Κυπριακό

Πρώτο crash test για εμπλοκή ΕΕ στο Κυπριακό

Κρίσιμες συναντήσεις του ΠτΔ με Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εντός εβδομάδας

Σειρά συναντήσεων και διαβουλεύσεις σε κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο θα έχει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης την εβδομάδα που μας έρχεται, προκειμένου να ενημερώσει και να παρουσιάσει την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Σκοπός της πρότασης του ΠτΔ είναι όπως αρθεί η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς μέσω μιας σειράς κινήτρων, που άπτονται των ευρωτουρκικών σχέσεων, και έτσι να εκκινήσει εκ νέου η διαδικασία συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

«Υπάρχουν σκέψεις από μέρους του Προέδρου και για συγκεκριμένα πρόσωπα που θα μπορούσαν να επιτελέσουν τον ρόλο του απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό»

Τα κίνητρα αυτά προσδιορίζονται ως συγκεκριμένα από το Προεδρικό και αφορούν, μεταξύ άλλων, τα παγωμένα κεφάλαια από το 2004, όταν η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ, τη φιλελευθεροποίηση θεώρησης εισόδου, την τελωνειακή σχέση ΕΕ - Τουρκίας κ.ά.

Αυτό που υπογραμμίζεται από το Προεδρικό, είναι πως η πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη δεν αποσκοπεί στο να «αντικατασταθεί» ο ρόλος του ΟΗΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, αλλά να ενισχυθεί με τη συμβολή και τη συγκεκριμένη εμπλοκή της ΕΕ.

«Το γεγονός ότι ο ΟΗΕ θα έχει τη βασική εποπτεία στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού δεν πρόκειται, ούτε επιδιώκουμε να αλλάξει. Εξάλλου καμία συζήτηση δεν γίνεται εκτός των συμφωνημένων πλαισίων του ΟΗΕ και της ΔΔΟ. Αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να αξιοποιήσουμε την ιδιότητά μας ως κράτους-μέλους σε μια περίοδο που οι διεθνείς συγκυρίες είναι ευνοϊκές, προκειμένου να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για λύση, βάζοντας το Κυπριακό σε ένα ευρύτερο ευρωτουρκικό πλαίσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή του Προεδρικού στη «Σ».

Μαραθώνιος συναντήσεων

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να παραστεί στη συνεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία θα διεξαχθεί στις 23 και 24 Μαρτίου. Προηγουμένως και στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις του -μεταξύ άλλων- με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, και άλλους ηγέτες και αξιωματούχους.

Σύμφωνα με πηγές του Προεδρικού, στις συναντήσεις αυτές ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα προσέλθει έχοντας συγκεκριμένες προτάσεις και πλάνο για το πώς μπορεί να λειτουργήσει η πρότασή του αλλά και για τους όρους εντολής και τις αρμοδιότητες του Ευρωπαίου απεσταλμένου, ο οποίος επιδιώκεται να διοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στο Προεδρικό θεωρούν πως δεν είναι δόκιμο στην αρχή μιας προσπάθειας, που γίνεται για να ανακινήσει τα λιμνάζοντα νερά του Κυπριακού, να γίνονται σκέψεις -και να διατυπώνονται δημοσίως- για εναλλακτικά σενάρια

«Υπάρχουν σκέψεις από μέρους του Προέδρου και για συγκεκριμένα πρόσωπα, που θα μπορούσαν να επιτελέσουν τον ρόλο του απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό. Ωστόσο, όλα αυτά, που αφορούν είτε τους συγκεκριμένους όρους εντολής είτε το πρόσωπο, θα προκύψουν κατόπιν συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων με τους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχος και αφού πειστούν για το ωφέλιμο της πρότασής μας».

Θετικό δείγμα θεωρούν στο Προεδρικό, το γεγονός ότι στις προκαταρκτικές συζητήσεις, που έχουν γίνει, οι Ευρωπαίοι ηγέτες βλέπουν την πρόταση «με καλό μάτι». Ωστόσο, στον λόφο χαρακτηρίζουν ως «αρκετά σημαντική» την ερχόμενη εβδομάδα, αφού ουσιαστικά στις συναντήσεις, που πρόκειται να γίνουν, θα φανεί η διάθεση για αποδοχή ή όχι της πρωτοβουλίας του Προέδρου Χριστοδουλίδη από τους ηγέτες και τους αξιωματούχους που κρατούν τα κλειδιά για την υλοποίηση ή μη της ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στο Κυπριακό.

Στήριξη της πρότασης και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Παράλληλα με τις διεργασίες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατόπιν συνεννόησης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό και να ζητήσει τη στήριξη των μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την υλοποίηση της πρότασης αυτής.

Γεγονός στο οποίο προσδίδεται μεγάλη σημασία από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, αφού το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα της Ευρώπης και, ως εκ τούτου, μπορεί να επηρεάσει πράγματα και καταστάσεις.

Η εμπλοκή της ΕΕ δεν είναι προϋπόθεση για επανέναρξη συνομιλιών

Αυτό που επίσης υπογραμμίζεται από το Προεδρικό είναι ότι η πρόταση, την οποία θα παραθέσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης στους ομολόγους τους και σε άλλους αξιωματούχους, δεν θα παρουσιαστεί ως προϋπόθεση για να παρακαθίσει η ελληνοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών.

«Η πρόταση για εμπλοκή της ΕΕ δεν είναι προϋπόθεση για επανέναρξη του διαλόγου, αλλά επιπλέον κίνητρο. Εμείς, εξάλλου, είμαστε έτοιμοι έτσι κι αλλιώς να ξεκινήσουμε τις συνομιλίες στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ όποτε η τουρκική πλευρά μάς καλέσει. Η δική μας πλευρά δεν έφυγε ποτέ από τις συνομιλίες και, ως εκ τούτου, αυτός που πρέπει να πειστεί για επανέναρξη του διαλόγου είναι η άλλη πλευρά που εγκατέλειψε τις διαδικασίες» υπογραμμίζει πηγή του Προεδρικού.

Σε ό,τι αφορά εναλλακτικά πλάνα, σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει η πρόταση για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, είτε εξ υπαιτιότητας της Τουρκίας είτε για άλλους λόγους, αυτό που τονίζουν στο Προεδρικό είναι ότι σε αυτήν τη φάση όλες οι προσπάθειες γίνονται προκειμένου αυτό να μη συμβεί.

«Προς τον σκοπό αυτό επικεντρώνονται οι προσπάθειες για να πειστούν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες και η τουρκική πλευρά αλλά και το εσωτερικό μέτωπο πως είναι προς όφελος όλων να επανεκκινήσουν οι διαδικασίες, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει πλέον ενεργότερο ρόλο».

Εξάλλου, στο Προεδρικό θεωρούν πως δεν είναι δόκιμο στην αρχή μιας προσπάθειας, που φαίνεται να προσεγγίζεται κατ’ αρχήν ως ικανή για να ανακινήσει τα λιμνάζοντα νερά του Κυπριακού, να γίνονται σκέψεις -και να διατυπώνονται δημοσίως- για εναλλακτικά σενάρια ή για επίρριψη ευθυνών σε περίπτωση που ναυαγήσει κάτι το οποίο δεν έχει καλά-καλά αρχίσει.

Ενημέρωση Αρχηγών κομμάτων με την άφιξή του στην Κύπρο

Οι προσπάθειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη να πειστούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για την ωφελιμότητα της πρότασής του, θα συνεχιστούν και στο εσωτερικό μέτωπο, μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με την άφιξή του στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συζητήσει στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο έχει οριστεί, και θα ενημερώσει τους Αρχηγούς των κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στο επίκεντρο της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου θα είναι η παρουσίαση της πρότασης του Νίκου Χριστοδουλίδη για την εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό αλλά και οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων ηγετών για την πρόταση αυτή.