Παιδεία

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Πάρε τη μόρφωση στα χέρια σου και εμπιστεύσου το δημόσιο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Στη νέα ‘‘κανονικότητα’’ της ψηφιακής εποχής και της αδήριτης ανάγκης για διά βίου μάθηση και συνεχή (επανα)κατάρτιση και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού, το διαδίκτυο, οι εκπαιδευτικές τεχνολογίες και οι ψηφιακές κοινότητες είναι μέρος της καθημερινότητας.

Οι επιστημονικές εξελίξεις, οι τεχνολογικές αλλαγές και τα ερεθίσματα είναι τέτοια, που δεν νοείται πανεπιστημιακή εκπαίδευση χωρίς καινοτομίες και χωρίς την αξιοποίηση συνεργατικών μορφών τηλεκπαίδευσης, ψηφιακής μάθησης και επικοινωνίας. Σε αυτήν την περίοδο, που εξαιτίας και της πανδημίας της νόσου covid-19 άλλαξε δραματικά το εκπαιδευτικό τοπίο, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) ήταν ήδη στην ψηφιακή εποχή, ταυτόσημο με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Αποστολή του είναι να καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες όλων όσοι αναζητούν ευελιξία στις σπουδές τους, χωρίς αποκλεισμούς και περιορισμούς. Το ΑΠΚΥ, με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στην παροχή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αξιοποιεί όλα όσα έχουν να προσφέρουν οι πιο προηγμένες εκπαιδευτικές τεχνολογίες και το διαδίκτυο, επιτρέποντας έτσι στους φοιτητές και στις φοιτήτριές του να επωφεληθούν από ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό μαθησιακό περιβάλλον.

457-overhead-view-of-students-tease-180427.jpg

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει την πολύτιμη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να αποκτήσει έναν αναγνωρισμένο και αξιόπιστο τίτλο σπουδών, από τον προσωπικό του χώρο, στον χρόνο που μπορεί να διαθέσει, λόγω των υποχρεώσεών του, και στον δικό του ρυθμό μάθησης, χωρίς τους περιορισμούς της συμβατικής εκπαίδευσης. Το ΑΠΚΥ πρεσβεύει -όχι λόγω αλλά έργω- ότι η εκπαίδευση είναι δικαίωμα όλων σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους και αυτό μαρτυρεί το προφίλ της πανεπιστημιακής του κοινότητας, που σήμερα αριθμεί περίπου 3.000 φοιτήτριες και φοιτητές διαφόρων ηλικιακών ομάδων, από νεαρούς ώς ώριμους ενήλικες, άτομα με οικογένειες, μονογονείς και πολύτεκνους, ανέργους, άτομα με ειδικές ανάγκες, εργαζόμενους σε προσπάθεια ανέλιξης ή στροφής στην καριέρα τους. Την καταξίωση στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης επιβεβαιώνουν και οι περίπου 8.500 απόφοιτοι του ΑΠΚΥ, οι οποίοι είναι και οι καλύτεροι πρεσβευτές του.

Εξ αποστάσεως Προγράμματα Σπουδών σε κλάδους αιχμής

Τρεις Σχολές:

  • • Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών
  • • Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών
  • • Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης

Το ΑΠΚΥ προσφέρει στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα περισσότερα από 25 Προγράμματα Σπουδών σε Προπτυχιακό, Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό επίπεδο, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών πεδίων και κλάδων αιχμής. Ανταποκρινόμενο στις επιστημονικές εξελίξεις και στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας, το ΑΠΚΥ αναβαθμίζει τα υπάρχοντα προγράμματα και ανανεώνει το εκπαιδευτικό του χαρτοφυλάκιο. Στο πλαίσιο αυτής της ανανέωσης, για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 θα προσφερθούν και νέα καινοτόμα προγράμματα σπουδών. Η περίοδος υποβολής αιτήσεων για νεοεισερχόμενους φοιτητές και φοιτήτριες θα ανακοινωθεί στις αρχές Μαρτίου 2023.

Με στόχο την προαγωγή της διά βίου μάθησης, το ΑΠΚΥ παρέχει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους για εξειδίκευση και επιμόρφωση σε συγκεκριμένα αντικείμενα να εγγραφούν και να παρακολουθήσουν Θεματικές Ενότητες (μαθήματα) σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, οι οποίες προσφέρονται ως αυτοτελείς, χωρίς να χρειάζεται η φοίτηση σε ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών.

XVGraduationCeremony_5.jpg

Λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, τον δημόσιο χαρακτήρα του και με γνώμονα την παροχή εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς, το ΑΠΚΥ διατηρεί το κόστος φοίτησης ιδιαίτερα προσιτό και υποστηρίζει ομάδες φοιτητών και φοιτητριών με λιγότερες ευκαιρίες, όπως άνεργους, άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, κ.λπ., παρέχοντας σημαντικές μειώσεις διδάκτρων (από 10% ώς πλήρη απαλλαγή).

Ευέλικτη εκπαιδευτική μεθοδολογία, Καινοτόμες υποδομές τηλεκπαίδευσης

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου εφαρμόζει ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό μοντέλο, μέσα απ’ το οποίο οι φοιτητές μαθαίνουν μελετώντας στον δικό τους ρυθμό, με διαρκή αλληλεπίδραση με καθηγήτριες και καθηγητές εγνωσμένου κύρους, που τους βοηθούν ν’ αποκτήσουν νέες γνώσεις και ν’ αναπτύξουν νέες δεξιότητες. Το εκπαιδευτικό αυτό μοντέλο ενθαρρύνει την κριτική σκέψη και βοηθά τους φοιτητές να μάθουν πώς να µαθαίνουν: αξιοποιεί το γνωσιακό υπόβαθρο που ήδη έχουν· ενισχύει τη διάδραση ανάμεσα σε διδάσκοντες και σπουδαστές και τους επιτρέπει να μετασχηματίσουν τη γνώση σε πράξη και να την αξιοποιήσουν σε πραγματικές καταστάσεις της ζωής.

Στο ΑΠΚΥ, όλες οι εκπαιδευτικές διεργασίες πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως. Κύριο εκπαιδευτικό εργαλείο είναι η Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης eClass, ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό περιβάλλον μάθησης, το οποίο προσομοιώνει τις παραδοσιακές αίθουσες και συνθήκες διδασκαλίας και υποστηρίζει την ουσιαστική και αποτελεσματική αλληλεπίδραση φοιτητών και διδασκόντων. Η ψηφιακή πλατφόρμα προσφέρει στους φοιτητές και στις φοιτήτριες την ευελιξία να παρακολουθούν ζωντανά ή μαγνητοσκοπημένα τηλεδιαλέξεις και ομαδικές συμβουλευτικές συναντήσεις και να αλληλεπιδρούν με τους καθηγητές και τους συμφοιτητές τους. Οι διαδραστικές ακαδημαϊκές δραστηριότητες ενισχύσουν τη μάθηση και τις ικανότητες κριτικής ανάλυσης και σκέψης και βασίζονται, ως επί το πλείστον, σε πραγματικά σενάρια, με στόχο να βοηθήσουν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να αναπτύξουν δεξιότητες για την εξέλιξη της καριέρας και της σταδιοδρομίας τους. Το εκπαιδευτικό υλικό των προγραμμάτων σπουδών παρέχεται σε διάφορες μορφές, όπως επιστημονικά άρθρα, κεφάλαια βιβλίων ή ερευνητικών εργασιών, αλλά και βίντεο ή ακουστικό υλικό (π.χ. podcasts). Το eClass περιέχει συνεπώς όλα όσα χρειάζονται για την εξ αποστάσεως φοίτηση στο ΑΠΚΥ, ώστε οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά την πορεία μάθησής τους και να εκπληρώνουν τους εκπαιδευτικούς τους στόχους, με συνεχή ακαδημαϊκή υποστήριξη και καθοδήγηση από εγνωσμένου κύρους καθηγητές και καθηγήτριες.

Ως καινοτόμο Πανεπιστήμιο, επιδιώκοντας τη διαρκή εξέλιξή του, το ΑΠΚΥ αναβαθμίζει τακτικά τις υποδομές τηλεκπαίδευσης και τις διδακτικές προσεγγίσεις του. Ενδεικτικά της πρωτοπορίας του στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι και τα χρυσά βραβεία που εξασφάλισε το Πανεπιστήμιο στα Cyprus Education Leaders Awards το 2019, το 2020 και το 2021.

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Εγγύηση στις σπουδές εξ αποστάσεως

  • • Σύγχρονο, καινοτόμο και εγνωσμένου κύρους δημόσιο Πανεπιστήμιο με πάνω από 20 χρόνια εμπειρία στην εκπαίδευση εξ αποστάσεως.
  • • Υψηλής ποιότητας αναγνωρισμένα προγράμματα σε όλα τα επίπεδα σπουδών (πτυχίο-μάστερ-διδακτορικό), με άμεσο αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.
  • • Δικαίωμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανεξαρτήτως ηλικίας, κοινωνικού προφίλ, επαγγελματικής κατάστασης ή τόπου διαμονής.
  • • Ευέλικτες σπουδές, προσαρμοσμένες στις ανάγκες/υποχρεώσεις των φοιτητών και των φοιτητριών, που σπουδάζουν από τον προσωπικό τους χώρο, στον δικό τους χρόνο και ρυθμό μάθησης.
  • • Υπερσύγχρονη Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης, εργαλεία συνεργασίας και επικοινωνίας καθηγητών - φοιτητών, τόσο σε πραγματικό χρόνο, όσο και ασύγχρονα.
  • • Προσιτό κόστος φοίτησης, μειώσεις διδάκτρων σε ειδικές ομάδες πληθυσμού.
  • • Διεθνούς κύρους ακαδημαϊκό προσωπικό με σημαντική διδακτική και ερευνητική εμπειρία.
  • • Ενεργή συμμετοχή στο ερευνητικό γίγνεσθαι.
  • • Έδρες UNESCO, Jean Monnet και διεθνείς διακρίσεις.

Στοιχεία επικοινωνίας

www.ouc.ac.cy | +357 22 411600 | info@ouc.ac.cy |admissions@ouc.ac.cy

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Facebook: @oucyprus

Twitter: @oucyprus

YouTube: @openuniversitycy

Instagram: @openuniversitycyprus

LinkedIn: @open-university-of-cyprus

Logo-GR-DIGITAL.jpg