Παιδεία

Το πρώτο σχολείο που διδάσκει Πολλαπλή Νοημοσύνη

Πρωτοπορούμε και πάλι, όντας το μόνο σχολείο που διδάσκει Πολλαπλή Νοημοσύνη

Σύμφωνα με τον Stephen Hawking, «Ευφυΐα είναι η ικανότητα να προσαρμόζεσαι στις αλλαγές» κι εμείς στην Ελληνική Σχολή ΠΑΣΚΑΛ έχουμε την πεποίθηση ότι μόνο μέσα από τις αλλαγές και τη συνεχή αναπροσαρμογή μπορούμε να οδηγηθούμε σε διαρκή πρόοδο. 

Πιστοί σ’ αυτόν τον βασικό για μας πυλώνα, πρωτοπορούμε εντάσσοντας στο αναλυτικό μας πρόγραμμα το μάθημα της Πολλαπλής Νοημοσύνης σε όλες τις τάξεις. Στόχος είναι η διδασκαλία και η ανάπτυξη -πέραν των γνωστικών- και των μη γνωστικών δεξιοτήτων όπως η επιμονή, τα κίνητρα, η ενσυναίσθηση και ο αυτοέλεγχος, για τη δημιουργία δυνατών και υγιών νοητικά και συναισθηματικά ενηλίκων, έτοιμων για τη μελλοντική τους ακαδημαϊκή αλλά και επαγγελματική ζωή.

Με την καθοδήγηση του ειδικού συνεργάτη μας, Δρoς Γιάννη Καλογεράκη, οι μαθητές θα διδαχθούν Συναισθηματική, Κοινωνική, Δημιουργική, Ηθική, Οικολογική και Πνευματική Νοημοσύνη. Το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα απευθύνεται στους μαθητές μας Γυμνασίου και Λυκείου, και διαμορφώνεται αντίστοιχα για την κάθε τάξη και κάθε βαθμίδα.

 

Οι πολλαπλές νοημοσύνες και κυρίως η Συναισθηματική Νοημοσύνη σπάνια έχουν θέση στα σχολεία, καθώς αυτά επικεντρώνονται κυρίως στις γνωστικές δεξιότητες. Αυτό επιδιώκουμε να αλλάξουμε στην Ελληνική Σχολή ΠΑΣΚΑΛ. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η Πολλαπλή Νοημοσύνη και διδάσκεται και αναπτύσσεται, καθώς και ότι έχει τεράστια σημασία στην πρόοδο, την ανάπτυξη, την ευτυχία, την ακαδημαϊκή επιτυχία και αργότερα την επαγγελματική σταδιοδρομία των παιδιών.

Kalogerakis seminar 1.jpg

 

Για παράδειγμα, η Συναισθηματική Νοημοσύνη επιδρά με συγκλονιστικό τρόπο στην προσωπική βελτίωση, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στη σχέση με τον εαυτό του και με τους άλλους, στην αυτοπεποίθηση και την αποφυγή παραβατικής συμπεριφοράς, στη σχολική και ακαδημαϊκή απόδοση του παιδιού. Η Συναισθηματική Νοημοσύνη βοηθά να διαχειριστεί ένα παιδί τα συναισθήματά του, να τα κατανοήσει και κατόπιν να κατανοήσει και τα συναισθήματα των άλλων. Συντελεί σημαντικά στη δημιουργία περιβάλλοντος συνεργασίας και βελτιώνει την κατανόηση και την ποιότητα των σχέσεων και της ζωής του.

 

Η Κοινωνική Νοημοσύνη καθιστά τα παιδιά ικανά να λειτουργήσουν και να κατανοήσουν το κοινωνικό πλαίσιο, αντιλαμβανόμενα ακριβώς τη θέση τους μέσα σε αυτό, αναπτύσσοντας την κοινωνική υπευθυνότητα και δημιουργώντας τις βάσεις για δούναι και λαβείν μέσα σε υγιή πρότυπα.

 

Η Δημιουργική Νοημοσύνη βοηθά τα παιδιά να ανακαλύψουν και να αξιοποιήσουν τις αστείρευτες δημιουργικές τους ικανότητες, που συχνά η στείρα τεχνογνωστική εκπαίδευση καταπιέζει και εξαφανίζει.

 

Η καλλιέργεια της Πολλαπλής Νοημοσύνης αυξάνει τα κίνητρα των παιδιών, ενεργοποιεί την αισιοδοξία τους, τη χαρά, την αίσθηση του σκοπού και ταυτόχρονα καταστέλλει τη βία και την παραβατική συμπεριφορά. Συμβάλλει στη μείωση της μάστιγας της κατάθλιψης και της κοινωνικής απομόνωσης, που τόσο συχνά συναντάμε τελευταία.

Picture1.jpg

 

Η Συναισθηματική Νοημοσύνη και οι υπόλοιπες νοημοσύνες αναπτύσσονται καλύτερα στα παιδιά, όταν η πληροφορία μεταδίδεται μέσα από παραδείγματα. Γνωρίζοντας αυτό στην Ελληνική Σχολή ΠΑΣΚΑΛ, σε συνεργασία με τον Δρα Καλογεράκη, καταρτίσαμε ένα πρόγραμμα κυρίως βιωματικό και διαδραστικό, γεμάτο παραδείγματα και ασκήσεις. Τα παιδιά βιώνουν το παράδειγμα και κατανοώντας τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις στις ιστορίες που διδάσκονται, υιοθετούν σταδιακά αντίστοιχες στάσεις και συμπεριφορές, που γίνονται δυνατά πρότυπα και είναι ικανά να διαρκέσουν μια ολόκληρη ζωή. Η Συναισθηματική και οι άλλες νοημοσύνες μαθαίνονταιˑ γι’ αυτό είναι σημαντικό να ασκηθεί κανείς σε αυτές από νωρίς.

 

Το διδακτικό μας προσωπικό έχει εκπαιδευτεί και θα εκπαιδεύεται συνεχώς από τον Δρα Καλογεράκη, ώστε να παρέχει στα παιδιά μας το καλύτερο επίπεδο γνώσης, με τις πλέον σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους και περιεχόμενο.

 

Η Σχολή μας μπαίνει σε μια νέα εποχή. Γίνεται ένα σχολείο συναισθημάτων, δημιουργικότητας, κοινωνικής, ηθικής και οικολογικής ευαισθησίας και σεβασμού στο διαφορετικό. Μαθαίνουμε στα παιδιά μας να σκέφτονται έξυπνα με την καρδιά τους και δημιουργούμε αυριανούς ενήλικες με αυτεπίγνωση, δυνατότητα διαχείρισης των συναισθημάτων τους, ενσυναίσθηση, επικοινωνία και δυνατότητα ποιοτικής συνεργασίας. Χτίζουμε μια δημιουργική κοινωνία με ηθική και αξίες και της παραδίδουμε ανθρώπους ευτυχισμένους, με επίγνωση της αξίας και των δυνατοτήτων τους.