Κόμματα

ΑΚΕΛ: «Παραπέμπει αλλού» η συνεργασία Υπουργών Κύπρου – Ελλάδας

Κριτική και επιφυλάξεις από το ΑΚΕΛ για την σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Αθήνας-Λευκωσίας που ανακοίνωσαν χθες ο ΠτΔ με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη

Κριτική και επιφύλαξη εκφράζει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ για το γεγονός ότι στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου που ανακοίνωσαν χθες οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης, θα γίνονται συναντήσεις και κοινές συνεδρίες των Υπουργικών Συμβουλίων των δύο κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος της Αριστεράς, η συνεργασία με την Ελλάδα «ήταν και είναι απαραίτητη», ωστόσο όχι στον βαθμό που θα γίνεται στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Η επιφύλαξη του ΑΚΕΛ όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές του κόμματος στη «Σημερινή» εντοπίζεται στο γεγονός ότι η συχνή επαφή και ο συντονισμός Υπουργών των δύο κυβερνήσεων και ειδικότερα οι κοινές συνεδρίες των Υπουργικών Συμβουλίων στην παρουσία του Προέδρου και του Πρωθυπουργού αντίστοιχα, «στέλνουν το μήνυμα πως τίθεται εν αμφιβόλω η ανεξάρτητη υπόσταση και δικοινοτική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ

Η ενισχυμένη και πολύπλευρη διακρατική συνεργασία με την Ελλάδα ήταν και είναι απαραίτητη, δεδομένου μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι το πιο σημαντικό στήριγμα της Κύπρου στον αγώνα της. Η δε θεσμοθέτηση της διακυβερνητικής συνεργασίας είναι επίσης καλοδεχούμενη.

Ωστόσο, οι κοινές σύνοδοι των υπουργικών συμβουλίων Κυπριακής Δημοκρατίας και Ελλάδας ανά τακτά διαστήματα στην παρουσία του Προέδρου και του Πρωθυπουργού αντίστοιχα, όπως ανακοίνωσε χθες από την Αθήνα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, παραπέμπουν αλλού και δεν εκπέμπουν τα ορθά μηνύματα για την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητου δικοινοτικού κράτους. Είναι βέβαιο δε, ότι θα τύχουν εκμετάλλευσης από την τουρκική προπαγάνδα που θέλει να αμφισβητεί την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ΑΚΕΛ αναμένει από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη απαντήσεις και περαιτέρω διευκρινίσεις. Αναμένει, επίσης, ότι τέτοια σοβαρά ζητήματα θα συζητούνται στο Εθνικό Συμβούλιο πριν τη δημόσια εξαγγελία των όποιων αποφάσεων.