Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Στέφανου Στεφάνου: Ένα τσουβάλι ερωτήσεις για την πρόταση Χριστοδουλίδη

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ απαντά στη Σημερινή για τις σχέσεις του κόμματός του με το ρωσικό λόμπι και σχολιάζει τα πρώτα δείγματα διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη

Αποκλειστική συνέντευξη στη «Σ» παραχώρησε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος αναφέρθηκε στην εκλογική συμπεριφορά των ΑΚΕΛικών ψηφοφόρων, στην ανάγνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών, και τις προοπτικές που ανοίγονται για το κόμμα του.

Ο κ. Στεφάνου απαντά επίσης για τη σχέση του ΑΚΕΛ με ρωσικά κέντρα άσκησης επιρροής, ενώ σχολιάζει τα πρώτα δείγματα διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη, αναφορικά με τον διορισμό Υπουργικού Συμβουλίου και τις κινήσεις στο Κυπριακό.

Σχετικά με τις προσπάθειες του ΠτΔ να εμπλέξει ενεργότερα την ΕΕ στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Στεφάνου παραθέτει σειρά ερωτημάτων, τα οποία, όπως λέγει, αναμένει να απαντηθούν στο προσεχές Εθνικό Συμβούλιο, προκειμένου να γίνει κατανοητό ποιο ακριβώς είναι το περιεχόμενο της πρότασης Χριστοδουλίδη και πού αποσκοπεί.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ απαντά, επίσης, σε ερώτηση για τη στάση του κόμματός του απέναντι στο γεγονός ότι Ελλάδα και Κύπρος συνήψαν συμφωνία τακτικής συνεργασίας σε επίπεδο Υπουργικών Συμβουλίων.

Στην αποτίμησή σας για τις εκλογές, αναφέρατε μεταξύ άλλων πως η μεγάλη απήχηση του Ανδρέα Μαυρογιάννη δημιουργεί προοπτικές για το μέλλον. Αν, για να κεφαλαιοποιηθούν και να διευρυνθούν αυτές οι προοπτικές που εντοπίζετε στην ανάγνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, είναι προϋπόθεση το ΑΚΕΛ να ξανοιχτεί περαιτέρω και να συνεργαστεί σε συνεχή βάση με ανθρώπους μη αριστερούς, προερχόμενους μάλιστα και από τη Δεξιά, είστε διατεθειμένοι να το πράξετε; Αν ναι, αυτό θεωρείτε πως συνιστά ιδεολογική μετατόπιση για το κόμμα σας;

Το ΑΚΕΛ, ως Κόμμα της Αριστεράς, πάντοτε κατάφερνε να έχει επαφή και να κινητοποιεί κόσμο έξω και πέραν της Αριστεράς. Κι αυτό γιατί η πολιτική ατζέντα του ΑΚΕΛ πάντοτε περιλαμβάνει αιτήματα και ζητήματα που ενδιαφέρουν, συγκινούν και εμπνέουν ένα ευρύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Ακριβώς για να καλύψει αυτό το κομμάτι της κοινωνίας που βρίσκεται εκτός της Αριστεράς αλλά συμμερίζεται την πολιτική ατζέντα της, το ΑΚΕΛ δημιούργησε τον θεσμό των Νέων Δυνάμεων. Μ’ αυτόν τον τρόπο το ΑΚΕΛ διατηρεί τον ιδεολογικό χαρακτήρα του και την ίδια ώρα αναπτύσσει συνεχή και αμφίδρομη σχέση και συνεργασία με ανθρώπους και προσωπικότητες πέραν του χώρου της Αριστεράς. Έχοντας υπόψη αυτήν την ιστορική εμπειρία, το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να είναι εξωστρεφές, ανοιχτό στην κοινωνία, με την πολιτική του ατζέντα, τη δράση του και τις αλλαγές που θα κάνει θα συνεχίσει να καλύπτει όλο το φάσμα της Αριστεράς και θα αναπτύσσει σχέσεις με εκείνο τον προοδευτικό πόλο της κοινωνίας που έχει την ίδια ατζέντα μαζί μας. Αυτό διαχρονικά είναι το ΑΚΕΛ με τον συγκεκριμένο ιδεολογικό χαρακτήρα που έχει γι’ αυτό και δεν φοβάται το περαιτέρω άνοιγμα.

Υπάρχει στην περιρρέουσα η άποψη ότι τα εκλογικά αποτελέσματα για το ΑΚΕΛ ήταν ιδανικά. Αφενός επειδή πέτυχε πολύ μεγάλες συσπειρώσεις και, αφετέρου, επειδή δεν πήρε την καυτή πατάτα της κυβερνησιμότητας στα χέρια του. Ισχύει κάτι τέτοιο; Γιατί πιστεύετε πως μεγάλο μέρος της κοινωνίας θεωρεί ότι το ΑΚΕΛ δεν επιθυμεί στην πραγματικότητα ν’ αναλάβει ακόμα κυβερνητικές ευθύνες;

Δεν ισχύει τίποτε απ’ όσα θέτετε στην ερώτησή σας. Είναι ράδιο αρβύλα. Και πρέπει να σας πω ότι αυτά τα ζητήματα απαντήθηκαν κατά κόρον στην προεκλογική εκστρατεία. Το δε αποτέλεσμα απέδειξε ότι η επιλογή που κάναμε συγκέντρωσε τις προϋποθέσεις για να είναι νικηφόρα.

Στη μάχη των Προεδρικών Εκλογών το ΑΚΕΛ δούλεψε με όλες του τις δυνάμεις για το βασικό διακύβευμα, που ήταν η προοδευτική αλλαγή. Ο κόσμος του ΑΚΕΛ συσπειρώθηκε γύρω από την ανεξάρτητη υποψηφιότητα Μαυρογιάννη και δούλεψε πολύ σκληρά, με πίστη και ενθουσιασμό. Το ΑΚΕΛ συνέβαλε αποφασιστικά και καθοριστικά στο σημαντικό ποσοστό που πέτυχε να λάβει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης στον Β’ Γύρο και αυτό απαντά από μόνο του στο αν το ΑΚΕΛ ήθελε ή όχι να κερδηθούν αυτές οι εκλογές.

Την τελευταία δεκαετία, σε ό,τι αφορά την εκλογική συμπεριφορά των ΑΚΕΛικών ψηφοφόρων, παρατηρείται το εξής φαινόμενο: Στις προεδρικές εκλογές καταγράφονται σημαντικές συσπειρώσεις, ωστόσο στις βουλευτικές εκλογές το κόμμα έχει πολύ σοβαρές απώλειες, που φτάνουν το 40% (από 132.171 ψήφους στις βουλευτικές του 2011 φτάσατε στις 79.913 στις βουλευτικές του 2021). Πώς ερμηνεύετε αυτό το φαινόμενο;

Χωρίς ν’ αποτελεί δικαιολογία γι’ αυτήν την εκλογική υποχώρηση, που όντως είχαμε, πρέπει να πούμε ότι το ΑΚΕΛ λειτουργεί σε μια κοινωνική πραγματικότητα που βάζει πίεση πάνω στα κόμματα. Ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας είναι με καχυποψία κι αμφισβήτηση που βλέπει τα κόμματα και αυτό, όπως είναι λογικό, επηρεάζει αρνητικά και το ΑΚΕΛ. Είναι λοιπόν ένα στοίχημα για τις πολιτικές δυνάμεις ν’ αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Εμείς προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό πολιτευόμενοι με ειλικρίνεια, με ορθολογισμό, με μετριοπάθεια αλλά και διεκδικητικότητα. Η αποκατάσταση όμως της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στα κόμματα δεν εξαρτάται μόνο από εμάς.

Το στοίχημά μας είναι να επαναφέρουμε το ΑΚΕΛ εκεί που ιστορικά έταξε τον εαυτό του. Γι’ αυτό ανασυντασσόμαστε και διεκδικούμε με τη δράση και τις πολιτικές προτάσεις μας, τον διάλογο και την επαφή με την κοινωνία και να πείσουμε ότι υπάρχει μια ισχυρή πολιτική δύναμη που θέλει και μπορεί ν’ ανταποκριθεί στις προσδοκίες, να υπερασπιστεί την κοινωνία, να παλέψει για την Κύπρο, να πρωταγωνιστήσει για την Κύπρο που θέλουμε, για το μέλλον που ονειρευόμαστε.

Έχει περάσει περίπου ένας μήνας διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη. Στο διάστημα αυτό καταγράφεται ο διορισμός του Υπουργικού Συμβουλίου, οι προσπάθειες του νέου ΠτΔ να εμπλέξει περαιτέρω την ΕΕ στο Κυπριακό, αλλά και η επίσκεψη στην Αθήνα. Ποια είναι η δική σας ανάγνωση αυτών των πρώτων εβδομάδων διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα ζητήματα αυτά;

Σε ό,τι αφορά τον διορισμό του Υπουργικού Συμβουλίου το σχόλιο του ΑΚΕΛ ήταν ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης πέρασε κάτω από τον πήχη που ο ίδιος έθεσε με βάση τις δεσμεύσεις που ο ίδιος είχε αναλάβει προεκλογικά. Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει προεκλογικά τον διορισμό Υπουργικού κορυφαία πολιτική πράξη, γι’ αυτό και έθετε συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία τελικά δεν τήρησε.

Σε ό,τι αφορά την περαιτέρω εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό, πρώτα απ’ όλα δεν ξέρουμε αν έχει πρόταση συγκεκριμένη ο κ. Χριστοδουλίδης και, αν έχει, ποιο είναι το περιεχόμενό της. Θα ζητήσουμε να λάβουμε ενημέρωση στο επικείμενο Εθνικό Συμβούλιο. Όπως επίσης θα ζητήσουμε να μάθουμε ποιος είναι ο στόχος του Προέδρου όταν λέει ότι θέλει να εμπλέξει περαιτέρω την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Κυπριακό. Θα θέλαμε να ξέρουμε πώς ακριβώς θα βοηθήσει αυτή η εμπλοκή, ιδιαίτερα όταν η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι θέλει να βοηθήσει όταν τα Ηνωμένα Έθνη αναλάβουν πρωτοβουλία και αυτό αναφέρεται και σε σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου.

Θέλουμε επίσης να ξέρουμε ποιος είναι ο σχεδιασμός του Νίκου Χριστοδουλίδη για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων; Θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις όπως επανειλημμένα έχει ζητήσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και διαφυλάσσοντας το διαπραγματευτικό κεκτημένο; Όπως επίσης θέλουμε να μάθουμε πώς προτίθεται να προχωρήσει ώστε να υπάρξουν κίνητρα για την Τουρκία ικανά να την φέρουν πίσω στο διαπραγματευτικό τραπέζι. Στη δική μας αντίληψη, τα Ευρωτουρκικά δεν παρέχουν αρκετή βάση, άρα πρέπει να πάμε πίσω στο θέμα της ενέργειας. Αυτά όλα είναι που θέλουμε να συζητηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο και γι’ αυτό ζητήσαμε εξάλλου τη σύγκληση του Σώματος.

Από την επίσκεψη του ΠτΔ στην Αθήνα προέκυψε, μεταξύ άλλων, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ). Ψέξατε αμέσως το γεγονός ότι στο πλαίσιο του ΑΣΣ θα συνεργάζονται τα Υπουργικά Συμβούλια Ελλάδας και Κύπρου επειδή -αν καταλάβαμε καλά- θεωρείτε πως έτσι στέλνεται μήνυμα ότι τίθεται εν αμφιβόλω η ανεξάρτητη και δικοινοτική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν συναφθεί αντίστοιχη συμφωνία με μια τρίτη χώρα, όπως η Αίγυπτος ή η Γαλλία, θα έχετε την ίδια αντίδραση ή το πρόβλημα είναι ότι αυτή η συμφωνία έγινε με την Ελλάδα;

Αυτό που εξήγγειλε ο Πρόεδρος ήταν «κοινές συνόδους των Υπουργικών Συμβουλίων Κύπρου - Ελλάδας κατά τακτά χρονικά διαστήματα». Δεν ξέρω αν εσείς γνωρίζετε κάτι περισσότερο, πάντως εμείς δεν γνωρίζουμε άλλες χώρες που να συνεδριάζουν μαζί κατά τακτά χρονικά διαστήματα τα Υπουργικά τους Συμβούλια. Δεν υπάρχει τέτοια πρακτική. Γι’ αυτό υποθέτουμε ότι την επόμενη μέρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν πρόκειται για κοινές συνεδριάσεις υπουργικών συμβουλίων αλλά «συναντήσεις αρμοδίων υπουργών και υφυπουργών».

Σε κάθε περίπτωση, η θεσμοθέτηση διακυβερνητικής συνεργασίας Κύπρου- Ελλάδας είναι καλοδεχούμενη. Εμείς συμφωνούμε και θέλουμε να υπάρχει στενός συντονισμός με την Ελλάδα. Το ΑΚΕΛ σχολίασε την εξαγγελία του Προέδρου, υποδεικνύοντας το αυτονόητο: η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο, δικοινοτικό κράτος, στο οποίο επικρατεί μια ιδιόμορφη κατάσταση, με την Τουρκία να αμφισβητεί την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1964 και να προσπαθεί να πείσει διεθνώς ότι στην ουσία δεν υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία.

Άρα, εμείς οφείλουμε να προστατεύσουμε την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ν’ απέχουμε από ενέργειες ή και αποφάσεις που στέλνουν λανθασμένα μηνύματα ή που μπορούν να παρερμηνευτούν από την Τουρκία για να προωθήσει την προπαγάνδα της.

26.3 ΣΤΕΦΑΝΟΥ2 ΣΕΛ5 26.3.jpg

Εκτός πραγματικότητας όσα λέγονται για σχέσεις ΑΚΕΛ – ρωσικού λόμπι

Λίγο πριν από τις εκλογές δημοσίευμα του OCCRP έκανε λόγο για ρωσικό λόμπι που χρηματοδοτούσε, μεταξύ άλλων, και το ΑΚΕΛ για να προωθεί τις θέσεις της Ρωσίας στην Κριμαία. Με αφορμή την ανακίνηση του θέματος από τον Δημήτρη Δημητρίου του ΔΗΣΥ, απαντήσατε ότι πρόκειται για ζήτημα που σκοπό έχει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από άλλα ζητήματα, όπως π.χ. το κατηγορητήριο του Δικηγορικού Συλλόγου κατά του γραφείου της οικογένειας του Νίκου Αναστασιάδη. Επί της ουσίας, όμως, τι ακριβώς έγινε; Έχουν βάση όσα γράφει το δημοσίευμα του ΟCCRP; Είχατε επαφές ως κόμμα ή κάποια στελέχη σας με ρωσικά κέντρα προκειμένου να προωθείτε πολιτικές της Μόσχας στην Κριμαία ή και αλλού; Κι αν δεν ισχύουν όλα αυτά, θα κινηθείτε νομικά εναντίον του OCCRP για τα όσα σάς καταλογίζει;

Το δημοσίευμα ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Όσοι ασχολούνται σοβαρά με την πολιτική, ξέρουν ότι lobbying χρειάζεται να γίνει για ένα θέμα το οποίο αντιμετωπίζει δυσκολίες να περάσει από κάποιο κέντρο εξουσίας. Εδώ μιλούμε για ένα θέμα στο οποίο όλες οι πολιτικές δυνάμεις ήταν σύμφωνες. Το ψήφισμα που κατατέθηκε από το ΑΚΕΛ και τη Συμμαχία Πολιτών υπερψηφίστηκε απ’ όλα τα κόμματα, εκτός από τον ΔΗΣΥ, που τήρησε αποχή. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, εξηγώντας τη θέση του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι δεν διαφωνεί πουθενά με το περιεχόμενο του ψηφίσματος, αλλά λόγω της θέσης της Κύπρου στην ΕΕ ήθελαν να κρατήσουν τα προσχήματα.

Για μια θέση, λοιπόν, με την οποία συμφωνούσαν όλοι, ποιος θα είχε την ανάγκη να κάνει lobbying ή ακόμα περισσότερο να χρηματίσει τον οποιονδήποτε; Το ΑΚΕΛ έχει πολιτικές θέσεις, λειτουργεί στη βάση πολιτικών αρχών και ουδέποτε λειτούργησε εν κρυπτώ. Απ’ εκεί και πέρα εμείς καλέσαμε την Αρχή κατά της Διαφθοράς να ερευνήσει ό,τι θέλει. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε ή να φοβηθούμε.