Η ανάγκη ουσιαστικότερης εμπλοκής της Ε.Ε. στο Κυπριακό
Η επικείμενη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι εξαιρετικής σημασίας για την εξέλιξη του κυπριακού προβλήματος εισβολής και κατοχής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι το συλλογικό όργανο που καθορίζει την πολιτική κατεύθυνση και τις προτεραιότητες της ΕΕ. Αποτελείται από τους 27 αρχηγούς των κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς και από τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι βαθύς γνώστης του κυπριακού προβλήματος και πλαισιώνεται από μία ομάδα έμπειρων διπλωματών, που είναι εξοικειωμένοι με το περιβάλλον μιας Συνόδου Κορυφής. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί δυναμικά και άμεσα να αξιοποιήσει τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για ν’ αναδείξει το κυπριακό πρόβλημα σε πανευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο φυσικά πρέπει να λυθεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Ευρωπαϊκά οφέλη από τη λύση του Κυπριακού
Πρέπει ν’ αναδείξουμε στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια τα πλεονεκτήματα και οφέλη που μπορεί να έχει τόσο η Κύπρος όσο και η Ευρώπη από τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του εθνικού μας προβλήματος. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην περιοχή και μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο σε θέματα ασφάλειας αλλά και σε θέματα ενέργειας, διασφαλίζοντας τη βέλτιστη αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών στα ευρωπαϊκά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέσω καθαρά ευρωπαϊκών δομών μεταφοράς. Στο πλαίσιο της καθολικής ευρωπαϊκής προσπάθειας απεμπλοκής από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, ο ρόλος της Κύπρου αναβαθμίζεται με την ξεκάθαρή μας τοποθέτηση στην καρδιά της Δυτικής συμμαχίας. Αυτό θα πρέπει να είναι και το κύριο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών με τον Πρόεδρο Μακρόν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η συγκυρία των εξελίξεων και των νέων δεδομένων που έχει δημιουργήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μάς δείχνει τον δρόμο για την απεμπλοκή από το αδιέξοδο του δικού μας εθνικού προβλήματος. Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν διαμορφώσει ένα κοινό μέτωπο σκληρής απάντησης στη ρωσική εισβολή, που με προσοχή ισορροπεί ενάντια μιας ευρύτερης πολεμικής σύρραξης, χρησιμοποιώντας σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αυτή η πολιτική έχει απομονώσει τη Ρωσία, δημιουργώντας της ταυτόχρονα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα και επαχθείς συνέπειες διεθνώς, που τείνουν να την καταστήσουν υποτελή της Κίνας.
Επανέναρξη των συνομιλιών
Με αυτά τα δεδομένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει την επανέναρξη των συνομιλιών. Βάζοντας στο ίδιο καλάθι Κυπριακό και Ευρωτουρκικά, μπορούμε να ισχυροποιήσουμε τη θέση της πλευράς μας. Αυτό ήταν και το μήνυμα προς την Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του ΟΗΕ, από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Η επιβεβαίωση από πλευράς Ντι Κάρλο ότι το περιεχόμενο της λύσης δεσμεύεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας καταρρίπτει τις αξιώσεις της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών.
Οικονομικά οφέλη και λύση στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης
Η Ευρώπη διψά για ενέργεια και η Κύπρος έχει μία σημαντική και πλούσια πηγή που μπορεί να ικανοποιήσει μεγάλες ανάγκες της Γηραιάς Ηπείρου, και με αυτόν τον τρόπο να μπορεί να επιστρέψει σε μία δυναμική και άνευ προηγουμένου οικονομική ανάπτυξη για το σύνολο των 27 χωρών. Ταυτόχρονα, η Δυτική Συμμαχία Ευρώπης - ΗΠΑ θα επωφεληθεί από την περαιτέρω αποδυνάμωση της Ρωσίας, αφού ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της Ρωσίας θα καταστεί αδύναμο. Μπορούμε ν’ αξιοποιήσουμε την παγκόσμια καταδίκη της εισβολής και της κατοχής κυρίαρχων εδαφών της Ουκρανίας, παραλληλίζοντας την κατάσταση με την εισβολή και την κατοχή κυρίαρχων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συμφωνία “Καλής Παρασκευής” του Μπέλφαστ το 1998, μεταξύ της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, κλείνει φέτος 25 χρόνια και αποτελεί παράδειγμα της επιτυχίας που μπορεί να έχει μια ειρηνευτική διαδικασία όταν ΕΕ και ΗΠΑ συγκλίνουν και υποστηρίζουν το συμφωνηθέν αποτέλεσμα.
Ως ακαδημαϊκός έχω ασχοληθεί εκτενώς με τα θέματα ασφάλειας της ευρύτερης μας περιοχής και ως ευρωβουλευτής παραμένω στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθειά μας για την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος.