσω των επιχειρήσεων διάσωσης εγκλωβισμένων στα συντρίμμια.

Τα συνεργεία διάσωσης καλούνται να αντιμετωπίσουν επιπρόσθετες δυσκολίες στο έργο τους, καθώς η κακοκαιρία που επηρεάζει την περιοχή έχει καλύψει τους δρόμους με χιόνι. Παράλληλα, ως συνέπεια του σεισμού, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας τρία μεγάλα αεροδρόμια, κάτι που επηρεάζει την άφιξη βοήθειας στην περιοχή.

Ο τελευταίος σεισμός ισχύος 7,8 Ρίχτερ καταγράφηκε στην Τουρκία, στην ανατολική επαρχία του Ερζικάν, προκαλώντας τον θάνατο 33.000 ανθρώπων. Η περιοχή Duzce χτυπήθηκε το 1999 από σεισμό 7,4 Ρίχτερ, προκαλώντας των θάνατο 17.000 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 1.000 στην Κωνσταντινούπολη.

Το γεωλογικό ινστιτούτο της Δανίας, ανέφερε ότι οι δονήσεις από τον κυρίως σεισμό των 7,8 Ρίχτερ τα χαράματα της 6ης Φεβρουαρίου, έφτασαν μέχρι τις ακτές της Γροιλανδίας, οχτώ λεπτά αργότερα από την εκδήλωσή του στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ