Παιδεία

Συντονισμός αρμοδίων για κατάργηση τετραμήνων

Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Επιτροπή Παιδείας της Βουλής και ΟΕΛΜΕΚ συμφωνούν ότι ο θεσμός των τετραμήνων απέτυχε και ψάχνουν την εναλλακτική

Νίκος Χριστοδουλίδης, Βουλή και ΟΕΛΜΕΚ συμφωνούν πως ο θεσμός των τετραμήνων έχει αποτύχει.

Η ΟΕΛΜΕΚ και η Επιτροπή Παιδείας κάνουν ξεκάθαρο πως προκρίνουν την κατάργηση του θεσμού, ενώ και ο ίδιος ο ΠτΔ σημειώνει πως «πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσουμε», με δεδομένο πως τα τετράμηνα δεν εκπλήρωσαν τον στόχο τους.

Ωστόσο, τα τετράμηνα έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή και εγείρεται ζήτημα εάν γίνεται να καταργηθούν ή όχι και αν όχι, ποια μπορεί να είναι η εξέλιξη του όλου ζητήματος.

Ο θεσμός των τετραμήνων ίσως να ήταν ο πρωταγωνιστής στα θέματα Παιδείας τη χρονιά που έφυγε, και η αλήθεια είναι πως φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει πολύ και αυτήν τη χρονιά. Παρόλο που με τη νέα Κυβέρνηση τα πράγματα φαίνεται πως έχουν πάρει μια πορεία διευθέτησης του ζητήματος, ο δρόμος μοιάζει να είναι ακόμη μακρύς.

Χριστοδουλίδης: Ναι στην κατάργηση των τετραμήνων, αλλά…

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του για τον θεσμό λίγες μέρες πριν, επισήμανε πως τα τετράμηνα θα πρέπει να καταργηθούν, με νομοθετική ρύθμιση από τον Σεπτέμβριο.

Συνοδευόμενος από την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, κατά την επίσκεψή του στο Δημοτικό Σχολείο «Πεύκιος Γεωργιάδης», ανέφερε πως τίθενται οι βάσεις για να πετύχουν τους στόχους που έχει η Κυβέρνηση στα θέματα της Εκπαίδευσης και της Παιδείας, ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες, μέσα από τη μάθηση. Πράγμα που δύσκολα, ομολογουμένως, θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα από το υφιστάμενο πρόγραμμα αξιολόγησης.

Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως η θέση του είναι ξεκάθαρη, σκόρπισε ικανοποίηση κι ελπίδα σε όσους εδώ και καιρό αναμένουν την κατάργηση των τετραμήνων. «Τα τετράμηνα όντως δεν έχουν πετύχει τους στόχους τους, οι στόχοι ήταν πολύ συγκεκριμένοι, δεν έχουν επιτευχθεί και έχω μιλήσει με την Υπουργό για να δούμε πώς μπορούμε και νομικά να είμαστε διασφαλισμένοι να μπορούμε να προχωρήσουμε με την αλλαγή των τετραμήνων. Ναι στην κατάργηση των τετραμήνων, αλλά πρέπει να υπάρχει κάτι άλλο στο θέμα της εξέτασης των μαθητών», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Το πρώτο θέμα που απασχολεί είναι με τι θα αντικατασταθούν τα τετράμηνα, ενώ, όπως ο ίδιος τόνισε, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σε μια σχολική χρονιά δεν μπορεί να υπάρχει διαφορετική εξέταση στο πρώτο και διαφορετική στο δεύτερο τετράμηνο. Άρα, τα τετράμηνα, με νομοθετική ρύθμιση, θα πρέπει να καταργηθούν, από τον Σεπτέμβριο και όχι τώρα.

Ένα από τα θέματα που απασχόλησε ιδιαίτερα γονείς και μαθητές ήταν η βαρύτητα του βαθμού των τετραμήνων στον τελικό βαθμό, με τον Πρόεδρο να επισημαίνει ότι υπάρχουν κάποια νομικά θέματα.

Για να λυθεί οποιοδήποτε νομικό θέμα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης το απόγευμα της Πέμπτης, 9 Μαρτίου, είχε συνάντηση με τους Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, στη συνάντηση αντάλλαξαν απόψεις και δόθηκαν συμβουλές.

Όσον αφορά τα τετράμηνα, στο παρόν στάδιο προτεραιότητα είναι η βαρύτητα των εξετάσεων, ενώ όλα θα εξαρτηθούν από τις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει η αρμόδια Υπουργός.

Προκρίνει κατάργηση η Επιτροπή Παιδείας

Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής λίγο πολύ έδειξε τις προθέσεις της για τα τετράμηνα από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Η «Σ» συνάντησε τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Παύλο Μυλωνά, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στην επικείμενη συνάντηση της Επιτροπής με τη νέα Υπουργό την ερχόμενη Τετάρτη, όσο και στο τι πήγε στραβά με τον θεσμό.

«Θα πρέπει να περιμένουμε να έρθει η Υπουργός, κι εμένα η αντίληψή μου είναι ότι προβληματίζεται η εκτελεστική εξουσία, δηλαδή πώς θα διαχειριστεί το θέμα, το οποίο είναι πως υπάρχει μία αναγνώριση του γεγονότος ότι απέτυχε ο θεσμός. Η Βουλή είμαστε αποφασισμένοι τουλάχιστον κατά πλειοψηφία, αυτό έχω καταλάβει από τις διαβουλεύσεις που έχουμε με συναδέλφους, να προχωρήσουμε σε κατάργηση αυτού του θεσμού. Έχουμε ένα χρονικό περιθώριο μέχρι αρχές Ιουνίου να ολοκληρώσουμε τη συζήτηση, να βρούμε τη νέα μέθοδο αξιολόγησης των μαθητών κι ελπίζουμε να έχουμε συνοδοιπόρους την εκτελεστική εξουσία και την Υπουργό, ούτως ώστε να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα αξιολόγησης των μαθητών».

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, τα τετράμηνα ουσιαστικά είναι ο νέος τρόπος που καθιερώθηκε από το 2017 για την αξιολόγηση των μαθητών και «δεν είναι τίποτε άλλο, από ένα διαγώνισμα που γινόταν κεντρικά πλέον από το Υπουργείο Παιδείας», είπε.

Ο κ. Μυλωνάς επισήμανε πως είναι υποχρέωση να προχωρήσουν σε αλλαγές, ενώ χρέωσε την αποτυχία του θεσμού στο γεγονός πως οι δομές και το σύστημα δεν ήταν έτοιμα για εφαρμογή των τετραμήνων.

«Όποιος επιμένει σε αυτό το σύστημα, μάλλον δεν έχει αντίληψη σοβαρή των σχολικών μονάδων και τι αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές και αυτό το λέω μετά λόγου γνώσεως, διότι έχω επισκεφθεί πέραν των 280 σχολικών μονάδων και όχι επίσκεψη τυπική, με συναδέλφους της Επιτροπής Παιδείας. Αν δεν πας να συναντήσεις το πρόβλημα, αν δεν κουβεντιάσεις, δεν θα ξέρεις το πρόβλημα, οπότε χάρηκα όταν είδα προχθές τη νέα Υπουργό Παιδείας και μου είπε ότι θα μας συνοδεύει στις επισκέψεις στα σχολεία.

»Την περιμένουμε να έρθει με τις προτάσεις της. Θα της δώσουμε τον χρόνο την επόμενη Τετάρτη, που θα έρθει στη Βουλή, να δούμε τι σκέφτεται η ίδια και απαντάω ευθέως η πρόθεση η δική μου είναι να προχωρήσουμε σε κατάργηση του θεσμού των τετραμήνων και την εξεύρεση ενός νέου τρόπου αξιολόγησης των μαθητών», τόνισε.

Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε πως «μιλούμε για τα παιδιά μας, τα οποία από το πρωί μέχρι το βράδυ είναι μέσα σε κουτιά. Δηλαδή σ’ ένα διαμέρισμα, τους μεταφέρουμε με το αυτοκίνητο, ένα άλλο κουτί, στις σχολικές μονάδες, άλλα κουτιά, όπου έχουν έναν εκπαιδευτικό πιεσμένο να τρέχει να τους δώσει την γνώση και μετά ξανά στο κουτί που λέγεται αυτοκίνητο να τους μεταφέρει στο σπίτι, όπου κρατούν και ένα άλλο κουτί, ένα τηλέφωνο και μετά όλο το απόγευμα στο κουτί του αυτοκινήτου να πηγαίνουμε από το ένα φροντιστήριο στο άλλο».

Ο κ. Μυλωνάς τόνισε πως τα παιδιά πρέπει να παίξουν, να βγουν στις αλάνες, να λερωθούν, να χαρούν, να ερωτευτούν, να γίνουν άνθρωποι ολοκληρωμένοι, να αναπτύξουμε και την πνευματικότητά τους, την ηθική τους, την ανθρωπιά τους, τη χαρά τους.

Η λύση της ΟΕΛΜΕΚ

Η αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Ρένα Γιαβρή, μίλησε στη «Σ» επισημαίνοντας πως η νέα Κυβέρνηση πρέπει να επισπεύσει τη διαδικασία για κατάργηση του θεσμού, ώστε η επόμενη σχολική χρονιά 2023-2024 να λειτουργήσει με νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών.

Η Οργάνωση, μάλιστα, ετοιμάζει τα αιτήματά της για τη συνάντηση που θα έχει με την Υπουργό Παιδείας, την ερχόμενη Πέμπτη το μεσημέρι.

Κατά τη συζήτηση που θα γίνει, αλλά και για τις αποφάσεις που θα ληφθούν, είναι σημαντικό να μη θυματοποιηθούν οι μαθητές που έδωσαν φέτος τις εξετάσεις τετραμήνων, όπως ανέφερε η κυρία Γιαβρή.

Ανάμεσα σε άλλα φαίνεται πως στις θέσεις της ΟΕΛΜΕΚ είναι η κατάργηση της ενδιάμεσης εξέτασης για τη Γ’ Λυκείου, αν όχι και οι δύο εξετάσεις του θεσμού, ώστε οι μαθητές να μπορούν να ετοιμαστούν για τις Παγκύπριες Εξετάσεις.

Η κ. Γιαβρή επισήμανε πως η ΟΕΛΜΕΚ απορρίπτει οποιαδήποτε σκέψη κατάργησης των Παγκύπριων Εξετάσεων, τις οποίες θεωρούν τον πιο αξιόπιστο θεσμό.

Η κ. Γιαβρή ανέφερε, μάλιστα, πως υπάρχει η σκέψη για μία εξέταση και για τις τάξεις Γυμνασίου, με την ύλη της εξέτασης να μην υπερβαίνει το 60% της διδακτέας ύλης, η οποία θα πρέπει να γνωστοποιείται σε μαθητές και καθηγητές αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν αρκετές συναντήσεις, για τις οποίες υπάρχουν πολλές προσδοκίες. Το πρόβλημα στο οποίο έχει εξελιχθεί η πορεία του θεσμού ίσως βρει κάποια λύση την εβδομάδα που έρχεται, εκπλήσσοντάς μας ευχάριστα, ίσως πάλι και όχι…