Ειδήσεις

"Τίγκα" οι Φυλακές - Άμεσα λύσεις ζητά η Ισότητα

Επιστολή προς την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, απέστειλε το Κλαδικό Συμβούλιο Δεσμοφυλάκων της Παγκύπριας Συντεχνίας Ισότητα, με εισηγήσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος του υπερπληθυσμού στις φυλακές.

Επιστολή προς την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, απέστειλε το Κλαδικό Συμβούλιο Δεσμοφυλάκων της Παγκύπριας Συντεχνίας Ισότητα, με εισηγήσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος του υπερπληθυσμού στις φυλακές.

Συγκεκριμένα, το Κλαδικό Συμβούλιο Δεσμοφυλάκων της συντεχνίας αναφέρει ότι «απαιτούνται πιο ολοκληρωμένες λύσεις, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος», αν και αναγνωρίζει πως έχουν ληφθεί διαχρονικά μέτρα από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Προεδρικής Χάρης.

Η Συντεχνία προτείνει αρχικά στην αρμόδια Υπουργό την ανέγερση νέων φυλακών σε κάθε μεγάλη πόλη, συμπεριλαμβανομένης της Λεμεσού, της Λάρνακας και της Πάφου, ανάλογα με τον πληθυσμό.

Όπως αναφέρει «η προσέγγιση αυτή -όχι μόνο- θα ανακούφιζε τον υπερπληθυσμό στις Κεντρικές Φυλακές, αλλά θα προωθούσε και την καλύτερη διαχείριση των σωφρονιστικών εγκαταστάσεων και θα βελτίωνε τις προσπάθειες επανένταξης.

Παράλληλα, η Ισότητα εισηγείται όπως εξεταστεί και η επέκταση των εναλλακτικών λύσεων αντί της φυλάκισης, όπως προώθηση της χρήσης εναλλακτικών λύσεων, για μη βίαιους και πρωτοεμφανιζόμενους παραβάτες, όπως η επιτήρηση, η κοινωνική εργασία και τα προγράμματα επανορθωτικής δικαιοσύνης.

«Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των φυλακισμένων ατόμων και θα συμβάλει στην επανένταξή τους στην κοινωνία», αναφέρει η Συντεχνία.

Επίσης, εισηγείται την επανεξέταση των πολιτικών καταδίκης και συγκεκριμένα την επαναξιολόγηση των υφιστάμενων πολιτικών επιβολής ποινών, ιδίως για μη βίαια αδικήματα και αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά.

Σύμφωνα με το Κλαδικό Συμβούλιο Δεσμοφυλάκων της Παγκύπριας Συντεχνίας Ισότητα «η εφαρμογή ηπιότερων ποινών και η υποστήριξη της στροφής προς προσεγγίσεις, που επικεντρώνονται στην επανένταξη, θα συνέβαλε στη μείωση του πληθυσμού των φυλακών».

Τέλος, εισηγείται στην αρμόδια Υπουργό αναβαθμισμένα προγράμματα απεξάρτησης και εκπαίδευσης, αφού όπως αναφέρει οι πρωτοβουλίες αυτές θα εξοπλίσουν τους κρατούμενους με τις απαραίτητες δεξιότητες και την απαραίτητη υποστήριξη για την επιτυχή επανένταξή τους στην κοινωνία μετά την αποφυλάκιση, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα υποτροπής.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ