Ειδήσεις

Κατά βούληση ο ΔΗΣΥ στον β' γύρο

Έξι ψήφους έλαβε η πρόταση Φαίδωνος για στήριξη Μαυρογιάννη χωρίς ανταλλάγματα για τον ΔΗΣΥ και μόλις δύο ψήφους η πρόταση μέλους του πολιτικού γραφείου για στήριξη Χριστοδουλίδη

Μετά από μία συνεδρία που διήρκησε περισσότερες από επτά ώρες, το πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ ενέκρινε κατά πλειοψηφία την πρόταση Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Αναστασιάδη για ψήφο κατά βούληση στον β' γύρο των εκλογών. Η συνεδρία ήταν έντονη και επεισοδιακή αφού δεν έλειψαν οι φωνές, οι διαμαρτυρίες, τα συνθήματα κατά των "αποστατών" και οι προπηλακισμοί κατά των υποστηρικτών τους και κυρίως κατά του Πρόδρομου Προδρόμου που τοποθετήθηκε υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Η πλειοψηφία όσων τοποθετήθηκαν τάχθηκαν κατά της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις όπως αυτή της Καίτης Κληρίδου που επέλεξε να ταχθεί υπέρ του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Τελικά επικράτησε η πρόταση Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Αναστασιάδη.

Συγκεκριμένα το κείμενο που ανέγνωσε ο Πρόεδος του ΔΗΣΥ αναφέρει:

"Ο ΔΗΣΥ τιμώντας τις Αρχές και τις Αξίες που τον καθιέρωσαν σαν την πιο σταθερή και αξιόπιστη πολιτική δύναμη της πατρίδας και μετά το αποτέλεσμα του Α γύρου των Προεδρικών αποφάσισε τα ακόλουθα:

Τη μη συμμετοχή του ΔΗΣΥ σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα προκύψει από τον Β Γύρο. Ο ΔΗΣΥ αναλαμβάνει την ευθύνη του ως υπεύθυνη αντιπολίτευση του τόπου. Αταλάντευτες προτεραιότητες μας είναι η λύση του Κυπριακού, ο ευρ. προσανατολισμός της χώρας, η εμβάθυνση των σχέσεων με κράτη της περιοχής και την ΗΠΑ, η δημοσιονομική πειθαρχία και η εφαρμογή του Σχεδίου του Αύριο.

Η εξασφάλιση της αξιοπρέπειας και η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου όλου του λαού. Καλούμε τα μέλη να ζυγίσουν τις επιλογές και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κατά συνείδηση".

Προηγήθηκε η ψηφοφορία άλλων δύο προτάσεων που τέθηκαν: η μία από τον Φαίδωνα Φαίδωνος υπέρ του Ανδρέα Μαυρογιάννη χωρίς ανταλλάγματα για τον ΔΗΣΥ, η οποία έλαβε έξι ψήφους και η πρόταση μέλους του πολιτικού γραφείου υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη που έλαβε μόλις δύο ψήφους εν μέσω διαμαρτυριών από τους παρευρισκομένους.

Οι υπόλοιποι που είχαν δικαίωμα ψήφου τάχθηκαν υπέρ της πρότασης για ψήφο κατά συνείδηση. Στη ψηφοφορία συμμετείχαν 1 5 1 μέλη.

Οι Ιούδες, οι προδότες και τα πισώπλατα μαχαιρώματα

Στην καταληκτική του ομιλία ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε: "δεν χάσαμε αυτές τις εκλογές, κερδίσαμε την ταυτότητα μας, τις αρχές και τις αξίες μας. Αρχές και αξίες για τις οποίες ιδρύθηκε ο ΔΗΣΥ. Όχι για τις καρέκλες αλλά για τα πιστεύω μας. Όταν συνειδητά έβαζα υποψηφιότητα, γνώριζα και για τους Ιούδες που είχα απέναντι μου και τους αποστάτες. Συνειδητά έβαλα υποψηφιότητα για τις αρχές μας γιατί εν τον τόπο μας που θέλουν να διαλύσουν. Γιατί δεν βρέθηκε κανένας να πει ότι αυτό το κόμμα θα γίνει ουρά είτε στο ΑΚΕΛ είτε στην κοινοπραξία που δεν συνεννοούνται μεταξύ τους. Δεν είμαστε σε δύσκολη θέση να επιλέξουμε, ακολουθούμε την αρχή που θέσαμε στην αρχή της προεκλογικής και θα είμαστε υπεύθυνη αντιπολίτευση. Ο κυπριακός λαός μας κατέταξε στην αντιπολίτευση, ήταν ποτέ δυνατόν ένα πολιτικό γραφείο να στρεβλώσεις τη θέληση του κυπριακού λαού; Έχω άποψη, δεν θα ψηφίσω λευκό. Τους ήρωες μπορεί να τους ξεχάσει η ιστορία, τους προδότες ποτέ".

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως ο ίδιος έχει άποψη και δεν θα ψηφίσει λευκό αλλά δεν θέλησε να πει περισσότερα. Ωστόσο πριν αναγνώσει την πρόταση στην οποία κατέληξε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στα μέλη του ΔΗΣΥ λέγοντάς τους "Μην ασχολείστε με τους διασπαστές, γιατί τους ήρωες μπορεί να τους ξεχάσει κάποτε η ιστορία, τους προδότες ποτέ".

Στο μεταξύ αναφέρθηκε και σε άτομα που δεν τόλμησαν να είναι απέναντι του και τον χτυπούσαν πισώπλατα, λέγοντας "τους προσκαλώ και τους προκαλώ. Εμείς ανοίγουμε την αγκαλιά μας. Τους θέλουμε μαζί μας, αλλά τους θέλουμε ντόμπρους και ίσιους. Να τολμήσουν να έρθουν απέναντι μας και απέναντι στον υπέροχο κόσμο του ΔΗΣΥ".

Εκλογές για την Προεδρία του ΔΗΣΥ στις 11 Μαρτίου

Κατά την έναρξη του συνεδρίου ο Αβέρωφ Νεοφύτου εξήγγειλε τη διενέργεια έκτακτης συνεδρίας για τις 11 Μαρτίου για εκλογή νέου Προέδρου του κόμματος, λέγοντας παράλληλα πως θα είναι υποψήφιος.

Στη δική του ομιλία ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε πως είναι ανούσιες οι εκλογές στις 11 Μαρτίου, αφού τον Απρίλιο λήγουν οι θητείες όλων και θα πρέπει να γίνουν εκλογές και για τις θέσεις των Αντιπροέδρων και εισηγήθηκε όπως γίνουν οι εκλογές τον Απρίλιο.