Τα προβλήματα της Κύπρου η πνευματική αντίσταση και η νέα Κυβέρνηση

Μια ταπεινή υπόμνηση στο νέο Πρόεδρο

Τα προβλήματα της Κύπρου είναι καθαρώς πνευματικά. Πέρα που τες βιτρίνες και τις κοινωνικές μηχανικές, τες ποικίλες τσάκρες της δημοσιότητος για να μεν ειρηνεύει ο άνθρωπος του τόπου μας και να προβληματίζεται που επήεν η πρωτινή του αρετή.

Η κατά κόσμον προκοπή πολλών εδράζεται συχνά στην άρνηση της θυσίας ,στην άρνηση της παραδόσεως μας, στην σιωπή μπροστά στην παρακμή, στην ακραία συνοδοιπορεία με τους χαλαστάδες.

Από την πρώτη Γυμνασίου επέμέναμεν πως η θυσία του Παλληκαρίδη, των Αγίων μας είχε πολλά να μας πει. Απορούσαμε πως προέκοπταν στην γειτονιάν οι διώκτες του παραδοσιακού τρόπου ζωής. Οι χωρκανοί μας στη Λεύκα στον Πύρκον στρατιώτες και ο γιος του πολιτευτή στο Στρατολογικόν να σκολάννει μεσημέριν να την αράσσει έσσω.Ούτοι ήτο οι προοδευτικοί που δεν εθέλαν να δουν τον Ιησούν οσσιάν του νερού.

Ύστερα ήρταν οι ξεριζωτές των αμπελιών .Ύστερα οι εκσυγχρονιστές δεξιοι και αριστεροί. Πρώτοι στην συκοφαντία του ιερού της Αρχαίας Γραμματείας , της αντικατοχικής αντίστασης , της αναγνωσης του βίου με κριτήρια πνευματικά.Ονειρό τους να γίνουμεν ούλλοι καταναλωτες τελευταίας υποστάθμης να έχουμεν ούλλοι την τιμήν μας. Να μεν λαλούμεν την προσευχήν μας τα τραούθκια μας να μεν αγαπούμεν τις μαειρκές μας ούλλον ξενικά φαγιά προπρο μαειρεμένα με χημικές μηχανικές αγνώστου συατάσεως.

Ο συμφεροντολόγος, ο "δολοφόνος" ανθρώπων και ψυχών είναι ο αρνητής της θυσίας της θυσιαστικής μας παραδόσεως. Αν ερευνήσεις τους βίους των θα βρείς πολλά πρώιμα ανομήματα. Ο τόπος είναι μικρός. Ξέρουμε. Τους έχοντας πολλαπλά προσωπεία.

Οι πνευματικές βάσεις αντίστασης θα μας σώσουν. Και οι λιγοστοί μονομάχοι ελεύθεροι σκοπευτές κατά παντού της Κύπρου που με τον έναν ή τον άλλον τρόπον δεν προσκύνησαν εν μέσω πλήθους δυσκολιών στην ΝΕΑΝ ΤΑΞΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ που αγωνιά και εργάζεται νυχθημερόν για να αποδομήσει τα πάντα .Την Πατρίδα.Την Πίστην. Τις οικογένεις. Τους νέους μας. Τα σκολειά μας. Όλα τούτα τα δε που τα χρόνια του πενήντα ο Σεφέρης όταν έγραφεν για τις απόπειρες να μας αλλάξουν να μας κάμουν σπαρτούς αλλογενεις.

Εν τον εκάψαν τυχαία τον Αυξεντίου. Εν εφάαν τυχαία τους τόπους για να χαθεί οΔράκος.Εν εσακκατέψαν τυχαία τον Φειδίαν Καρυόλαιμον απόφοιτόν της Θεολογικής της Χάλκης. Εν ερίξαν στην κάμινον των βασανιστηρίων τον Φρίξον Δημητριάδην. Δεν σκότωσαν τυχαία τον Νίκον Γεωργίου τον ζηλωτήν της Καινής Διαθήκης.

Οι μάχες θα είναι πάντοτε πνευματικές και ζήτημαν ρώμης και αγώνος στη ρότα του Μακρυγιάννη, του τρελλού Θοδωρή , του Πάφου Λεόντιου , στο δρόμο των συγχρόνων αγίων του ελληνικού εικοστού αιώνος με πρώτον τον συκοφαντηθέντα ακραία Αγιο Νεκτάριον....

Η νέα Κυβέρνηση και ο νέος Πρόεδρος ας μην γελιόμαστε εξελέγει κερδίζοντας μεγάλη μερίδα της λα ι κής δεξιάς, του λα ι κου Κέντρου καθώς και μερίδα πολιτών που πιστεύουν ακόμη στην αντικατοχική δυναμική του λαού.Στηρ’ιχτηκε από τη δυναμική όσων αγαπούν την Παράδοση του τόπου από όσους και όσες σεβονται τους αγώνες ελευθερίας διαχρονικά της ρωμιοσύνης δίδοντας υποσχέσεις για υπέρβαση παλαιών νοοτροπιών και παλαιών εκμεταλλευσεων των ελληνοκεντρικών πολιτών που αντιμετοπίζοντο μηδενιστικά.

Κατά την κρίσιμη δεύτερη εβδομάδα και τη συστηματική πολιορκία των ορεινών ελληνοκεντρικών από το επιτελείο Μαυρογιάννη στη βάση της οικογενειακής του παραδόσεως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που δεν αρνούνται την νεοελληνική ταυτότητα του τόπου μας εκτισαν το ανάχωμα για να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος. Η συνέχεια και τα πρώτα δείγματα γραφής δεν συνοδοιπορούσαν με τις προεκλογικές υποσχέσεις τουλαχιστον σε θέματα πνευματικής αντίστασης εναντι ηθικών ατοπημάτων εναντι της λα ικης βάσης των πολιτων .Η τοκογλυφία και η ακραία τραπεζοκρατία ουδεμία σχέση εχει με την τιμιότητα της παραδοσης μας.Η αργοπορία έναντι φαινομένων εκμεταλλευσης των φτωχοτέρων από τα εργοδοτικά λόμπυ της Λευκωσίας αρχισαν ηδη να απογοητεύουν. Η στήριξη των οικογενειών προχωρει με αργους ρυθμούς και με μια γραφειοκρατία κυριολεκτικά εξουθενωτική.

Ας αφήσουμε τα παλιομοδιτικα επικοινωνιακά που εχουν υιοθετηθει από ολο το κομματικό σύστημα και ας προχωρήσουμε σε αλματα φιλανθρωπίας και πνευματικής ανησυχίας για τον απλο πολίτη, τον συνταξιούχο, τις φτωχογειτονιές και τις υποβαθμισμενες περιφέρειες των πόλεων και της υπαιθρου.

Η αγάπη για τον απλό πολίτη σας οδηγησε στην Προεδρία.Θα πρέπει να συνεχίσει να σας προσανατολίζει.