Ελλάδα

Live – Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Εθνική τραγωδία με τουλάχιστον 36 νεκρούς

Σε εθνική τραγωδία εξελίσσεται η φονική σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορευματική αργά χθες το βράδυ στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη. Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 40, ενώ εκτιμάται ότι θα ανέβει κι άλλο, καθώς υπάρχει οπτική επαφή των διασωστών με τουλάχιστον δύο ακόμα σορούς. Επτά εκ των θυμάτων εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι. Περίπου 130 είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων οι 66 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Λάρισας, της Κατερίνης και της Θεσσαλονίκης.

Σε εθνική τραγωδία εξελίσσεται η φονική σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορευματική αργά χθες το βράδυ στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη. Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 40, ενώ εκτιμάται ότι θα ανέβει κι άλλο, καθώς υπάρχει οπτική επαφή των διασωστών με τουλάχιστον δύο ακόμα σορούς. Επτά εκ των θυμάτων εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι. Περίπου 130 είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων οι 66 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Λάρισας, της Κατερίνης και της Θεσσαλονίκης.

1.3 temph.jpg

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι πολλά νέα παιδιά, φοιτητές που γύριζαν από τη Λάρισα στο Πανεπιστήμιό τους στη Θεσσαλονίκη. Νεκροί είναι επίσης και οι εννέα εργαζόμενοι του ΟΣΕ. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για αύξηση των νεκρών είναι ότι όλα τα θύματα ανασύρθηκαν από το τρίτο βαγόνι, ενώ η έρευνα στο πρώτο και το δεύτερο βαγόνι δεν είχε ξεκινήσει μέχρι τις 09:00 το πρωί.

Την ώρα της σύγκρουσης στην επιβατική αμαξοστοιχία, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες. Η σύγκρουση έγινε υπό συνθήκες που διερευνώνται, ωστόσο αυτό που φαίνεται πως έγινε είναι ότι οι δυο αμαξοστοιχίες βρέθηκαν, μετά τον σταθμό της Λάρισας, να κινούνται στην ίδια γραμμή, καταλήγοντας να συγκρουστούν μετωπικά.

Στο γενικό νοσοκομείο της Λάρισας οι συγγενείς καλούνται να αναγνωρίσουν τις σορούς των δικών τους ανθρώπων, ενώ στο ΑΧΕΠΑ και το Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης έχουν μοιραστεί οι 66 τραυματίες. Οι αρχές έδωσαν τηλέφωνο ενημέρωσης για του συγγενείς των επιβατών: 2410.683185-6, ενώ έκτατη αιμοδοσία για τη βοήθεια των τραυματιών του δυστυχήματος στα Τέμπη, αποφάσισε να διεξάγει ο Ερυθρός Σταυρός, στη κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Στο Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας προσήχθησαν ο σταθμάρχης βάρδιας και ο κλειδούχος της Hellenic Train και δίνουν εξηγήσεις για το τραγικό συμβάν. Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί και η εισαγγελία.

1.jpeg

«Τα βαγόνια 1 και 2 δεν υπάρχουν. Λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης εκτινάχθηκαν» τόνισε στην ΕΡΤ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ενώ ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης, σημείωσε ότι στα πρώτα τρία βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας Intercity 62 «αναπτύχθηκαν θερμοκρασίες από 1.200 έως 1.500 βαθμοί Κελσίου». Για ένα τραγικό δυστύχημα έκανε λόγο ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Στο σημείο της τραγωδία μεταβαίνουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, στα Τέμπη θα βρεθεί και ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Αχ. Καραμανλής.

4.jpeg

Τη βαθύτατη οδύνη της κυβέρνησης για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Πρόκειται για μια ανείπωτη τραγωδία. Η σκέψη μας βρίσκεται στους συγγενείς των θυμάτων, των αγνοουμένων και στους τραυματίες» ανέφερε και υπογράμμισε «αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι η περίθαλψη των τραυματιών, η αναζήτηση και ο εντοπισμός των αγνοουμένων μέσα στα συντρίμμια και η ψυχολογική υποστήριξη των συγγενών των θυμάτων με ειδικούς επιστήμονες που μεταβαίνουν στη Λάρισα».

Στα Τέμπη βρίσκεται από νωρίς το πρωί ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθούνται μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

1.3 temph 2.jpg

«Λυπάμαι πάρα πολύ γι’ αυτό που συνέβη, για τους γονείς των παιδιών που χάθηκαν. Πραγματικά δεν το χωράει ο νους μας», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία επισκέφθηκε νωρίς σήμερα το πρωί το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύονται κάποιοι από τους τραυματίες του τραγικού δυστυχήματος με τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, αργά χθες το βράδυ, στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη.

Συγκλονισμένος από την πολύνεκρη σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

2.jpeg

“Πρόκειται για μια ανείπωτη τραγωδία. Η σκέψη μου είναι στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών” δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θα βρεθεί στα Τέμπτη εντός της ημέρας.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε δήλωση του για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη εξέφρασε την θλίψη του και ζήτησε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας.

1.3 penthos.jpg

Τριήμερο εθνικό πένθος στην Ελλάδα

Με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη κηρύσσεται τριήμερο πένθος για τα θύματα της σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Συγκεκριμένα, με απόφαση του Πρωθυπουργού κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών από την 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.

1.3 TEMPH 5 .png

Σοκάρουν οι μαρτυρίες των επιζώντων

Οι μαρτυρίες των επιβατών για τα εφιαλτικά λεπτά που είχαν ως αποτέλεσμα την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη συγκλονίζουν.

Οι εικόνες από το σημείο θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη, ενώ τα βαγόνια, τμήματα των τρένων ακόμα και οι μηχανές και οι ρόδες έχουν μεταμορφωθεί σε μια άμορφη μάζα.

Τα συντρίμμια έχουν εκτοξευτεί στα χωράφια πολλά μέτρα μετά τη σύγκρουση.

«Ήταν 10 δευτερόλεπτα εφιαλτικά με φωτιές»

«Είχε λάδια παντού στο πάτωμα, έπεφταν άνθρωποι ενώ προσπαθούσαν να φύγουν. Ευτυχώς οι πόρτες μας άνοιξαν, αλλά στα άλλα βαγόνια οι πόρτες δεν άνοιξαν, [οι άνθρωποι] μείναν εγκλωβισμένοι. Κάποια βαγόνια πήραν φωτιά, είναι σοκαριστικό», αναφέρει ένας από τους επιζώντες.

Δύο επιβαίνοντες που κατάφεραν να βγουν από το τρένο περιγράφουν τις στιγμές που έζησαν. «Ήταν μαζί μας μια γυναίκα με το παιδί της. Είχε πιάσει φωτιά ακριβώς δίπλα μας. Καταφέραμε και είδαμε μια τρύπα οπότε καταφέραμε να βγούμε όλοι [από το βαγόνι]».

Υπάρχει σύγχυση στις γραμμές

Ένας επιζών με εμφανή τραύματα στο πρόσωπο του περιγράφει:

«Σε μια στιγμή ακούγαμε [ανακοίνωση για] καθυστέρηση 20 λεπτά, μετά μας λέει ο οδηγός καθυστέρηση μία ώρα και εκεί είναι που μας ανακοινώνεται ότι υπάρχει σύγχυση στις γραμμές!».

«Ακούμε δύο κοπέλες εργαζόμενες να λένε »μα πού είναι αυτός ο προϊστάμενος, είναι πίσω». Στο ένα λεπτό μπαμ!» είναι η συγκλονιστική μαρτυρία του επιβάτη.

Δεκάδες οι νεκροί και τραυματίες από την απίστευτη τραγωδία. Άντρες της ΕΜΑΚ βγάζουν σε μαύρες σακούλες τις σορούς από τα πρώτα βαγόνια.

Ενας από τους αυτόπτες μάρτυρες περιγράφει στην ΕΡΤ, ότι «εντοπίσαμε τρεις ανθρώπους νεκρούς και δύο τραυματίες, 30 και 40 μέτρα από το σημείο που έγινε η σύγκρουση».

Από την πρώτη στιγμή οι διασώστες βρέθηκαν στο σημείο για να απεγκλωβίσουν αρχικά τους διασωθέντες ενώ οι γερανοί απομάκρυναν τα συντρίμμια από το σημείο για να ανοίξει τον δρόμο στους άντρες των ΕΜΑΚ.

«Καιγόμαστε, πήραν τα μαλλιά μου φωτιά, είμαστε σε έναν γκρεμό» ούρλιαζε κλαίγοντας στο τηλέφωνο μια επιζώσα η οποία επικοινώνησε με τους γονείς της λίγα δευτερόλεπτα μετά το δυστύχημα.

«Ζήσαμε μια κόλαση»

«Βιώσαμε μια κόλαση. Έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα». Με αυτόν τον τρόπο, ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης Στέφανος Γωγάκος περιέγραψε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» τις στιγμές που και ο ίδιος βίωσε στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε στα Τέμπη.

Ο κ. Γωγάκος, ο οποίος επέβαινε στο πέμπτο βαγόνι της αμαξοστοιχίας που είχε ξεκινήσει από Αθήνα, τραυματίστηκε στο κεφάλι και μετά τις πρώτες βοήθειες από τα πληρώματα του ΕΚΑΒ επέστρεψε με λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη. «Επέστρεφα στη Θεσσαλονίκη από εργασίες στην Αθήνα, με το γρήγορο τρένο. Φτάνοντας έξω από τη Λάρισα, ακούστηκε μία ανακοίνωση ότι υπάρχει πρόβλημα στις γραμμές και πως θα χρειαστεί να κάνουμε μία στάση 15 λεπτών. Λίγο αργότερα και ενώ είχε ξεκινήσει και πάλι το τρένο, ακούσαμε έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Όλα τα τζάμια του βαγονιού μας έσπασαν και μέσα έμπαινε καπνός από φωτιά. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Από την έντονη πρόσκρουση τινάχτηκα στον αέρα και χτύπησα το κεφάλι μου στο ταβάνι. Πολλοί επιβάτες έπεσαν από τις θέσεις τους, ούρλιαζε ο κόσμος. Τα φώτα έσβησαν και ως μόνο εφόδιο είχαμε τους φακούς από τα κινητά τηλέφωνα. Μετά ήρθαν οι άνθρωποι του ΟΣΕ, άνοιξαν τις πόρτες και βγήκαμε σιγά σιγά έξω. Περπατώντας σε χωματόδρομο βγήκαμε σε ένα ξέφωτο, όπου μας περίμεναν τα ασθενοφόρα. Είχα αίματα στο κεφάλι, μας περιποιήθηκαν και στη συνέχεια μας έβαλαν στα λεωφορεία να γυρίσουμε στη Θεσσαλονίκη», συμπλήρωσε.

Αρκετοί φοιτητές, σύμφωνα με τον κ. Γωγάκο, βοήθησαν άλλους επιβάτες που ήταν εγκλωβισμένοι και που είχαν τραυματιστεί και δεν μπορούσαν μόνοι τους να βγουν από το τρένο, ενώ συμπλήρωσε πως η πληρότητα του συγκεκριμένου δρομολογίου ήταν στο 100%. «Συχνά ταξιδεύω με τρένο για την Αθήνα και επιστρέφω πάλι πίσω. Αυτή τη φορά, όλα τα βαγόνια ήταν γεμάτα και όλες οι θέσεις κατειλημμένες. Ευχαριστώ τον Θεό που είμαι ζωντανός».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, in.gr, ΕΡΤ