Οι πρώην Βουλευτές διαβουλεύονται

Με τη δεύτερή τους εκδήλωση (η πρώτη αφορούσε τη 17η τροποποίηση του Συντάγματος), που φιλοξενήθηκε και πάλι από τη Βουλή, οι πρώην βουλευτές συζήτησαν με ομιλίες της Ελένης Θεοχάρους, Κυριάκου Τυρίμου, Μαρίας Κυριάκου και Πάμπου Παπαγεωργίου την οικονομική πολιτική και τις επιπτώσεις σ’ αυτήν από την πανδημία και το πόλεμο στην Ουκρανία.

Μετά το καλωσόρισμα του Προέδρου, Σοφοκλή Φυττή, ήταν εξαιρετικός ο χαιρετισμός της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, που τόνισε ιδιαίτερα τη μεγάλη σημασία της παρέμβασης καθώς και της πολύχρονης προγενέστερης πείρας και γνώσεων διατελεσάντων βουλευτών και υπέδειξε, ορθά, την ανάγκη σύμπλεξης και αξιοποίησης της συσσωρευμένης από χρόνια εμπειρίας. Μια άποψη και θέση ορθή, μη εφαρμοσθείσα όμως από της ύπαρξης του κράτους μας.

Ο χαιρετισμός της Γενικής Διευθύντριας της Βουλής Τασούλας Ιερωνυμίδου δεν περιορίστηκε σε απλές φιλοφρονήσεις και φραστικές τυπικές ωραιολογίες. Ήταν μια εκτεταμένη και τεκμηριωμένη ανάλυση των σωρευτικών επιπτώσεων στην τοπική αλλά και παγκόσμια οικονομία (πέρα από την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών) μιας τριετίας απρόβλεπτων συνεπειών που εμπεριείχαν σοβαρότατους κινδύνους οικονομικής αποσταθεροποίησης. Κινδύνους που κατάφερε ο απλός πολίτης να αντέξει και η Βουλή με την Εκτελεστική Εξουσία να διατηρήσουν και να επιτύχουν ρυθμούς ανάπτυξης που μας ανέδειξαν μεταξύ των καλύτερων οικονομιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ορθά δε υπέδειξε ότι αυτό πρέπει να είναι το μέλημα κάθε κράτους με τη σύμπραξη των πολιτικών δυνάμεων και του ίδιου του λαού.

Οι δύο πρώτοι ομιλητές, ιατροί και οι δύο, μίλησαν για τις εμπειρίες και προσπάθειες εισαγωγής του Σχεδίου Υγείας τότε, αλλά και το τι πέρασε και με πόσες πρωτόγνωρες δυσκολίες η κυπριακή κοινωνία κατά την πανδημία και τα όσα προβλήματα προέκυψαν στην οικονομία και στον τρόπο ζωής, για να ακολουθήσουν οι δύο άλλοι ομιλητές που ανέλυσαν τα προβλήματα και τις δυσκολίες πριν και μετά την τελευταία τριετία από καθαρά οικονομική θεώρηση. Έτσι συμπληρώθηκε, με συντονιστή τον κ. Πολύβιο Κόλοκο, μια βραδιά με αναφορές όχι μόνο σε ιστορικές μνήμες και εμπειρίες άλλων εποχών κοινοβουλευτικής δράσης, αλλά και προειδοποιήσεις για νέους κινδύνους περί την προφανή ανάγκη θωράκισης της ανθεκτικότητας της οικονομίας χάριν του δημόσιου συμφέροντος.

Μια εκδήλωση που συνέπεσε με τη Γιορτή της Γυναίκας, που τίμησε επίσης η όλη βραδιά. Τελικό συμπέρασμα: ήταν μια ακόμη εκδήλωση, η οποία ανέδειξε την ανάγκη που είχε και έχει ο τόπος, για να πετύχει τη διάσωσή του από την τουρκική βουλιμία σε βάρος μας. Της σύμπνοιας και της αλληλοκατανόησης μακριά από μικροπολιτικές αχρείαστες αντιπαραθέσεις. Δεν το πέτυχαν οι πρώην βουλευτές, ας το επιδιώξουν και ας το πετύχουν οι εν ενεργεία βουλευτές, χάριν του κυρίαρχου λαού.