Έγκλημα

Δυστύχημα ή δολοφονία - «Δεν τεκμηριώνεται βιασμός» λέει ο Ματσάκης

Αντιφατικά τα ευρήματα, νέα τροπή στην υπόθεση και αρκετά ερωτηματικά γεννούν τα γεγονότα και οι πληροφορίες γύρω από τον θάνατο της 28χρονης Lesya Bykova, της οποίας το πτώμα εντοπίστηκε την 11η Μαρτίου στην «Πέτρα του Ρωμιού»

Πέπλο μυστηρίου φέρεται να καλύπτει μέχρι στιγμής την υπόθεση του θανάτου της 28χρονης Ουκρανής, Lesya Bykova που βρέθηκε νεκρή το Σάββατο 11 Μαρτίου, σε παραλία κοντά στην «Πέτρα του Ρωμιού». Τα ερωτηματικά που εγείρονται αρκετά με την υπόθεση να λαμβάνει συνεχώς άλλη τροπή και κατεύθυνση και με την Αστυνομία να διερευνά όλα τα ενδεχόμενα που έκοψαν το νήμα της ζωής της 28χρονης. 

Το χρονικό της τραγωδίας 

Η 28χρονη γυναίκα βρισκόταν στην περιοχή με τον φίλο της, επίσης από την Ουκρανία, όταν κάτω από συνθήκες που διερευνώνται έχασε την ισορροπία της και έπεσε στο κενό, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Ο 30χρονος φίλος της 28χρονης, υποστήριξε πως η πτώση της οφείλεται σε ατύχημα αφού σύμφωνα με τον ίδιο, η άτυχη γυναίκα στην προσπάθεια της να βγάλει φωτογραφία έχασε την ισορροπία της και έπεσε στο κενό. Σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή Πάφου, Νίκο Τσαππή, η Αστυνομία διερευνά όλα τα ενδεχόμενα σε ό,τι αφορά την πτώση που οδήγησε στον θανάσιμο τραυματισμό της 28χρονης. Για την ανάσυρση του πτώματος της άτυχης γυναίκας, λόγω της απόκρημνης περιοχής, στη σκηνή κλήθηκε ελικόπτερο της Αστυνομίας, ενώ στο μέρος, το οποίο αποκλείστηκε, βρίσκονται και μέλη του ΤΑΕ Πάφου και διεξάγουν έρευνα για ανεύρεση στοιχείων που θα οδηγήσουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης. 

Εγκληματική ενέργεια έδειξε η πρώτη νεκροτομή 

Για την πραγματοποίηση της νενομισμένης νεκροτομής κλήθηκαν η επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, Αγγελική Παπέττα, και ο ιατροδικαστής Ορθόδοξος Ορθοδόξου με τα ευρήματα ν’αλλάζουν άρδην την κατεύθυνση των ερευνών υποδεικνύοντας εγκληματική ενέργεια και όχι ατύχημα. Σύμφωνα με τα όσα εντοπίστηκαν το άψυχο σώμα της 28χρονης Lesya έφερε πολλαπλά κατάγματα που δεν δικαιολογούνταν από την πορεία της πτώσης ενώ σε αυτά προστέθηκε το ενδεχόμενο στραγγαλισμού αλλά και σημάδια πιθανής σεξουαλικής κακοποίησης της άτυχης Ουκρανής. Τα πάραπανω κομμάτια του παζλ καθώς και το γεγονός ότι ο 30χρονος φίλος της ήταν ο μόνος που αποδεδειγμένα βρισκόταν στην σκηνή την στιγμή του θανάτου της, τον τοποθέτησαν αυτόματα στο κάδρο των ερευνών με το ΤΑΕ Πάφου να εκδίδει άμεσα ένταλμα σύλληψης του και τον ίδιο να τίθεται υπό προσωποκράτηση για 8 ημέρες. 

Αρνείται τα πάντα, εμμένει στους ισχυρισμούς για ατύχημα ο 30χρονος 

Ο 30χρονος ισχυρίζεται πως η σύντροφος του έχασε την ισορροπία της και έπεσε στο κενό στην προσπάθεια της να βγάλει φωτογραφία, ενώ σε σχέση με τις εκδορές που εντοπίστηκαν στο σώμα του, αναφέρει πως προκλήθηκαν στην προσπάθεια του να την σώσει. Παράλληλα, ο 30χρονος ανέφερε πως οι δύο τους διασκέδαζαν σε νυχτερινό κέντρο και στη συνέχεια μετέβησαν στην Πέτρα του Ρωμιού, ενώ από εξετάσεις που διενεργήθηκαν στον νεαρό, βρέθηκε θετικός σε άλκοτεστ και νάρκοτεστ. Ο ίδιος μετά τα αποτελέσματα της νενομισμένης νεκροτομής υπέβαλε μέσω των δικηγόρων του αίτημα για διενέργεια δεύτερης νεκροτομής παρουσία ιδιώτη ιατροδικαστή (Μάριος Ματσάκης). Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η κάθοδος στην Κύπρο της πολύπειρης ιατροδικαστή Χαράς Σπηλιοπούλου που θα εκδώσει το δικό της πόρισμα μετά τις απαιτούμενες εξετάσεις παρουσία τόσο του Μάριου Ματσάκη όσο και των ιατροδικαστών που πραγματοποίησαν την πρώτη νεκροτομή (Αγγελική Παπέττα & Ορθόδοξος Ορθοδόξου). 

Ματσάκης στην «Σ» - «Πολυτραυματισμός συνέπεια πτώσης, δεν τεκμηριώνεται σεξουαλική κακοποίηση» 

Εν αναμονή των ευρημάτων και των εξετάσεων μετά την δεύτερη νεκροτομή που πραγματοποίησε η Χαρά Σπηλιοπούλου, ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης -που επιστρατεύτηκε από πλευράς του υπόπτου αμφισβητώντας τα ευρήματα της πρώτης νεκροτομής- μίλησε στην «Σημερινή». Μετά την αυτοψία όπως ανέφερε, την εξέταση του κρατουμένου αλλά και του ρουχισμού δήλωσε πως ο θάνατος της 28χρονης Lesya προήλθε από πολυτραυματισμό συνέπεια της πτώσης σε γκρεμό. Ερωτηθείς για τις εκδορές που φέρει ο ύποπτος, ο Μάριος Ματσάκης πρόσθεσε πως πρόκειται για τραύματα τριβής επεξηγώντας πως η άτυχη Lesya δεν έπεσε στο κενό αλλά κατρακύλησε, κρατιόταν από διάφορα σημεία με τον 30χρονο να προσπαθεί να κατέβει για να την βοηθήσει. Η μεγαλύτερη όμως αποκάλυψη στην οποία προέβη ήταν ότι κληθείς να σχολιάσει τυχόν ευρήματα για σεξουαλική κακοποίηση απάντησε πως «Θεωρώ ότι δεν τεκμηριώνεται σεξουαλική κακοποίηση» ενώ για τις πληροφορίες που έφεραν το τηλέφωνο της 28χρονης στο αυτοκίνητο του υπόπτου δήλωσε πως από την πολύ σύντομη επαφή του με τον ύποπτο του ανέφερε πως η Lesya έπεσε, γλίστρησε, του έδωσε το κινητό και στη συνέχεια ξανακύλησε. Σε γενικότερο πλαίσιο πως τα ευρήματα που έχει ενώπιον του συνάδουν με την εκδοχή του 30χρονου. Καταληκτικά και σε ότι αφορά το πόρισμα Σπηλιοπούλου υπογράμμισε πως «Αυτό θα παραδοθεί όταν ολοκληρωθούν όλες οι εξειδικευμένες εξετάσεις, εγώ θεωρώ ότι δεν το χρειάζομαι». 

Δυστύχημα ή δολοφονία; Αντιφάσεις και ερωτηματικά γύρω από από το θάνατο της Lesya 

Αρκετά είναι τα ερωτηματικά που προκύπτουν μέσα από τη διαδικασία, εν αναμονή και του πορίσματος της δεύτερης νεκροτομής. Η καθυστέρηση του υπόπτου να ειδοποιήσει την Αστυνομία, το κινητό της άτυχης 28χρονης, το κάταγμα σε σημείο του υοειδούς οστού, το οποίο παρατηρείται σε περιπτώσεις στραγγαλισμού. Οι διαφορετικές εκδοχές για την ύπαρξη κακώσεων σεξουαλικής κακοποίησης αλλά και η επιμονή του υπόπτου στην αρχική εκδοχή του συμβάντος δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την ακολουθία του μίτου της… Αριάδνης. Μιλώντας στην «Σημερινή» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρήστος Ανδρέου ανέφερε πως οι εξετάσεις συνεχίζονται από πλευράς Αστυνομίας, λαμβάνονται καταθέσεις από πρόσωπα που είχαν επικοινωνία με τον 30χρονο και την 28χρονη τις τελευταίες ημέρες ενώ γίνεται και «ξεψάχνισμα» των τηλεφώνων. Παράλληλα λήψη γενετικού υλικού και πραγματοποίηση ιστοπαθολογικών εξετάσεων ενδέχεται να ρίξουν φως στην υπόθεση με τον κύριο Ανδρέου να τονίζει πως διερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα.