Κυπριακό

ΠτΔ σε ΝτιΚάρλο - Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών

Την ετοιμότητά του να μεταβεί ακόμη και στη Νέα Υόρκη αν ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θεωρήσει ότι αυτό είναι απαραίτητο στο πλαίσιο των προσπαθειών για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προς την Αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, κατά τη σημερινή τους συνάντηση, όπως δήλωσε έπειτα από αυτήν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Την ετοιμότητά του να μεταβεί ακόμη και στη Νέα Υόρκη αν ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θεωρήσει ότι αυτό είναι απαραίτητο στο πλαίσιο των προσπαθειών για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προς την Αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, κατά τη σημερινή τους συνάντηση, όπως δήλωσε έπειτα από αυτήν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβίβασε στην κ. ΝτιΚάρλο εκ νέου ότι η νούμερο ένα προτεραιότητα της πλευράς μας είναι η άρση του αδιεξόδου και η άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, εντός του συμφωνημένου πλαισίου των ΗΕ.

Επίσης, ανέφερε, επανέλαβε την ετοιμότητά του οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί η κ. ΝτιΚάρλο και το κρίνει ότι είναι χρήσιμο για κοινή συνάντηση με τον κ. Τατάρ ακόμη και σήμερα.

Ερωτηθείς για την αντίδραση της κ. ΝτιΚάρλο στην πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν ότι ο ρόλος της ΕΕ θα είναι υποστηρικτικός στις διαπραγματεύσεις.

Σε ερώτηση, εξάλλου, για το θέμα του διορισμού ειδικού απεσταλμένου των ΗΕ, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως έθεσε αυτό το ζήτημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κ. ΝτιΚάρλο για να το μεταφέρει στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε πως η άφιξη της κ. ΝτιΚάρλο στέλνει ένα μήνυμα από τον ΓΓ του ΟΗΕ για την προσήλωσή του στην άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπτυξε στην κ. ΝτιΚάρλο την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ για τα οφέλη και τα κίνητρα που αυτή μπορεί να επιφέρει και να συμβάλει στην επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς κατάστασης για όλα τα μέρη.

Είπε στην κ. ΝτιΚάρλο πως η ΕΕ είναι το κοινό σπίτι Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και ήδη και οι Τουρκοκύπριοι απολαμβάνουν κάποια οφέλη από την ΕΕ και δεν πρέπει να βλέπουμε αυτή την πρόταση ως μια πρόταση που συμβάλλει αρνητικά, αλλά ως μια πρόταση που συμβάλλει πολύ θετικά στο κατάλληλο κλίμα που πρέπει να καλλιεργηθεί, ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Είπε ακόμη πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε την κ. ΝτιΚάρλο για τις επαφές που θα έχει και στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα και για την επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και εξέφρασε εκ νέου την ετοιμότητά του για μια συνάντηση οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί η κ. ΝτιΚάρλο και το κρίνει ότι είναι χρήσιμο για κοινή συνάντηση με τον κ. Τατάρ ακόμη και σήμερα.

Εξέφρασε τη βούληση και την ετοιμότητά του να μεταβεί και στη Νέα Υόρκη αν ο ΓΓ θεωρήσει ότι αυτό κρίνεται απαραίτητο, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την αντίδραση της κ. ΝτιΚάρλο στην πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν ότι ο ρόλος της ΕΕ θα είναι υποστηρικτικός στις διαπραγματεύσεις.

«Δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν τα Ηνωμένα Έθνη. Η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ. Τα ΗΕ έχουν μια συνεργασία με την ΕΕ και αυτό που ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ότι πάντοτε είναι εντός του πλαισίου των ΗΕ που θα κινούνται οι διαπραγματεύσεις», σημείωσε.

Ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως η κ. ΝτιΚάρλο είπε ότι «ο ρόλος της ΕΕ και η συνεργασία με τα ΗΕ είναι άριστη». Βλέπει θετικά το γεγονός ότι οι ενέργειες από πλευράς μας είναι ενέργειες που επιχειρούν να δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα. Και είναι αυτό που επιθυμούμε και εμείς, ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση αν η κ. ΝτιΚάρλο κλήθηκε να μεταφέρει κάποιο άλλο μήνυμα στον κ. Τατάρ πέραν της ετοιμότητας για κοινή συνάντηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως κλήθηκε να μεταφέρει την ειλικρινή βούληση της πλευράς μας για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ότι εμείς είμαστε ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αναμένουμε και τον κ. Τατάρ να έλθει με ειλικρινή βούληση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο των ΗΕ.

Κληθείς να πει αν θα υπάρξει συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στις Βρυξέλλες, ο Εκπρόσωπος είπε πως το πρόγραμμα του κ. Γκουτέρες στη βελγική πρωτεύουσα είναι βεβαρημένο. Σίγουρα θα υπάρξει η δυνατότητα έστω και στο περιθώριο για μια συνάντηση, ανέφερε.

Ερωτηθείς αν «κλείδωσε» μόνο συνάντηση με τον κ. Μισέλ στις Βρυξέλλες, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως είναι ορισμένη η συνάντηση με τον κ. Μισέλ. Πρόσθεσε πως θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τους Προέδρους των θεσμών της ΕΕ και με ηγέτες άλλων κρατών που θα ανακοινωθούν στο επόμενο διάστημα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταβάλει όλες του τις δυνάμεις να καλλιεργήσει το κατάλληλο θετικό κλίμα ούτως ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις άμεσα εντός του συμφωνημένου πλαισίου των ΗΕ».

«Η σημερινή συνάντηση κρίνεται ως πολύ σημαντική. Η κ. ΝτιΚάρλο αναφέρεται απευθείας στον ΓΓ των ΗΕ και ευελπιστούμε στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει την ευκαιρία να συζητήσει απευθείας και με τον ίδιο τον ΓΓ. Και αυτό που ο ίδιος έχει αναφέρει επανειλημμένα και οι δημόσιες του δηλώσεις το αποδεικνύουν είναι ότι η δική μας πλευρά θα συμβάλει θετικά και ουσιαστικά σε αυτή την προσπάθεια για άμεση επανέναρξη», σημείωσε.

Ερωτηθείς πόσο εφικτό είναι να αναμένονται εξελίξεις μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πει είναι ότι πρέπει οι εκλογές στην Τουρκία και στην Ελλάδα να μας βρουν έτοιμους. «Να είμαστε προετοιμασμένοι, να πραγματοποιήσει ο ίδιος τις διμερείς επαφές και την άλλη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα ενημερώσει και το Εθνικό Συμβούλιο μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», σημείωσε.

«Αυτό που είναι πρώτιστο στις προτεραιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η ετοιμότητά μας ανά πάσα στιγμή να ξανακαθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ειλικρινή διάθεση και βούληση για επίλυση του Κυπριακού», υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για το θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετέφερε στην κ. ΝτιΚάρλο ότι αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι η καλλιέργεια του κατάλληλου θετικού κλίματος από όλες τις πλευρές.

«Οι δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας συμβάλλουν στο κατάλληλο κλίμα. Ο ίδιος έχει επανειλημμένα πει ότι δεν πρόκειται να προβεί σε δηλώσεις απόδοσης ευθυνών για να καλλιεργηθεί αυτό το κλίμα και είναι το επιθυμητό και το καταλληλότερο να σεβαστεί και η άλλη πλευρά να μην υπάρχουν μονόπλευρες και μονομερείς προκλητικές ενέργειες», επεσήμανε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ