Κυπριακό

Η «σούμα» των Βρυξελλών και τα επόμενα βήματα

Η αποτίμηση των επαφών του ΠτΔ στις Βρυξέλλες, με επίκεντρο την πρόταση για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό - Η κρίσιμη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και το ορόσημο των τουρκικών εκλογών

Θετικά αποτιμάται από το Προεδρικό το πρώτο ταξίδι του Νίκου Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες, όπου στο επίκεντρο των εκεί συναντήσεών του με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, ήταν η παρουσίαση της πρότασής του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό.

Η προσοχή τώρα, σε ό,τι αφορά την πρόταση του ΠτΔ, στρέφεται στο εσωτερικό μέτωπο και τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαρτίου. Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι αντιδράσεις των κομμάτων και ειδικότερα όσων «συγκυβερνούν» με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, οι επιδιώξεις του οποίου, φαίνεται πως είναι αντίθετες με «θεμελιώδεις» θέσεις τους στο Κυπριακό, που αφορούν πρωτίστως το πλαίσιο της ΔΔΟ αλλά και ειδικότερα την επανέναρξη του διαλόγου «απ’ εκεί που σταμάτησε στο Κραν Μοντανά».

Εν τω μεταξύ, σε ό,τι αφορά το επόμενο βήμα για την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, δεν αναμένονται εξελίξεις πριν από τις εκλογές στην Τουρκία.

Ικανοποιημένος ο ΠτΔ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε την ικανοποίησή του για την αποδοχή που φαίνεται πως έχει η πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, από αξιωματούχους και ηγέτες της ΕΕ οι οποίοι «χαιρετίζουν την πρωτοβουλία», όπως δήλωσε.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσίασε, αρχικά, στους προέδρους των Ευρωπαϊκών Θεσμών, στη βάση ανεπίσημου εγγράφου με συγκεκριμένο -όπως είπε- τρόπο «και όχι θεωρητικά», την πρότασή του. Το ίδιο έπραξε και στις συζητήσεις και συνομιλίες που είχε επί τούτου, με ομολόγους του όπως ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο Σουηδός Πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστενσον, αλλά και στους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Σημαντικές εξελίξεις μετά τις εκλογές στην Τουρκία

Όπως ανέφεραν πηγές του Προεδρικού στη «Σ», στο διάστημα που ακολουθεί και μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία, που θα γίνουν στις 14 Μαΐου, δεν αναμένονται επί του θέματος σημαντικές εξελίξεις. Ωστόσο, σε «σχεδόν καθημερινό» επίπεδο, όπως δήλωσε ο ΠτΔ, «θα γίνονται επαφές (σ.σ. με αξιωματούχους και ηγέτες της ΕΕ) είτε στο δικό μου επίπεδο είτε σε επίπεδο συνεργατών μας, προς την κατεύθυνση υλοποίησης αυτής της πρότασης».

Στα «θολά» πτυχές της πρότασης

Πάντως, παρά την όποια κινητικότητα που αφορά την πρόταση του ΠτΔ να εμπλέξει την ΕΕ ενεργότερα στο Κυπριακό, πολλές συγκεκριμένες πτυχές που αφορούν το περιεχόμενο και τις στοχεύσεις της εν λόγω πρότασης παραμένουν προσώρας αδιευκρίνιστες.

Σε συνέντευξή του στο Euronews την περασμένη Πέμπτη, κατά την οποία μίλησε για την πρότασή του, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως αυτή στηρίζεται σε δύο διαδοχικές πτυχές:

Πρώτον, να πετύχει «το σπάσιμο του αδιεξόδου για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες». Εννοείται εδώ, μέσω κάποιων κινήτρων προς την Τουρκία που άπτονται των ευρωτουρκικών ζητημάτων, για τα οποία όμως κίνητρα παραμένει αδιευκρίνιστο ποια ακριβώς είναι, πώς θα συνδεθούν με το Κυπριακό και κατά πόσον η ΕΕ και η Τουρκία προτίθενται να τα «πακετοποιήσουν» με το εθνικό μας ζήτημα.

Δεύτερον, αφού επαναρχίσουν οι συνομιλίες, να εφαρμοστεί η τεχνοκρατική υποστήριξη της ΕΕ στη διαδικασία των συνομιλιών. Αναφορικά με την πτυχή αυτή, ασαφές παραμένει το ποια θα είναι τα όρια και τα πεδία της «τεχνοκρατικής υποστήριξης της ΕΕ», αν αυτή η υποστήριξη θα γίνεται από «μια πολιτική προσωπικότητα» που θα έχει ρόλο ειδικού αντιπροσώπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ή από ομάδα τεχνοκρατών κ.λπ.

Στη συνέντευξη στο Euronews, o Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε πως η πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ δεν γίνεται για να περιθωριοποιηθεί ο ΟΗΕ, αλλά για να ενισχυθεί ο ρόλος του με τη στήριξη της ΕΕ, στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Τόνισε επίσης πως ο στόχος της πρότασής του δεν είναι να οδηγήσει σε συνομιλίες εκ του μηδενός, αλλά «από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά».

Από τις Βρυξέλλες στο Εθνικό Συμβούλιο

Η πρόταση αυτή καθαυτή, η αποτίμηση και το περιεχόμενο των επαφών του ΠτΔ στις Βρυξέλλες ειδικά σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες του για το Κυπριακό, θα είναι το αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 30 Μαρτίου, στις 10:00 π.μ.

Όπως γίνεται κατανοητό και από τη συνέντευξη του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ στο παρόν τεύχος της «Σ» (βλ. σελ. 5), τα κόμματα αναμένουν από τον ΠτΔ να τους εξηγήσει με συγκεκριμένο τρόπο μια σειρά από πτυχές της πρότασής του. Αναμένεται πως αρκετές «λεπτομέρειες» θα αποσαφηνιστούν στην επικείμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Εντός λοιπόν των επόμενων ημερών, οπότε με επίσημο και θεσμικό πλέον τρόπο θα ενημερώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις κινήσεις και τις στοχεύσεις του στο Κυπριακό, αναμένεται να ξεκαθαρίσει και η στάση των κομμάτων σε σχέση με τις πρωτοβουλίες αυτές.

Με ενδιαφέρον όμως αναμένεται και η στάση των κομμάτων (ειδικά αυτών που «συγκυβερνούν» με τον Νίκο Χριστοδουλίδη) απέναντι σε πτυχές ή/και στοχεύσεις της πρωτοβουλίας του ΠτΔ που είναι πλήρως αποσαφηνισμένες.

Πώς, επί παραδείγματι, θα αντιδράσει η ΕΔΕΚ, που είναι ενάντια στη ΔΔΟ, ή το ΔΗΚΟ, που θεωρεί «ξεπερασμένο» το πλαίσιο Γκουτέρες και τις συγκλίσεις του Κραν Μοντανά, τη στιγμή που ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κάνει σαφές σε κάθε του δήλωση πως και η ΔΔΟ και η επανεκκίνηση από εκεί που σταμάτησαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά είναι αδιαπραγμάτευτες θέσεις του.

Επισκέψεις σε Αίγυπτο και Ισραήλ

Προγραμματισμένα για το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη είναι δύο ταξίδια του Προέδρου Χριστοδουλίδη σε Αίγυπτο και ακολούθως σε Ισραήλ. Πρόκειται για ταξίδια που κρίνονται άκρως σημαντικά από το Προεδρικό με δεδομένες τις σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με τα δύο γειτονικά κράτη τα τελευταία χρόνια, αλλά και με δεδομένη τη ρευστή γεωπολιτική πραγματικότητα της περιοχής μας αλλά και γενικότερα.

Αν και δεν έχει προς το παρόν κλειδώσει η ατζέντα και το πρόγραμμα των ταξιδιών αυτών, πηγές του Προεδρικού ανέφεραν στη «Σ» ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει τους ομολόγους του σε Αίγυπτο και Ισραήλ για τις εξελίξεις και τις επιδιώξεις του στο Κυπριακό.