Αναλύσεις

Αφαιρέσεις όγκων εγκεφάλου σε νεογέννητα

Δρ Βασίλειος Ζέρρης: «Οι όγκοι του εγκεφάλου μπορούν να αντιμετωπιστούν στα παιδιά ακόμα κι όταν είναι νεογέννητα από εξειδικευμένο και έμπειρο παιδονευροχειρουργό»

Μια εξαιρετικά σημαντική Ημερίδα με θέμα τους καρκίνους του εγκεφάλου πραγματοποίησε χθες Σάββατο (11/3/23), ο ΠΑΣΥΚΑΦ και ο Σύνδεσμος Φίλων και Ατόμων με Όγκους Εγκεφάλου «CBTA», στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες που μίλησαν στην Ημερίδα, υπό τον τίτλο «Διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο», ήταν και ο διεθνούς φήμης νευροχειρουργός, καθηγητής Βασίλειος Ζέρρης. Η «Σημερινή» άδραξε την ευκαιρία και πραγματοποίησε ολιγόλεπτη συνέντευξη με τον γιατρό, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει σώσει δεκάδες ζωές στο εξωτερικό καθώς και στην Κύπρο.

Μεταξύ άλλων ο γιατρός έχει πραγματοποιήσει διαχωρισμό δεξιού και αριστερού εγκεφάλου σε μωρά που έπασχαν από επιληψία, με θεαματικά αποτελέσματα.

Έχει επίσης διενεργήσει αφαιρέσεις όγκων εγκεφάλου με τον ασθενή να βρίσκεται ξύπνιος και όχι σε ύπνωση (με αναισθησία), την ώρα του χειρουργείου, ώστε να αφαιρεθεί ολόκληρος ο όγκος του εγκεφάλου, αλλά συγχρόνως να μην επηρεαστεί το κέντρο ομιλίας του ασθενούς.

Ο γιατρός εφαρμόζει επίσης ελάχιστα επεμβατικές σπονδυλοδεσίες, ανάμεσα στα πλεονεκτήματα των οποίων περιλαμβάνονται οι πολύ μικρές τομές δέρματος, που ελαχιστοποιούν τον μετεγχειρητικό πόνο και επιταχύνουν την αποκατάσταση του ασθενούς.

Γιατρέ, πόσο επικίνδυνος είναι ο όγκος εγκεφάλου και ποιοι οι τρόποι αντιμετώπισής του;

Υπάρχει ένα μεγάλο εύρος όγκων εγκεφάλου. Από ιάσιμους μέχρι πολύ επιθετικούς. Σε όλους τους όγκους, το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι η χειρουργική αφαίρεση. Όσο μεγαλύτερο κομμάτι καταφέρει να αφαιρέσει ο χειρουργός, τόσο καλύτερη η πρόγνωση του ασθενούς. Ευτυχώς, σήμερα, έχουμε σύγχρονες τεχνικές που εξασφαλίζουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο χειρουργείο. Μερικές από αυτές είναι η Νευροπλοήγηση, που στην ουσία είναι ένα GPS για τον εγκέφαλο, η χειρουργική αφαίρεση με τον ασθενή ξύπνιο, που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που ο όγκος βρίσκεται σε ευαίσθητα σημεία του εγκεφάλου, καθώς και η χρήση χρωστικών ουσιών που διαφοροποιούν τον όγκο από τον φυσιολογικό εγκέφαλο.

Έχετε στο ενεργητικό σας σωρεία επεμβάσεων με απόλυτη επιτυχία, με πιο πρόσφατη την περίπτωση μικρού παιδιού στο Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας. Πώς αντιμετωπίστηκε το εν λόγω περιστατικό;

Όντως, με την αρωγή της Κυπριακής Δημοκρατίας και ιδιαίτερα της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, αντιμετωπίσαμε ένα παιδάκι με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Λόγω του τραυματισμού του εγκεφάλου, το παιδί είχε αναπτύξει σημαντική ενδοκράνια πίεση και μετατόπιση του εγκεφάλου, με άμεση απειλή για τη ζωή του.

Προέβημεν σε άμεση αποσυμπιεστική κρανιοτομή, με αποτέλεσμα το παιδί σήμερα να βρίσκεται σε εξαιρετική κλινική κατάσταση και σιγά-σιγά να επανέρχεται σε μία φυσιολογική ζωή.

Από ποια ηλικία μπορεί ένα παιδάκι να χειρουργηθεί και ποιες είναι οι καινοτόμες τεχνικές στη νευροχειρουργική και συγκεκριμένα στην αφαίρεση όγκου από τον εγκέφαλο;

Οι όγκοι του εγκεφάλου μπορούν να αντιμετωπιστούν στα παιδιά ακόμα και από νεογέννητα, από εξειδικευμένο παιδονευροχειρουργό με εμπειρία στα παιδιά.

Όσον αφορά τις καινοτόμες τεχνικές, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να δοθεί στην αφαίρεση όγκων με τον ασθενή ξύπνιο. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται όταν ο όγκος βρίσκεται κοντά σε σημαντικά κέντρα λειτουργίας, όπως το Κέντρο της Κίνησης και το Κέντρο της Ομιλίας. Με την τεχνική αυτή μπορούμε να μεγιστοποιούμε την αφαίρεση του όγκου, χωρίς να επηρεάζουμε τη λειτουργικότητα του ασθενούς.

Πέραν της έμπρακτης συμβολής σας, όταν χρειάζεται για τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων στο Μακάρειο Νοσοκομείο, αξίζει να κάνουμε αναφορά και στον ακαδημαϊκό σας ρόλο, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτή σας την ιδιότητα...

Είχα την τιμή και την τύχη, η Κυπριακή Δημοκρατία να με τιμήσει και να με εμπιστευτεί ως Καθηγητή Νευροχειρουργικής με τη Διεύθυνση της Νεοσύστατης Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κύπρου. Πέραν αυτού, έχω διατελέσει Καθηγητής Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο. Η διδασκαλία φοιτητών, πέραν της χαράς από τη συναναστροφή με νέους συναδέλφους γεμάτους όνειρα, με κρατά σε συνεχή επιστημονική εγρήγορση και με οδηγεί να είμαι ενήμερος για κάθε νέα επιστημονική εξέλιξη στον τομέα της Νευροχειρουργικής και ιδιαίτερα των όγκων του εγκεφάλου. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Nottingham της Αγγλίας, διατηρώ εργαστήριο που ερευνά τη χρήση αναερόβιων βακτηριδίων στην αντιμετώπιση των όγκων του εγκεφάλου. Πέραν αυτών, μαζί με τους συναδέλφους μου έχουμε συγγράψει το βιβλίο «NEUROSURGICAL REVIEW», που χρησιμοποιείται παγκοσμίως από νευροχειρουργούς κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους.